Anasayfa Haber Bülten AMD ISC23’te HPC Büyümesini ve Top500 Sıralamasını Kutladı

AMD ISC23’te HPC Büyümesini ve Top500 Sıralamasını Kutladı

AMD

AMD bu hafta ISC23 kapsamında AMD EPYC işlemcileri ve AMD Instinct hızlandırıcılarının giderek daha fazla benimsenmesini kutladı. Yüksek performanslı bilgi işlem sektöründe büyük bir ivme yakalayan AMD, Top500 listesi hakkında bazı detaylar da paylaştı. 

Önemli noktalar ve öne çıkan gelişmeler şu şekilde;

Frontier’da Öne Çıkanlar

  • Frontier üst üste üçüncü kez dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olma unvanını elde etti.
  • Frontier’in performansı, listedeki sekizinci sistemle aynı güce sahip 92 petaflopluk ek performansla 1.194 exaflop’a yükselmiştir.
  • Frontier, Green500 listesinde 2. sırada yer alan Test ve Geliştirme sistemi ile dünyanın en çevreci süper bilgisayarlarından biridir.
  • Frontier aynı zamanda HLP-MxP kıyaslamasında 1.sırada yer alıyor. AMD destekli LUMI ise 2 numara oldu. Bu kıyaslama HPC ve yapay zeka performansını ölçüyor.

Şu anda Frontier üzerinde yürütülen çalışmalar ise şu şekilde:

CANDLE, gelecek vaat eden kanser tedavileri için denemelerin belirlenmesine ve kolaylaştırılmasına yardımcı olabilecek ve yıllarca süren uzun ve pahalı klinik çalışmaları azaltabilecek öngörücü simülasyonlar geliştirmeyi amaçlamaktadır.

WarpX, daha küçük ve çok yönlü plazma tabanlı parçacık hızlandırıcıları simüle ediyor. Bu sayede bilim insanlarının radyasyon terapisinden yarı iletken çip yapımına kadar her şey için parçacık hızlandırıcıları tasarlamalarını sağlamayı amaçlıyor. Ekibin çalışmaları, yüksek performanslı hesaplama alanındaki üstün başarıları ödüllendiren 2022 Gordon Bell Ödülü’nü kazandı.

ExaSky, evrenin dinamikleri hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarmak için karanlık madde gibi karmaşık kozmolojik olaylara yönelik simülasyonların boyutunu, kapsamını ve doğruluğunu genişletmeyi planlıyor.

Top500 listesinde öne çıkanlar

  • Genel olarak AMD, Green500 listesindeki en verimli 10 sistemden yedisine güç sağlıyor
  • AMD, Mayıs 2023 Top500 listesindeki 121 sisteme güç sağlıyor, bir önceki yıla göre %29 büyüme var
  • Bu yıl listeye eklenen 44 yeni sistemden 21’ine AMD güç veriyor

En son AMD HPC haberleri

  • AMD EPYC ve AMD Instinct işlemcilerden güç alan, dünyanın en hızlı ve enerji verimliliği en yüksek süper bilgisayarlarından biri olan LUMI, iklim değişikliği ve kanserle ilgili yeni araştırmalara güç sağlamak için kullanılıyor. 
  • Donanımın ötesinde AMD, açık yazılımlar aracılığıyla yeni uygulamaları desteklemek için HPC ve yapay zeka topluluklarıyla birlikte çalışıyor. Örneğin LUMI, Allen Institute for AI tarafından OLMo adlı bir bilimsel keşif modelini eğitmek için kullanılıyor.
  • Instinct MI250X ve AMD EPYC işlemciler, HPC ve yapay zeka iş yüklerinin yakınsamasını vurgulayan en son HPL-MxP karma hassasiyet kıyaslamasında Frontier ve LUMI sistemleriyle en üst sıralarda yer aldı
  • GENCI tarafından yönetilen ve CINES’te bulunan, AMD tarafından desteklenen ve Avrupa’nın en hızlı ve en çevreci sistemlerinden biri olan Adastra sistemi devreye alındı, kuruldu ve şimdi Fransız ve Avrupalı araştırmacıların kullanımına sunuldu. 
  • Atos’un Max Planck Topluluğu için geliştirdiği yeni süper bilgisayar, astrofizik, yaşam bilimleri araştırmaları, malzeme araştırmaları, plazma fiziği ve yapay zeka araştırmaları için 4. Nesil AMD EPYC işlemciler ve AMD Instinct MI300 hızlandırıcılarla destekleniyor.