Anasayfa Makale macOS Ventura ile Gelen 50 Yeni Özellik

macOS Ventura ile Gelen 50 Yeni Özellik

macOS Ventura Yenilikleri

Mac bilgisayarları için en son geliştirilen macOS Ventura, 22 Ekim 2022’de kullanıcılara sunulmuştu. İlgili haberimizde yeni özelliklerden kısaca bahsetmiştik.

Bugün ise, üretkenliğinizi artıracak ve platformu daha efektif kullanmanızı sağlayacak 50 yeni özelliği tanıtmak istedik.

1. Gönderilen e-Postayı Geri Alma

macOS Ventura ile gelen yeni Apple Mail’de, Gönder düğmesine bastıktan hemen sonra herhangi bir nedenle bir iletiyi gönderdiğinize pişman olursanız, hızlı hareket ettiğiniz sürece e-postayı geri alabilirsiniz.

Ventura Mail'de Gönderilen Maili Geri Alma

E-postayı gönderdikten sonra kenar çubuğunun altında Göndermeyi Geri Al seçeneği görünecektir (kenar çubuğu görünmüyorsa menü çubuğunda Görünüm -> Kenar Çubuğunu Göster‘i seçin). Varsayılan olarak seçenek kaybolmadan önce tıklamak için 10 saniyeniz var, bundan sonra mesaj geri alınamaz. Dilerseniz bu süre 20 veya 30 saniyeye de ayarlanabilir veya anında gönderme için tamamen kapatılabilir.

2. Apple Mail’de e-Posta Takibi

Ventura’daki yeni Mail uygulamasında cevap beklediğiniz bir e-postaya belirli bir süre yanıt gelmezse, bu posta akıllı bir şekilde karşınıza çıkacak ve artık takip etmek isteyip istemediğinizi soracak.

Apple Mail - Takibi Yok Say Özelliği

Cevap beklemediğiniz takdirde e-postaya sağ tıklayarak “Takibi Yok Say” seçeneğini seçebileceksiniz.

3. e-Postaya Yanıt Vermemi Hatırlat

Bir yanıt beklemeniz gibi, sizin de vereceğiniz yanıtlar olabilir ancak bu işi hemen yapmak istemeyebilirsiniz. Unutmamak için yeni hatırlatıcı özelliğini kullanmanızı öneririz.

Apple Mail - e-Postaya Yanıt Vermemi Hatırlat

Gelen kutunuzdaki mesaja sağ tıklayın, ardından açılır menüden Bana Hatırlat‘ı seçin. Çeşitli zaman dilimlerinde hatırlatma seçenekleri göreceksiniz. Son seçenek, belirli bir saat ve tarih ayarlamanız için bir saat ve takvim getirecektir. Bunu yaptıktan sonra Zamanla‘ya tıklayın.

4. Zamanlanmış e-Posta Gönderme

macOS Ventura ile artık size uygun olan zamanda e-postalar oluşturabilir ve bunları gelecekteki bir saat ve tarihte gönderilmek üzere zamanlayabilirsiniz.

Apple Mail - Zamanlanmış Posta Gönder

Oluşturma penceresinde, gönder simgesinin yanındaki açılır menüye tıklayın. Açılır menüden belirli zaman dilimlerinden birini seçin. “Sonra Gönder…” seçeneğine tıkladığınızda, belirli bir saat ve tarih ayarlamanız için bir saat ve takvim açılacak. Bunu yaptıktan sonra Zamanla‘ya tıklayın.

5. İlişik Eklemek mi İstediniz?

Bunu çoğumuz yaşamışızdır. Eklenmesi gereken bir dosyayı unutup e-postayı göndermek… Neyse ki macOS Ventura’da artık sizi bu konuda uyaran akıllı bir e-posta uygulamanız var.

Apple Mail - İlişikleri Eklemek mi İstediniz?

Ayrıca, e-posta uygulamanız gönderilecek kişilerde bir eksiklik olduğunu anlarsa, sizi yine uyaracaktır. Bu özellikler şimdilik Türkçe dilinde çalışmıyor ancak ilerleyen zamanlarda desteklenebilir.

6. Mail’de Zengin Bağlantı Seçeneği

Daha önce Apple Mail’de, bir iletiye URL yapıştırdığınızda yalnızca web adresi görüntüleniyordu. Ancak macOS Ventura’da zengin bağlantı önizlemeleri, bağlantı verilen web sitesinin bir önizlemesini görüntülemenizi sağlıyor.

Zengin bağlantı özelliğini kullanmak istemiyorsanız, önizlemenin köşesindeki aşağı oka tıklayın ve Düz Bağlantıya Dönüştür‘ü seçin.

