Anasayfa Haber Neuralink İlk İnsanlı Deneylere Başlıyor

Neuralink İlk İnsanlı Deneylere Başlıyor

Neuralink İnsanlı Deney

Neuralink, ilk insanlı deneylere başlamak üzere FDA’dan onay aldığını duyurdu. Şirket, klinik deney için işe alımın henüz başlamadığını ve gelecekte daha fazla bilgi paylaşacağını da paylaştı.

Merkezi Kaliforniya, Fremont’ta bulunan Neuralink, 2016 yılında kuruldu ve tamamen Elon Musk tarafından finanse edildi. Öte yandan, beyin implantı şirketi Mart 2017’de halka açıldı. Yıllar boyunca, genel amaçlı, yüksek bant genişliğine sahip bir beyin bilgisayar arayüzü üzerinde çalışıyor. Neuralink, az gelişmiş teknolojisini hayvanlar üzerinde test etti. Örneğin daha önce bir maymuna kablosuz bir implant ekleyerek, bir bilgisayarı kontrol etmesini ve video oyunları oynamasını sağladı.

Neuralink’in uygulamaları, hayvan refahı kuruluşları tarafından eleştirildi. Geçen yıl, Neuralink’in potansiyel hayvan refahı ihlalleri nedeniyle federal soruşturma altında olduğu ve dahili personelin hayvan testlerinin aceleye getirilerek gereksiz acılara ve ölümlere neden olduğuna dair şikayetleri olduğu bildirildi.

Reuters‘in haberine göre, insan denemeleriyle ilgili olarak, FDA daha önce Neuralink’in implantının onayını güvenlik endişeleri nedeniyle reddetmişti. İmplantın lityum iyon pili, tellerinin beynin diğer bölgelerine göç etmesi ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden çıkarılıp çıkarılamayacağı konusunda endişeler vardı.

Neuralink, implantını tıbbi bir cihaz olarak tanıttı. Geçen yıl N1 çipi için çeşitli uygulamalar sunan Neuralink, teknolojisinin kör insanlarda görüşü geri getirme ve omurilik yaralanması olan kişilerin yürümesine izin verme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Çip ayrıca kuadriplejili kişilerin mobil cihazlarını ve bilgisayarlarını düşünceleriyle kontrol etmelerine de olanak tanıyor.