Anasayfa Haber Neeva Arama Motoru İçin Yolun Sonu Göründü

Neeva Arama Motoru İçin Yolun Sonu Göründü

Neeva Arama Motoru İşlevini Sonlandırıyor

Google’ın eski bir yöneticisi tarafından 2019 yılında kurulan arama motoru şirketi Neeva, Cumartesi günü yaptığı açıklamada arama motoru işlevlerini sonlandırdığını duyurdu. Şirket bunun yerine bütün çabalarını yapay zeka ve büyük dil modelleri (LLM’ler) geliştirmeye yoğunlaştıracak.

Şirket bu konuyla ilgili bir blog yazısı yayınladı. Ekibi 50 kişilik olduğundan yeni bir arama motoru yapmanın oldukça zor olduğunu belirten şirketin açıklaması şöyle:

“Bunca engelin üstesinden başarıyla geldik ve sıfırdan bir arama motoru oluşturduk. Web’den petabaytlarca bilgi getiren bir taramayı çalıştırdık. Bunu tamamen bağımsız bir arama motoru elde etmek için yaptık.”

Neeva, Google’ın iş modelinin aksine arama motoru için reklam kullanmamaya karar verdi. Bu ironik bir durum çünkü Neeva’yı kuran Sridhar Ramaswamy daha önce Google’ın reklam ve ticaretten sorumlu kıdemli başkan yardımcısıydı.

Bunun yerine Neeva, geliştirmelerini finanse etmek için ayda 5.99 dolar veya yıllık 49.99 dolar ödeyerek ulaşabileceğiniz bir abonelik modeli kullandı. Bu ödeme karşılığında Chrome, Edge, Firefox, Safari, Vivaldi ve diğer tarayıcılar için uzantısını hatta iOS ve Android uygulamalarını kullanabiliyordunuz. Aynı zamanda abonelik planına dahil olan bir şifre yöneticisi ve VPN de vardı.

Neeva resmi olarak 2021 yılında ABD’de faaliyete geçti ve 2022’de diğer ülkelere de yayıldı. Ocak 2023’te arama sorularına yapay zeka yanıtları sunarak Google’ın Bard ve Microsoft’un Bing Chat’ini geride bırakan NeevaAI’yi piyasaya sürdü. Şubat ayında neredeyse tüm ülkelere yayıldı.

Ancak tüm bunlar Neeva’nın devamlılığını sağlamamış olsa gerek. Önümüzdeki haftalarda arama motorunu kapatacak. Tüm kullanıcı verileri silinecek ve Neeva Premium’a kaydolan kişilere paraları iade edilecek. Daha fazla bilgi için web sitesinde Sıkça Sorulan Sorular (SSS) bölümü hazırlanmış.