7. iPhone’u Mikrofon Olarak Kullanma

macOS Ventura’nın yeni Devamlılık Kamerası özelliği, iPhone’unuzun kamerasını Mac’iniz için bir web kamerası olarak kullanmanızı sağlamasının yanında, iPhone’unuzu kamera olmadan bir mikrofon girişi olarak seçmenize de olanak tanır.

Ventura ile Yakındaki iPhone'u Mikrofon Olarak Kullan

Bu özelliği etkinleştirmek için Sistem Ayarları -> Ses bölümüne gidin. Ardından Çıkış ve Giriş altındaki Giriş sekmesine tıklayın. Burada Devamlılık Kamerası adıyla listelenen iPhone’unuzu görüp seçebileceksiniz.

8. Spotlight Hızlı Bakış

macOS Ventura’da, tanınan dosyaları tıpkı Finder’da olduğu gibi Hızlı Görünüm ile önizleyebilirsiniz.

Ventura Spotlight'ta Hızlı Bakış

Bir önizleme penceresi açmak için sonuç üzerinde Boşluk çubuğuna basmanız yeterlidir. Metin dosyaları için seçimi tam kopyalama seçeneği de ayrıca mevcut.

9. Spotlight Hızlı İşlemler

macOS Ventura ile gelen Spotlight’taki bir başka güzel yenilik sayesinde, ilgili uygulamayı açmadan hızlı işlemler gerçekleştirebilirsiniz.

Ventura Spotlight Hızlı İşlemleri

Örneğin, “zamanlayıcı başlat” yazarak bir zamanlayıcı oluşturabilirsiniz. Yazmaya devam ederken Saat uygulaması, “Ne kadar süreyle?” diye soran bir iletişim kutusu gösterecek. Diğer hızlı eylemler arasında alarm kurmak, odaklanma modunu açmak, bir kısayol çalıştırmak, Shazam ile bir şarkının adını bulmak ve daha fazlası yer alıyor.

10. Sekme Gruplarında Sabitleme Özelliği

Apple, Safari için Sekme Grupları özelliğini ilk tanıttığında bunları kullanmanın bir dezavantajı, sekmeleri sekme çubuğunun sol tarafına sabitleyememekti. Ancak Ventura’da artık bir sekme grubundaki web sitelerini sekme çubuğunun en sol tarafına sürükleyebiliyorsunuz. Bu sayede sekme o gruba sabitlenmiş oluyor.

Ventura - Safari Sekme Gruplarında Sekme Sabitleme

Sabitlenmiş sekmeler özelliği, gün içinde sık sık ziyaret ettiğiniz web sitelerini açık tutmak istiyorsanız çok işinize yarayacaktır.

11. Safari Sekme Gruplarını Paylaşma

Herhangi bir projenizle ilgili sayfaları veya alışveriş listenizi içeren sekme grupları oluşturabilirsiniz. Sonrasında bu grupları arkadaşlarınız veya takımınızla paylaşıp onların da katkıda bulunmasını sağlayabilirsiniz.

Safari Sekme Gruplarını Paylaş

Bir sekme grubunu paylaşmak için Safari’nin kenar çubuğunu açın. Ardından listedeki bir sekme grubunun yanındaki üç noktalı menüye tıklayın ve Sekme Grubunu Paylaş‘ı seçin. İstediğiniz paylaşım yöntemini seçmeniz için bir paylaşım menüsü gelecek.

12. Ağ Ayarlarında Wi-Fi Parolasını Gösterme

Tuhaf bir şekilde, önceki macOS sürümlerinde kayıtlı Wi-Fi parolalarınızın şifresini ağ yöneticisinden görüntüleyemiyordunuz. Yeni macOS Ventura, bunu artık mümkün kılıyor.

Ventura ile Ağ Ayarlarında Wi-Fi Parolasını Göster

Sistem Ayarları -> Wi-Fi bölümüne gelip istediğiniz ağa sağ tıklayarak parolayı kopyalayabilirsiniz.

13. macOS Ventura İle Güçlü Şifre Önerileri

Safari’nin dahili şifre önerme özelliği biraz daha kullanışlı hale geldi. Artık websitenin gereksinimlerine göre Apple’ın oluşturduğu bir parola öneriliyor.

Ventura Güçlü Şifre Önerileri

Önerilen bir parolaya tıklayın. Ardından Güçlü Parolayı Düzenle açılır menüsüne erişmek için Diğer Seçenekler‘i seçin. Buradan önerilen karakterleri değiştirebilirsiniz. Ayrıca hızlı erişilebilen Yazması Kolay veya Özel Karaktersiz seçeneklerinden birini de tercih edebilirsiniz.

