Anasayfa Etkinlik Computex MediaTek, Mobil Teknolojilerini Otomobillere Taşırken NVIDIA’dan Yardım Alacak

MediaTek, Mobil Teknolojilerini Otomobillere Taşırken NVIDIA’dan Yardım Alacak

MediaTek ve NVIDIA İşbirliğindeki Üretilecek Otomobilin İç Tasarımı

MediaTek’i OnePlus Nord N300, Asus ROG Phone 6D vb. telefonlara güç veren akıllı telefon çipleriyle tanıyoruz. Ancak bugün otomotiv endüstrisine de dahil olmayı planladığını öğrendik.

İtopya sponsorluğunda içerikler ürettiğimiz Computex 2023 fuarında birbirinden güzel haberler almaya devam ediyoruz. MediaTek, Dimensity Auto platformunu ve NVIDIA ile olan ortaklığını duyurdu. İkili yakın zamanda dünyanın dört bir yanındaki otomobillerde kolektif güçlerini sergileyecek.

MediaTek sadece akıllı telefonlar için çip üretmiyor. Akıllı TV’ler, Amazon’un Alexa cihazları ve Peloton egzersiz bisikletleri gibi birçok akıllı cihaz MediaTek işlemcilerini kullanıyor. Ancak şirketin mobil cihazlar, telefonlar üzerinde çalışırken öğrendiği pek çok şeyi araçların içinde de kullanacağı için otomobillerde de başarıya ulaşabileceğine olan inancı arttı.

MediaTek Dimensity Auto Logosu

Örneğin MediaTek’in Dimensity Auto Connect sistemi, telefonlarda zaten üzerinde çalıştığı 5G bağlantısı, Wi-Fi, Bluetooth ve uydu bağlantılarını arabalara getirmiş olacak. Araç farklı olsa da, temel teknoloji birbirinden o kadar da farklı değil. Dimensity Auto Cockpit sistemi MediaTek’in televizyonlarında, telefon ekranlarında ve telefon kameralarında kullanılan görüntü sinyali işlemcilerindeki (ISP) teknolojiyi kullanacak.

GPU ve yapay zeka uzmanlığı sayesinde otomotiv dünyasına zaten yoğun bir şekilde dahil olan NVIDIA, Dimensity Auto’da MediaTek ile birlikte çalışacak. Üretilen araç içi bilgi-eğlence sistemleri de NVIDIA’nın Drive OS yazılımını kullanacak. Dimensity Auto Drive sistemine ve Gelişmiş Sürücü Destek Sistemlerine (ADAS) özellikle dikkat kesilecek. MediaTek de şu anda otomobillerle ilgileniyor ancak yeterli ölçüde ilgilenmediğini düşünüyor olsa gerek yeni hamlesiyle mevcut çözümlerinin çoğunu yeni bir sisteme entegre edecek.

NVIDIA’nın CEO’su ve kurucusu Jensen Huang, “MediaTek’in çip endüstrisindeki liderliği ve NVIDIA’nın GPU ve AI yazılım teknolojilerindeki liderliği perçinlenecek, lüksten tutun da giriş seviyesine kadar tüm araç segmentleri için yeni kullanıcı deneyimleri, gelişmiş güvenlik ve yeni bağlantılı hizmetler sağlayacağız.” dedi.

MediaTek CEO’su Rick Tsai ise şunları ekledi: “Bu ortaklıkla birlikte vizyonumuz, yeni nesil akıllı, her zaman bağlantılı araçlar tasarlayarak otomotiv endüstrisi için küresel bir tek durak noktası sağlamaktır.”

Her iki şirket de henüz hangi otomobil üreticileriyle çalıştıkları ya da tam lansmanın ne zaman yapılacağı konusunda herhangi bir bilgi paylaşmıyor ancak beklenen çip üretiminin 2026’da başlaması ve donanımın 2027 model yılı otomobiller için hazır olması muhtemel. Bu küresel bir çözüm olacak ve ikili dünyanın dört bir yanındaki üreticilerle çalışmak istediğini belirtiyor.

MediaTek dünyanın 1 numaralı mobil yonga seti tedarikçisi olabilir, ancak rakibi Qualcomm’un kendi Qualcomm Automotive çözümü var ve Counterpoint Research’e göre 5G bağlantılı araç çözümü 2022 sonunda %80 pazar payına ulaştı.