Anasayfa Haber Depolama Şirketi Yöneticisi: “HDD’ler 2028 Yılına Kadar Yok Olacak”

Depolama Şirketi Yöneticisi: “HDD’ler 2028 Yılına Kadar Yok Olacak”

Depolama şirketi Pure Storage’ın üst düzey bir yöneticisi, HDD’lerin on yıl bitmeden önce tarihin tozlu sayfalarına karışacağını düşünüyor. Müşteri mühendisliği biriminde Ar-Ge Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Shawn Rosemarin, Blocks & Files ile yaptığı görüşmede bazı öngörülerde bulundu: “2028’den sonra sabit disk sürücüler satılmayacak.

Bu arada Pure Storage’ın flaş tabanlı bir depolama şirketi olduğunu belirtelim. Rosemarin, elektrik maliyetleri ve kullanılabilirliğin HDD’lerin popülerliğini, hatta uygulanabilirliğini azalttığını söylüyor. Diğer yandan, NAND flaş depolama teknolojilerinde TB başına maliyetin giderek azaldığını belirtelim.

PC meraklıları yüksek performans için SSD’lere akın ederken, TCO (toplam sahip olma maliyeti) gibi maliyet ölçütleri işletmeler tarafından daha yakından takip edilmekte. Blocks & Files’a konuşan Rosemarin, TCO’nun bir parçası olarak işletme maliyetlerinin HDD’leri gözden düşüreceğini vurgulayarak “Her şey temelde elektrik maliyetine bağlı” dedi. Pure yöneticisi, HDD’ler SSD’lerle değiştirildiğinde “güç tüketiminin %80 ya da 90 oranında azalabileceğini” iddia etti.

Sektör yöneticilerini bir kenara bırakacak olursak, son pazar raporlarının tümünde HDD pazarının büyük kayıplar yaşadığını zaten görmüştük. Ancak 2028 yılına kadar sabit disklerin piyasadan silineceğini söylemek oldukça iddialı. Peki siz SSD ve HDD’lerin geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?