14. Gönderilen Mesajları Düzenleme

Mesajlar uygulaması, gönderilen mesajları düzenlemek için iOS 16 ile gelen özelliğe kavuştu. Bir mesajı gönderdikten sonra 15 dakika içerisinde düzenleyebilirsiniz. Bunun için söz konusu mesaja sağ tıklamanız ve ardından bağlam menüsünden Düzenle‘yi seçmeniz yeterli.

Ventura'da Gönderilen Mesajları Düzenleme

Bu özellik, SMS mesajlarıyla değil, yalnızca iMessage’larla çalıştığından, etkin bir şekilde çalışması için her iki kişinin de en son yazılımı çalıştıran bir Apple cihazına sahip olması gerekiyor. macOS veya iOS’un önceki sürümlerini (ve Android’i) kullanan kişiler, düzenlenmiş bir iMessage aldıklarında “… olarak düzenlendi” yazan bir metin görecekler.
Ek olarak, orijinal mesajınızın halen alıcı tarafından görülebilir olacağını belirtelim.

15. Mesajı Okunmamış Olarak İşaretleme

E-posta programları uzun zamandır kullanıcılara mesajları okunmamış olarak işaretleme seçeneği sunuyor. Bu özellik gayet kullanışlı çünkü bir mesaj alırsanız ve okumaya ya da içeriğini ele almaya vaktiniz yoksa, tekrar yeni bir mesaj olarak görünmesi için okunmamış olarak işaretleyebilirsiniz.

 Ventura'da Mesajları Okunmamış Olarak İşaretle

macOS Ventura ve iOS 16’da nihayet aynı özellik Mesajlar uygulamasına geldi. Böylece bir SMS mesajını veya iMessage’ı yeni olarak işaretleyebilir ve böylece geri dönmenizi hatırlatmak için mesaja mavi nokta koyabilirsiniz.

16. Mesajı Geri Alma

macOS Ventura’da, iOS 16’da olduğu gibi, artık bir iMessage’ı gönderildikten sonra iki dakikaya kadar geri almak mümkün. Mesajı göndermenizin üzerinden iki dakikadan fazla zaman geçtiyse, artık mesajı geri alamazsınız ancak iMessage’ı düzenlemeye devam edebilirsiniz.

Ventura'da Mesajı Gerı Al Seçeneği

Bu özelliği Mesajlar‘da kullanmak için mesaj balonuna sağ tıklayın ve Göndermeyi Geri Al‘ı seçin. Göndermeyi geri al özelliğini macOS veya iOS 15’in önceki sürümlerini çalıştıran birine gönderilen bir mesajda kullanmaya çalışırsanız, bu özelliğin çalışmayacağını ve mesajın geri alınmayacağını unutmayın.

17. Menü Çubuğuna Sahne Yöneticisi Ekleme

macOS Ventura’daki yeni Sahne Yöneticisi, hızlıca erişebilmeniz için menü çubuğuna eklenebiliyor.

Ventura Menü Çubuğuna Sahne Yöneticisi Ekleme

Sahne Yöneticisi’ni menü çubuğuna eklemek için Sistem Ayarları -> Kontrol Merkezi‘ne gidin, Sahne Yöneticisi girişini bulun, ardından yanındaki açılır menüden Menü Çubuğunda Göster‘i seçin.

18. Sahne Yöneticisi’nde Uygulama Setleri

Sahne Yöneticisi’ni birden fazla uygulama setiyle kullanırken, etkin olmayan setlerdeki uygulamaları tek tek etkin sete getirebilirsiniz.

Ventura Sahne Yöneticisinde Uygulama Setleri

Uygulama pencerelerini setlerden sürükleyin ya da daha iyisi, etkin sete getirmek için shift tuşuna basarak üzerine tıklayın.

19. Devamlılık Kamerası

Ventura’da Devamlılık Kamerası, iPhone’unuzu (XR ve sonraki modelleri) FaceTime, Photo Booth, Zoom ve web tarayıcıları da dahil olmak üzere kamera kullanabilen diğer tüm uygulamalarda web kameranız olarak kullanmanızı sağlıyor.

Ventura'daki Yeni Devamlılık Kamerası

Bu özellik kablolu veya kablosuz olarak çalışabiliyor. iPhone’u Mac’inize yaklaştırdığınızda Mac’iniz otomatik olarak iPhone’u kamera girişi olarak kullanmaya geçecektir. Her iki aygıtta da Wi-Fi ve Bluetooth’un etkin olduğundan ve her ikisinin de aynı Apple Kimliğini kullanarak giriş yaptığından emin olun.

