Anasayfa Makale Windows 11 Merkezi Yapay Zeka Yardımcısı Copilot Kullanıma Sunuldu

Windows 11 Merkezi Yapay Zeka Yardımcısı Copilot Kullanıma Sunuldu

Microsoft Copilot kullanıma sunuldu.

Microsoft, yeni bir duyuruyla Windows 11 kullanıcılarının işlerini daha kolay halletmesine yardımcı olması için merkezi yapay zeka yardımcısı Copilot’u kullanıma sundu.

Windows 11’in Yapay Zeka Özelliği Neler Sunuyor?

  • Bing Chat eklentilerini Windows’a genişleterek geliştiricilerin, müşterilerine daha iyi hizmet vermeleri ve yerel Windows uygulamalarıyla etkileşimi artırmaları için uygulamalarını Windows Copilot’a entegre etmeleri artık mümkün.
  • AMD, Intel, NVIDIA ve Qualcomm’dan yeni silikon desteğiyle platform genelinde ve Azure genelinde istemciye kadar yapay zeka geliştirmeyi desteklemek için yeni Hibrit Yapay Zeka döngüsü kullanıma sunuluyor.
  • Her geliştiricinin Windows’ta daha üretken olmasına yardımcı olmak için tasarlanmış Dev Home özelliği sunuluyor.
  • Windows’ta Microsoft Store’da yeni yapay zeka deneyimleri ve özellikler sunuluyor.

Windows, müşteriler için merkezi yapay zeka yardımı sağlayan ilk bilgisayar platformu. Bing Chat ve birinci ve üçüncü taraf eklentilerle birlikte geliştiriciler, birden fazla uygulama için yeni fikirler üretmek için çalışabilirler.

Windows 11 Copilot Nasıl Kullanılır?

Windows 11 Copilot

Windows Copilot’u kullanmak oldukça kolay. Uygulamayı başlatmak için görev çubuğunda bir simge bulunuyor. Copilot görev çubuğu bir kez açıldığında uygulamalarınız ve pencerelerinizle uyumlu bir şekilde çalışıyor. Windows hakkında sevdiğiniz şeyler diğer tüm özelliklerle birlikte hepsi Copilot penceresiyle beraber kullanılabilir durumda. Örneğin, yalnızca kopya/yapıştır yapmak yerine, aynı zamanda Windows Copilot’tan içeriğinizi yeniden yazmasını, özetlemesini veya açıklamasını isteyebilirsiniz.

Bing Chat’te olduğu gibi, Windows Copilot’a basitten karmaşığa kadar çeşitli sorular sorabilirsiniz. Gerekse farklı ülkelerin o anki yerel saatleri öğrenebilir, gerekse de tatil yapmak istediğiniz ülke için bilet bulmasını isteyebilirsiniz.

Windows Copilot’taki Bing ve ChatGPT eklentileriyle, yalnızca artırılmış yapay zeka yeteneklerine ve deneyimlerine erişmekten ziyade, aynı zamanda geliştiriciler olarak kullanıcılar da müşterilere ulaşmak ve yenilik yapmak için yeni yollara sahip olabilir.

Windows Copilot, Haziran ayında Windows 11 için önizleme olarak kullanıma sunulacak.

Windows 11 Geliştiricileri Aynı Zamanda Yapay Zekayı Geliştiriyor

Şimdi Windows geliştiricisi olmak için inanılmaz bir zaman. Yapay zeka sektöründeki olanaklar şu anda sonsuz durumda. Şirket, uygulamaların yeni yapay zeka çağı için nasıl oluşturulacağını demokratikleştirmek için önemli araçlara yatırım yapmaya devam ediyor. İster x86/x64 ister Arm64 üzerinde geliştirme yapılsın, yapay zeka destekli deneyimleri bulut uygulamalara taşımak daha da kolaylaşacak.

Microsoft, yapay zekaya yeni başlayan veya nereden başlayacağını bilmeyen kullanıcılara bu konuda yardımcı oluyor. Yapay zeka gelişimine hızlı bir başlangıç olarak kullanıma hazır makine öğrenimi modelleri ve API’lerden oluşan derlenmiş bir koleksiyona ev sahipliği yana Yapay Zeka Kitaplığı duyuruluyor.

Yapay Zeka kitaplığı
Derlenmiş bir koleksiyona sahip Yapay Zeka Kitaplığı.

Geçen yıl Build’te, Azure ve istemci cihazlarda hibrit yapay zeka senaryolarına olanak sağlayan yeni geliştirme modeli Hybrid Loop duyuruldu. Bugün ise, çeşitli Windows ve diğer cihazlar için yeni modelleri optimize ederek, kullanıcılar üzerindeki yükü hafifletmek için oluşturulan ONNX Runtime’ı sayesinde hedeflenen vizyon gerçeğe dönüştürülüyor.