20. Devamlılık Kamerası Video Efektleri

Devamlılık Kamerası, yeterince kullanışlı değilmiş gibi, Portre modu (iPhone XR ve sonrası), Stüdyo Işığı (iPhone 12 ve sonrası), baş üstü kamerasını taklit eden Masa Görünümü (iPhone 11 ve sonrası) ve sizi çerçevede ortalamak için hareket ettikçe çerçeveyi ayarlayan Merkez Sahne (iPhone 11 ve sonrası) gibi video efektlerini de yeni Ventura’yı çalıştıran Mac’lere getiriyor.

Devamlılık Kamerası Video Efektleri

Devamlılık Kamerası etkinken, menü çubuğundan Kontrol Merkezi‘ni açın. Ardından farklı modlar arasında geçiş yapmak için Video Efektleri‘ne tıklayın.

21. Gizli ve Son Silinenler Albümlerini Kilitle

MacOS’in önceki sürümlerinde, fotoğraf kitaplığınızdaki gizli albüm, Fotoğraflar uygulamasındaki bir menü çubuğu seçeneği aracılığıyla kolayca görünür hale getirilebiliyordu. Ancak bu özellik son silinen fotoğraflarınızı da Mac’inize erişen kişilere görünür kılıyordu.

Ventura'da Gizli ve Son Silinen Albümleri Kilitleme

Neyse ki yeni macOS Ventura’da, Fotoğraflar uygulamasındaki Gizli ve Son Silinenler albümleri varsayılan olarak kilitleniyor ve yalnızca oturum açma parolanız veya Touch ID ile kilit açılıyor.

22. Hızlı Güvenlik Güncellemeleri

Eskiden Apple’ın en önemli macOS sürümlerinden bazıları, sizi ve özel verilerinizi çevrimiçi ortamda güvende tutmak için tasarlanmış kritik güvenlik güncellemeleriyle birleştirilmişti.

Ventura Hızlı Güvenlik Güncellemeleri

Ancak Ventura’da yeni Hızlı Güvenlik Yanıtları özelliği, tüm işletim sistemini güncellemek zorunda kalmadan önemli güvenlik güncellemelerini almanızı sağlıyor. Standart yazılım güncellemeleri arasında bunları otomatik olarak almayı seçebilirsiniz. Bu geçişi Sistem Ayarları -> Genel -> Yazılım Güncelleme bölümünden kontrol edebilirsiniz. Gerekli ayarı değiştirmek için daire içine alınmış “i” simgesine tıklayın.

23. macOS Ventura İle Arka Plan Sesleri

iOS 15 ve iPadOS 15’te, Apple’ın sunduğu birkaç yeni erişilebilirlik özelliğinden biri, odaklanmanıza, sakin kalmanıza ve dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmenize yardımcı olmak için tasarlanan Arka Plan Sesleriydi. Artık aynı Arka Plan Sesleri’ne, Ventura’nın Sistem Ayarları’nda Erişilebilirlik -> Ses altından erişebilirsiniz.

Ventura Arka Plan Sesleri

Sunulan sesler arasında dengeli, parlak ve karanlık gürültünün yanı sıra okyanus, yağmur ve dere gibi doğal sesler de yer alıyor. Tüm sesler, istenmeyen çevresel veya harici gürültüyü maskelemek için arka planda çalacak şekilde ayarlanabilir ve sesler diğer ses ve sistem seslerine karışabilir veya bunların altında kalabilir. Bir arka plan sesi indirdikten sonra, bunlara daha hızlı erişmek için işitme öğesini Kontrol Merkezi’ne veya menü çubuğuna da ekleyebilirsiniz.

24. Ventura’yla Gelen Yeni Saat Uygulaması

Sonunda, iPad ve iPhone’daki Saat uygulaması artık Ventura sayesinde Mac’te de mevcut. Dock’a yerleştirildiğinde de mevcut saati gösteriyor.

Ventura'yla Gelen Yeni Saat Uygulaması

Beklediğiniz gibi, yalnızca saat dilimi seçeneklerini değil, aynı zamanda Saat uygulaması arayüzündeki dört sekme aracılığıyla erişilebilen alarm, kronometre ve zamanlayıcı da mevcut.

25. Ventura İle Videodan Metin Seçimi

macOS Ventura’da, Apple’ın Canlı Metin özelliği duraklatılmış video karelerinde kullanılabilir. Böylece kopyalama ve yapıştırma, göz atma ve çeviri gibi işlevleri kullanabilirsiniz.

Ventura'da Videolardan Metin Seçme

Canlı Metin; Fotoğraflar, Hızlı Görünüm, Safari ve video destekleyen diğer uygulamalarda çalışıyor. Apple ayrıca Japonca, Korece ve Ukraynaca metinler için dil tanıma özelliği de ekledi.

26. Haritalar’da Molalı Rota Belirleme

Ventura’da, Haritalar uygulaması tek bir varış noktası yerine birden fazla durağı olan bir rota planlamanıza olanak tanıyor. Google Haritalar bir süredir bu özelliğe sahip. Apple’ın Haritalar uygulamasının bu özelliği destekleyen ilk sürümü ise macOS Ventura ile geliyor.

Apple Haritalar'da Molalı Rota Belirleme

Apple Haritalar, yolda durmak için 15 adede kadar konum eklemenize izin veriyor ve size sırayla her durağa giden rotayı gösteriyor.

27. Yinelenen Fotoğrafları Tespit Etme

Apple, Fotoğraflar uygulamasına bir kenar çubuğu öğesi olarak, kitaplığınızdaki tüm kopyaları otomatik olarak algılayacak ve incelemeniz için bir araya getirecek yeni bir Yinelenenler albümü ekledi. Bu albüm yalnızca kitaplığınızda yinelenen görüntüler varsa görünür oluyor.

Ventura'da Yinelenen Fotoğrafları Tespit Etme

Yinelemeler albümünün içinde, kronolojik sırayla listelenmiş yinelemeler ve her setin yanında bir Birleştir düğmesi göreceksiniz. Yinelenen kümeleri tek bir fotoğrafta birleştirmek için bu düğmeye basabilirsiniz. Birbirine çok benzeyen iki fotoğraf çekseniz bile, Apple’ın birleştirme özelliği akıllı bir şekilde en yüksek ayrıntıyı ve en fazla meta veriyi koruyarak mümkün olan en iyi görüntüyü oluşturuyor.

28. Fotoğraf Düzenlemelerini Kopyalama

Aynı biçimde düzenlemek istediğiniz birden fazla fotoğrafınız varsa veya bir fotoğrafta, başka bir fotoğrafta çoğaltmak istediğiniz değişiklikler yaptıysanız, Fotoğraflar uygulamasındaki yeni kopyala ve yapıştır düzenleme araçlarını bir deneyin.

Ventura'da Foroğraf Düzenlemesini Kopyala

Yeni seçeneği kullanmak için önce bir görüntü açın, Düzenle’ye tıklayın ve ardından değişikliklerinizi yapın. İşiniz bittiğinde, menü çubuğundan Görüntü -> Düzenlemeleri Kopyala‘yı seçin, ardından bunları yapıştırmak istediğiniz görüntüyü (veya görüntüleri) seçin. Son olarak, menü çubuğundan Görüntü -> Düzenlemeleri Yapıştır‘ı seçin.

29. Hatırlatıcılara Liste Sabitleme

Anımsatıcılar’da artık favori listelerinize hızlıca ulaşmak için onları sabitleyebilirsiniz. Sabitlenmiş listeler Bugün, Zamanlanmış, Tümü, İşaretlenmiş ve Tamamlanmış listelerinizin altında paneller olarak görünür.

Ventura ile Hatırlatıcılar'a Liste Sabitleme Özelliği

Bir listeyi sabitlemek için kenar çubuğunda listeye sağ tıklayın ve bağlam menüsünden Listeyi İğnele‘yi seçin.

30. Borsa Uygulamasında Çoklu İzleme Listeleri

macOS Ventura’daki Borsa uygulamasında artık birden fazla özel izleme listesi oluşturarak takip ettiğiniz hisse senetlerini daha iyi organize edebilirsiniz.

Ventura'nın Hisseler Uygulamasında Çoklu İzleme Listeleri

Ayrıca sektör, varlık türü, sahiplik durumu ve daha fazlası gibi seçtiğiniz kriterleri kullanarak sembolleri gruplayabilirsiniz. Hisse senetleri, bir şirketin yaklaşan kazanç raporunun tarihini bile sağlayacaktır; bunu tek bir düğmeye tıklayarak takviminize ekleyebilirsiniz.

31. Görüntüden Obje Silme

iOS 16’da olduğu gibi, özneyi bir görüntüden kaldırabilir veya arka planı kaldırarak özneyi izole edebilirsiniz.

Ventura'da Görüntü Arka Planından Obje Silme

Bu özellik Fotoğraflar, Ekran Görüntüsü, Hızlı Görünüm, Safari ve daha fazlasında çalışır. Görüntüye sağ tıklayın ve bağlam menüsünden Konuyu Kopyala‘yı seçin. Artık izole edilmiş konuyu panodan Mesajlar gibi giriş alanı olan herhangi bir uygulamaya yapıştırabilirsiniz.

32. Ventura’nın Yeni Hava Durumu Uygulaması

macOS’un önceki sürümlerinde bir Hava Durumu widgetı bulunuyordu ancak tek işlevi buydu. Bu doğrultuda macOS Ventura’daki yeni özel Hava Durumu uygulaması göz atmaya değer.