ONNX Runtime ile geliştiriciler, AI modellerini Windows’ta veya diğer cihazlarda hibrit çalıştırmak için dahili olarak kullanılan aynı araçlara erişebilir. ONNX Runtime, artık modelleri cihazda veya bulutta çalıştırmak için aynı API’yi destekleyecek. Uygulamaların mümkün olduğunda yerel kaynakları kullanabileceği ve gerektiğinde buluta geçebileceği hibrit ortamlar oluşturmak mümkün. Bununla beraber yeni Azure EP önizlemesi ile AzureML’de dağıtılan modellere ve hatta Azure OpenAI hizmetine bağlanabilirsiniz.

Yalnızca birkaç satır kodla bulut uç noktasını belirtebilir ve bulutu ne zaman kullanacağınıza ilişkin kriterlerinizi tanımlayabilirsiniz. Azure EP size bulutta daha büyük modeli veya çalışma zamanında daha küçük yerel modeli kullanma arasında seçim yapma esnekliği sağlıyor. Bu da, geliştiricilere maliyet ve kullanıcı deneyimi üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor.

Model sıkıştırma, optimizasyon ve derleme için en son teknikleri birleştiren genişletilebilir bir araç zinciri olan Olive ile modellerinizi farklı donanım hedefleri için de optimize edebilirsiniz. Ayrıca ONNX Runtime Windows, iOS, Android ve Linux gibi platformlarda da kullanılabilir.

İş Ortaklarıyla Beraber Yapay Zeka Destekli Gelecek Vizyonu

Windows 11, 200 milyondan fazla yapay zeka özellikli ayrık GPU ile dünyanın en büyük ve en güçlü GPU ekosistemine sahip. Surface Studio 2+ gibi Windows PC’ler ve Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo ve Samsung gibi iş ortakları tarafından üretilen PC’ler, NVIDIA GPU’lar tarafından destekleniyor. Geliştiriciler, Windows için önceden optimize edilmiş Dolly 2.0, Stable Diffusion ve NVIDIA’nın NeMo’su gibi son teknoloji transformatör modellerini çalıştırmak için bu yeni GPU’lardan yararlanabilirler.

Geliştiricilerin Windows 11’de Daha Üretken Olmalarına Olanak Sağlayan Dev Home

Microsoft, Windows geliştiricilerinin üretkenliğine odaklanabilmek için yeni bir Dev Home projesini hayata geçiriyor. Dev Home, Windows 11’deki yeni bir deneyim ve şu anda önizleme aşamasında. Gelişmiş dosya sistemi performansı için Dev Drive ve yeni bir özelleştirilebilir gösterge panosu gibi özelliklerle geliştiricilerin iş akışını oldukça kolaylaştırıyor. Bu sayede kullanıcılar, tüm iş akışlarını ve görevlerini tek bir yerden kontrol edebiliyorlar. Ayrı zamanda Dev Home, ihtiyacınız olan araçları ve paketleri kolayca yükleyerek GitHub’a bağlanmayı ve makinenizi ilgilendiğiniz depoları kodlayacak şekilde ayarlama yapmanızı kolaylaştırıyor.

Windows 11 araç ve eklentiler için yeni makine konfigrasyonu.

Güvenilir Dev Makine Kurulumu

Yeni Dev Makine sayesinde makine kurulum süresi günlerden saatlere indiriliyor. Yeni WinGet yapılandırmasıyla birlikte yalnızca birkaç tıklamayla kodlamaya hazır olabilirsiniz. Güvenilir ve tekrarlanabilir mekanizma, yeni bir makine kurma veya yeni bir projeye dahil etme gibi manuel çabaları atlamanıza olanak tanıyor. Bu sayede indirilecek doğru yazılım, paket, araç ve çerçeve sürümünü veya uygulanacak ayarları arama endişesini ortadan kaldırmanız mümkün.

Dev Drive İle Tanışın

Microsoft, geliştiriciler için özel olarak hazırlanmış yeni bir depolama birimi türü olan Dev Drive’ı duyurdu.

Dev Drive, Antivirus için Microsoft Defender’daki yeni bir performans modu özelliğiyle birleştiğinde, dosya giriş/çıkış senaryoları için derleme sürelerinde %30’a kadar dosya sistemi iyileştirmesi sunan Esnek Dosya Sistemini temel alıyor. Yeni performans modu, iş yükleri için klasör veya işlem hariç tutmalardan daha güvenli ve performansla dengelemek için nihai bir çözüm sunuyor.

Dev Home, ortam kurulum sürecinin bir parçası olarak Dev Drive kurulumunu zahmetsiz hale getiriyor.

Dev Home Arayüzü

Dev Home’daki yeni özelleştirilebilir pano sayesinde önceden planladığınız tüm iş akışlarınızı verimli bir şekilde takip edebilirsiniz. Ayrıca Dev Home, üzerinde çalıştığınız her tür projeyi (Windows, bulut, web, mobil veya yapay zeka) yönetmenize yardımcı oluyor. Tüm bunlarla beraber Microsoft, oyun oluşturmaya başlamayı kolaylaştırmak amacıyla GDK’yı Dev Home’a ​​getirmek için Team Xbox ile işbirliği yapıyor.

Şu anda önizleme aşamasında olan Dev Home’u keşfedebilmek için Microsoft Mağazası üzerinden indirebilirsiniz.