Ventura Yeni Hava Durumu Uygulaması

Eğer iPhone veya iPad kullanıyorsanız, Mac uygulaması size tanıdık gelecektir. Bulunduğunuz yerdeki hava durumuna göre değişen animasyonlu hava durumu arka planları, şiddetli hava durumu bildirimleri, hava kalitesi izleme, hava durumu haritaları ve tahminler dahil olmak üzere iOS uygulamasının tüm özelliklerine sahip.

33. Önizlemede Metin Biçimlendirme Seçenekleri

Önizleme’de, formlara metin eklemeyi çok daha kolay hale getiren yeni bir Form Doldurucu araç kutusu bulunuyor.

Ventura ile Önizlemeden Form Doldurma

Bunu daha önce Markup’ın metin ekleme işlevini kullanarak yapabiliyordunuz ancak bu hantaldı ve ulaşmak için birkaç tıklama daha gerektiriyordu, ayrıca metin ekleme işlemini her zaman bulunduğunuz sayfanın ortasına konumlandırıyordu, metnin istenen konuma sürüklenmesini gerektiriyordu.

34. Time Machine Yedekleme Sıklığı Ayarı

Time Machine yedeklemelerini yaparken macOS’in önceki sürümlerindeki yedeklemelerin sıklığını saatlik varsayılandan değiştiremiyordunuz.

Ventura'da Time Machine Yedekleme Sıklığı Ayarı

Neyse ki Ventura’nın Time Machine seçenekleri artık manuel, saatte bir, günde bir ve haftada bir seçeneklerini içeriyor ve size yedeklemeleriniz üzerinde daha fazla esneklik ve kontrol sağlıyor.

35. Apple Music Favori Sanatçılarınız

Müzik uygulamasında artık sanatçıların profiline giderek ve sayfalarındaki yeni yıldız düğmesine tıklayarak sanatçıları “Favori Sanatçılar” listesine ekleyebilirsiniz.

Ventura'da Favori Müzik Sanatçınızı Seçme

Apple, bu özellik sayesinde söz konusu sanatçıların yeni albümleri hakkında daha iyi öneriler ve bildirimler alacağınızı söylüyor. Apple Music başlangıçta sanatçıları takip edebileceğiniz ve müzikleri ve yaklaşan sürümler hakkında güncellemeler alabileceğiniz benzer bir özelliğe sahipti, ancak yeni Favori Sanatçılar özelliği daha akıcı ve favori sanatçılarınızla ilgili anlık bildirimleri ve önerileri geliştirmeye odaklanıyor.

36. Apple Haberler’de Spor Bölümü

Apple Haberler, Türkiye’de yok ancak yurt dışındaki kullancılar için yazalım. Tuttuğunuz takımlar, ligler ve sporcularla ilgili haberleri ve gelişmeleri bir araya getirmek için özelleştirilebilen yeni bir “Sporlarım” bölümü mevcut.

Ventura'daki Yeni Apple Haberler'de Spor Bölümü

Bu bölümü, Bugün sekmesinde Sizin İçin’in altında bulabilirsiniz. Ayarlamak için Başlayın’a tıklayın.

37. Notlarınızı Touch ID veya Parola İle Kilitleyin

Notlar uygulamasında, bir notu kilitlemek için notlarınız için ayrı bir şifre oluşturmanız ve tekrar erişmek istediğinizde bu şifreyi hatırlamanız gerekiyordu.

Ventura Notları Kilitleme Özelliği

macOS Ventura’da, kilitli notlarınız için artık bir parola hatırlamak zorunda değilsiniz. Artık notlarınız Mac’inizin giriş parolası veya Touch ID ile şifrelenebiliyor. Söz konusu nota sağ tıklayıp Notu Kilitle‘ye tıkladığınızda Oturum Açma Parolasını Kullan seçeneğini göreceksiniz.

Ayrıca iCloud hesabınızın bulunduğu herhangi bir aygıttaki kilitli notlara, o aygıtın parolasını veya şifresini kullanarak erişebilirsiniz.

38. Facetime Eller Serbest Modu

macOS Ventura’daki FaceTime, Handoff ile çalışır. Böylece bir FaceTime araması iPhone’da kabul edilebilir ve ardından Mac’e aktarılabilir. Tam tersi de yapılabilir elbette.

FaceTime Eller Serbest Modu

FaceTime Handoff, cihazlarınız arasında sorunsuz bir şekilde çalışır ve bir arama devredildiğinde, bağlı bir Bluetooth kulaklığınız varsa, yeni cihaza da geçiş yapar.