Windows Terminal, GitHub Copilot X ile Daha Akıllı Hale Geliyor

GitHub Copilot kullanıcıları, Terminal uygulamasında komutlar önermek, hataları açıklamak ve eylemler gerçekleştirmek için hem satır içi hem de deneysel bir sohbet deneyiminde doğal dil yapay zekasından yararlanabilecek.

Görev Çubuğu İyileştirmeleri

  1. Artık görev çubuğunda yer alan her uygulamanın herhangi bir örneğini tek bir tıklamayla hızlı bir şekilde tanımlayabilir ve bunlara erişebilirsiniz. Uygulamanın tüm örnekleri, görev çubuğundaki etiketlerle gruplandırılır.
  2. Artık görev çubuğunda saat ve tarihi gizleyebilirsiniz. Bu ayarla, kullanıcılar odaklanmak için zamanı gizleyebilecek, zamanı ve tarihi gizlemek için düzenleme yapmak zorunda kalmadan ekran kayıtları yakalayabilecekler. Özellik, Windows Ayarları’ndaki saat ve tarih ayarları sayfasında bulunur.
  3. Görev Yöneticisi’ni açmadan doğrudan görev çubuğundan uygulamaya basit bir sağ tıklamayla uygulamaları hızlı ve kolay bir şekilde kapatın.

Ek olarak Terminal, ihtiyaçlara göre kolayca organize edilebilmek için sekme yırtma özelliğine kavuşuyor.

windows 11 terminal

Windows on Arm İçin Yenilik ve Geliştirmeler

Geçtiğimiz yıl, Arm üzerindeki geliştirmeleri hızlandırma yardımcı olmak için Windows Dev Kit 2023’ü ve Visual Studio ile .NET’in yerel sürümleri piyasaya sürüldü.

  • Visual Studio 17.6 artık Arm için MAUI desteğiyle birlikte geliyor.
  • Visual Studio 17.71 Önizleme 1, artık C++ ile Linux geliştirme desteğiyle birlikte geliyor.
  • Arm için çapraz derleme ve yerel derleme seçenekleri için LLVM v12.0 ve sonrası.
  • Düğüm 20.0.0, yerel Arm desteğiyle Nisan’dan itibaren kullanıma sunulacak.
  • WiX yükleyici v4.0, Arm için yerel yükleyiciler oluşturmak için kullanılabilir.
  • Son 12 ayda çıkan yeni ara yazılım projeleri: Qt 6.2, CMake 3.24, Bazel, 5.1, OpenSSL 3.0, OpenBLAS, 0.3.21, Python 3.11.
  • Unity Player: Unity Player artık yerel olarak Windows on Arm için genel kullanıma sunulmuştur. Oyun motorunu kullanan geliştiriciler, mevcut ve gelecekteki oyunlarda yerel performans elde etmek için Windows on Arm cihazlarını kolayca hedefleyebilecek.
  • Yakında Arm64’e ek çözümler geliyor. Örneğin GNU GCC, Flutter & Dart, PyTorch, GIMP.

Microsoft Store Üzerindeki İyileştirme ve Geliştirmeler

Microsoft Store geliştirmeleri.

Microsoft, yapay zeka desteğiyle beraber Microsoft Store’u da yeniliklerle geliştirmeye devam ediyor. Geliştirilmiş ve iyileştirilmiş yeni Microsoft Store için gelecek olan yeni iyileştirmelerin listesine bir bakalım:

  • Microsoft Store AI Hub : Çok yakında, Windows’ta Microsoft Store’da geliştirici topluluğu ve Microsoft tarafından oluşturulan en iyi AI deneyimlerini derleyecek özel bir bölüm açılıyor.
  • Microsoft Store Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan Anahtar Sözcükler: Uygulama keşfini optimize etmeye yardımcı olmak için, keşfedilebilirliği artırmak, uygulamalar için arama etiketleri oluşturmak ve önermek amacıyla Yapay Zekadan yararlanan İş Ortağı Merkezinde yeni bir araç kullanıma sunuluyor.
  • Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan inceleme özeti: Binlerce incelemeyi basit bir özette derlemek için yapay zekanın gücünü kullanarak müşterilerin uygulamalar için incelemeleri taramasını daha hızlı ve daha kolay hale getiriyoruz ve müşterilerin yeni içeriği kolayca keşfetmesini sağlıyoruz.
  • Microsoft Mağaza Reklamları: Haziran ayından itibaren Microsoft Mağaza Reklamları, kapladığı alanı ABD’nin ötesine, dünya çapında 150’den fazla bölgeye genişletecek. Ayrıca Mağaza ve Bing.com arama sonuçlarında yeni premium, yüksek trafikli spot ışığı yerleşimi ile müşterilere ulaşmak için daha fazla seçeneğiniz olacak.
  • Uygulamaları Yedekleme ve Geri Yükleme: Cihaz değiştirdiklerinde müşterilerinizi elde tutmanıza yardımcı olmak için uygulamalar için yedekleme ve geri yükleme deneyimini geliştiriyoruz. Bu güncelleştirme önizleme aşamasındadır ve bugün Windows Insiders tarafından kullanılabilir.