39. Ventura’da AirPods Ayarlar Menüsü

Daha önce macOS’te AirPods’u Mac’inize her bağladığınızda ses menü çubuğu öğesinden şeffaflık, gürültü engelleme ve uzamsal stereoyu kontrol edebiliyordunuz, ancak hepsi bu kadardı.

Ventura'da AirPods Ayarlar Menüsü

Ventura’da AirPods’u bağladığınızda Sistem Ayarları’nda kulak algılamadan şarj kutusu seslerine kadar her şeyi kontrol edebileceğiniz eksiksiz bir seçenekler menüsü elde ediyorsunuz.

40. USB-C Aksesuar Güvenliği

Ventura, Apple silikon Mac’ler için tasarlanmış yeni bir USB-C güvenlik özelliği içeriyor. Artık yeni USB ve Thunderbolt aksesuarları, doğrudan USB-C bağlantı noktasına bağlanan bağlantılar için aksesuarın macOS ile iletişim kurabilmesi için kullanıcı onayı gerektiriyor.

Ventura USB-C Aksesuar Güvenliği

Güvenlik yapılandırmasını, Sistem Ayarları -> Güvenlik ve Gizlilik -> Güvenlik bölümünden değiştirebilirsiniz. Varsayılan yapılandırma “Yeni aksesuarlar isteyin” şeklindedir. Erişilebilirlik Anahtarı Denetimi’nin yapılandırılması, ilkeyi her zaman aksesuar kullanımına izin verecek şekilde ayarlar. Onaylanan aygıtlar kilitli bir Mac’e üç güne kadar bağlanabilir.

41. Apple Anımsatıcılar’da Tamamlananlar Listesi

Ventura’daki Anımsatıcılar uygulamasında, önceki yedi gün, önceki ay ve yıllar boyunca tamamlanan tüm anımsatıcılarınızı görüntüleyebileceğiniz yeni bir Tamamlananlar bölmesi bulunmaktadır.

Ventura Anımsatıcı'da Tamamlananlar Bölümü

Bu liste, tamamlanma zamanını ve tamamlanan her bir hatırlatıcı için orijinal olarak doldurulan diğer ayrıntıları içeriyor.

42. Ayarlar’da Oyun Kumandası Menüsü

Sistem Ayarları’na, Mac’e bağlı oyun kumandalarını yönetmek için yeni bir oyun kumandası menüsü geldi. Menü, macOS Ventura kullanıcılarının bir oyun kumandasının düğmelerini ve parmak çubuklarını Mac’in klavyesiyle eşleştirmesine, dokunsal geri bildirim seviyelerini ayarlamasına, birden fazla oyun kumandası için ön ayarlı profiller oluşturmasına ve daha fazlasına olanak tanıyor.

Ventura Ayarlar'da Oyun Kumandası Bölümü

Apple’ın geliştirici web sitesine göre, macOS Ventura, Logitech’in G920 ve G29 direksiyon setleri de dahil olmak üzere Mac’teki yarış oyunlarında kullanılmak üzere en popüler direksiyon setleri için eklenen yeni desteğe sahip. Apple ayrıca macOS Ventura’nın birçok ek Bluetooth ve USB oyun kumandasını desteklediğini ve kullanıcıların, Nintendo Switch’in Joy-Cons ve Pro Controller’ının da dahil olduğunu keşfettiğini söylüyor.

43. macOS Ventura Kilit Modu

macOS Ventura ile, siber saldırıların hedefindeki kullanıcıları korumayı hedefleyen yeni bir Kilit Modu geldi.

 Ventura Kilitleme Modu

Bu mod günlük kullanıcılar için değil zira birçok iPhone özelliğini de kısıtlıyor. Örneğin Mesajlar’da resimler dışındaki ekler engelleniyor ve FaceTime’da daha önce iletişim kurmadığınız kişilerden gelen aramalar engelleniyor. Karmaşık web teknolojileri ve tarama özellikleri web tarayıcılarında engelleniyor, paylaşılan albümler Fotoğraflar uygulamasından kaldırılıyor, kablolu bağlantılar engelleniyor ve yapılandırma profilleri yüklenemiyor. Yani bu özelliğe gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını iyice hesaplamanız lazım.

44. Safari Sekme Grubunda Başlangıç Sayfaları

Artık Safari’de ayrı sekme gruplarınız yer imlerinizden seçilen favorileri içeren özel Başlangıç Sayfaları içerebiliyor.

Ventura'nın Safari Sekme Grubunda Başlangıç Sayfaları

Bir sekme grubu açıkken yeni bir Başlangıç Sayfası sekmesi açın, ardından aşağı kaydırın ve sağ alt köşedeki Ayarlar düğmesine tıklayın. Sekme Grubu Sık Kullanılanları‘nın yanındaki kutuyu işaretleyin. Bu, başlangıç sayfasının üst kısmında favorilerinizi eklemek için bir alan oluşturacaktır. Eklemeye başlamak için Yer İmlerini Kenar Çubuğunda Aç düğmesine tıklayın.

45. Fotoğraflar’da Öne Çıkan İçeriği Kapat

Ventura’nın yeni Fotoğraflar uygulamasında dikkat çeken bir değişiklik de artık Anılar gibi öne çıkan içerikleri devre dışı bırakabilmeniz. Bu özelliğin sonuçlarını beğenmiyorsanız, kullanışlı bir seçenek.

Ventura Fotoğraflar'da Öne Çıkanlar Özelliğini Kapat

Menü çubuğunda Fotoğraflar -> Ayarlar‘a tıklayın, Genel sekmesini seçin, ardından “Anılar” bölümünde Öne Çıkan İçeriği Göster‘in yanındaki kutunun işaretini kaldırın. Kenar çubuğundaki Anılar seçeneği kaybolacaktır.

46. Sahne Yöneticisi’nde Çoklu Pencere Desteği

macOS Ventura’nın ilk beta sürümlerinde Sahne Yöneticisi, aynı uygulamadan birden fazla pencere açık olsa bile yalnızca tek bir uygulama penceresini görüntülemenize izin veriyordu.

Ventura Sahne Yöneticisinde Çoklu Pencere Desteği

Ancak son sürümde, bir uygulamadan iki veya daha fazla pencereyi üst üste veya yan yana görüntülemeyi seçebilirsiniz. Sistem Ayarları -> Masaüstü ve Dock’a gidin, zaten etkin değilse Sahne Yöneticisi özelliğini açın, ardından Özelleştir‘e tıklayın. Son olarak, “Uygulama pencerelerini göster” seçeneğinin yanındaki açılır menüye tıklayın ve Hepsi Bir Kerede seçeneğini belirleyin.

47. Odaklanma Zamanlayıcıları

Apple, macOS Ventura’daki Odak özelliğini daha kolay kurulabilir hale getirdi. Odak’ın belirli bir uygulamayı kullanırken belirli bir zamanda veya konumda otomatik olarak açılmasını sağlayabiliyorsunuz.

Ventura Odaklanma Zamanlayıcısı

Ayrıca filtre seçenekleri de eklendi. Böylece Takvim, Mail, Mesajlar ve Safari gibi uygulamalar, uygulamanın yalnızca bazı bölümlerinin gösterilmesine izin veren sınırlara sahip olabiliyor. Örneğin Takvim’de bir Odak, yalnızca iş takvimini gösterecek şekilde ayarlanabiliyor ya da Safari’de belirli bir sekme grubunun görünür olmasını sağlayabiliyorsunuz.

48. Notlar’da Geliştirilmiş Akıllı Klasörler

Akıllı klasörlerdeki notlar macOS Ventura’daki yeni filtrelere göre otomatik olarak düzenlenebilir. Oluşturulma tarihi, değiştirilme tarihi, paylaşılanlar, bahsedenler, kontrol listeleri, ekler, hızlı notlar, klasör ve daha fazlası için kurallar mevcut.

Ventura Notlar'da Geliştirilmiş Akıllı Klasörler

Ventura’da ayrıca hızlı başvuru için notların bugün ve dün gibi kronolojik kategorilere göre gruplamak mümkün. ayrıca Akıllı Klasörler ve Etiket Tarayıcı için filtre seçenekleri de var.

49. Web Sayfası Görsellerinden Çeviri Yapma

Bir dahaki sefere Safari’de gezinirken çevirmek istediğiniz bir resimle karşılaşırsanız, metni fareyle seçin.

Ventura ıle Web Sayfası Görsellerinden Çeviri Yapma

Ardından sağ tıklayın ve seçtiğiniz dilde bir çeviri almak için bağlam menüsünden Çevir’i seçin.

50. Son Silinen Mesajları Kurtarma

Artık Mesajlar uygulamasında son silinen mesajlarınızı 30 gün içinde kurtarabilirsiniz.

Ventura'da Son Silinen Mesajları Kurtarma

Mesajlar menü çubuğundan Görünüm -> Son Silinenler‘i seçin, kenar çubuğunda kurtarmak istediğiniz mesaj görüşmesini seçin ve ardından Kurtar‘a tıklayın.

Sonuç

macOS Ventura ile gelen 50 yeni özelliği böylece listelemiş olduk. En sevdiğiniz özellikleri yorumlar kısmında belirtebilir, macOS veya diğer sorularınız için Technopat Sosyal‘i kullanabilirsiniz.