Anasayfa Makale macOS 14: WWDC’den Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

macOS 14: WWDC’den Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

Apple, WWDC etkinliğine Mac işletim sisteminin bir sonraki sürümü olan macOS 14’ü tanıtarak başlayacak. Biz de bu makalede macOS 14 ile ilgili en son haberleri, görmeyi umduğumuz özellikleri ve söylentileri sizler için derleyeceğiz.

Bir Sonraki macOS Sürümünün Adı Ne Olacak?

Apple, macOS 10.9 Mavericks’ten bu yana çıkan her yeni sürümü tanımlamak için Kaliforniya’nın simge yapılarını kullandı. The Verge’den Parker Ortolani’nin paylaştığı üzere, Apple yıllar içinde çok sayıda ismin ticari markasını aldı:

Eğer macOS 14 söylendiği gibi birkaç yeni özelliğe sahip bir bakım sürümü ise muhtemelen Ventura yakınlarındaki bir yerin adını alacaktır. Yukarıdaki isimlere göre Rincon ve Skyline en olası isimler.

Bir diğer potansiyel isim ise Bloomberg’den Mark Gurman tarafından önerilen ve Ventura’nın yaklaşık 40 mil güneyindeki Malibu, ancak bu isim Apple tarafından ticari marka haline getirilmedi.

macOS 14 Ne Zaman Çıkacak?

Apple’ın macOS’un bir sonraki sürümünü açıklamak için her zamanki yeri Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı olacak. WWDC 2023, 5 Haziran’da başlayacak ve açılış konuşması sırasında Apple macOS’un adını ve yeni özelliklerini açıklayacak.

Apple genellikle WWDC’de geliştiricilere yeni macOS’un bir beta sürümünü yayınlıyor. Buna erişmek için ise kayıtlı bir geliştirici olmanız gerekiyor. Halka açık beta yaklaşık bir ay sonra yayınlanıyor. Buna erişmek için ise Apple’ın Beta Programına katılmanız şart.

Beta sürüm zaman çizelgesi muhtemelen şöyle olacaktır:

  • 5 Haziran: macOS 14 tanıtılır ve geliştirici betası yayınlanır.
  • Temmuz: Apple ilk genel beta sürümünü yayınlar.
  • Haziran – Eylül/Ekim: Bu dönem beta dönemidir. Apple bu süre zarfında birkaç beta güncellemesi yayınlayacaktır.
  • Eylül/Ekim: macOS 14 genel kullanıma sunulur.

macOS 14’ün son sürümü sonbaharda genel kullanıma sunulacaktır. Yakın geçmişte macOS sürümleri iOS’un yeni sürümünün yayınlanmasından birkaç hafta sonra yayınlanmıştı. İşte macOS’un önceki beş sürümünün yayınlanma tarihleri:

  • macOS 13 Ventura: 24 Ekim 2022
  • macOS 12 Monterey: 25 Ekim 2021
  • macOS 11 Big Sur: 12 Kasım 2020
  • macOS 10.15 Catalina: 7 Ekim 2019
  • macOS 10.14 Mojave: 24 Eylül 2018

Hangi Mac’ler macOS 14’ü Çalıştırabilecek?

Apple macOS Ventura’yı piyasaya sürdüğünde aralarında eski Mac’lerin de bulunduğu çok sayıda ürünü uyumluluk listesinde çıkarmıştı:

  • 2015 iMac
  • 2016 MacBook
  • 2015-2017 MacBook Air
  • 2015-2016 MacBook Pro
  • 2014 Mac mini
  • 2013 Mac Pro

Apple’ın bu yıl iPad’de olduğu gibi herhangi bir Mac için desteğini keseceğine dair herhangi bir söylenti olmadı, bu nedenle macOS 14 için uyumluluk listesinin Ventura ile aynı olması çok olası. İşte olası uyumluluk listesi:

  • 2017 veya sonrası MacBook modelleri
  • 2018 veya sonraki MacBook Air modelleri
  • 2017 veya sonraki MacBook Pro modelleri
  • 2018 veya sonrası Mac mini modelleri
  • 2017 veya sonrası iMac modelleri
  • iMac Pro (tüm modeller)
  • 2019 veya sonraki Mac Pro modelleri
  • Mac Studio (tüm modeler)

Bir Mac’in macOS 14 ile uyumlu olma olasılığı her zaman vardır, ancak yeni özelliklerin bazıları listedeki eski Mac’lerde çalışmayacaktır. Ayrıca bazı yeni özellikler Apple çipleri gerektirebilir ve Intel tabanlı Mac’lerde çalışmayabilir.

macOS 14 Beta ve Resmi Sürüm Nasıl Yüklenir?

Apple, macOS 13.4’te beta sürecini değiştirmişti. Bu nedenle macOS 14 beta geldiğinde yöntem farklı olacak. Her aygıt için Beta Erişim Yardımcı Programını indirmek yerine beta sürümlerini bu hesapta oturum açmış her Apple aygıtına yüklemek için yalnızca Apple Kimliğinizi beta programına kaydetmeniz gerekecek.

Ardından Yazılım Güncelleme’ye gittiğinizde Beta Güncellemeleri için yeni bir sekme göreceksiniz ve bu sekmede çalıştırdığınız beta sürümü listelenecek. Beta sürümünü yüklemek istiyorsanız macOS 14 Public Beta’yı, Ventura’ya geri dönmek istiyorsanız Kapalı Beta’yı seçin. Resmi sürümü yüklemek için Apple’ın sonbaharda yayınlamasını beklemeniz gerekiyor. Daha sonra Sistem Ayarları’ndan Yazılım Güncelleme’yi kullanabilir ya da App Store’dan indirebilirsiniz.

Unutmayın, betalar resmi sürüm kadar kararlı değildir; özellikler uygulanıp sonra geri çekilebilir veya düzgün çalışmayabilir, kullanıcı arayüzü değişebilir ve üçüncü taraf uygulamaların uyumluluklarında problemler doğabilir.

macOS 14: Söylentilere Göre Yeni Özellikler

Öncelikle söylemem gereken şey, yeni özelliklerle ilgili söylentiler çok çok az. Şu ana kadar bildiğimiz tek şey macOS 14’ün yeni özelliklerle dolu büyük bir sürüm olmasının beklenmediğiydi. Bloomberg’den Mark Gurman’ın Nisan 2023’te söylediklerine göre bu sürüm çığır açmayacak ya da çok önemli olmayacak. Sadece iOS özelliklerini macOS’ta da göreceğiz.

Gurman, “Hayalinizdeki senaryo, bir Apple Watch, bir iPhone, bir MacBook, bir iPad ve bir Apple kulaklığa sahip olmanız ve bu aygıtların beşinin de aynı şeyleri sadece farklı kullanım durumlarında ve günün farklı saatlerinde yapabilmesidir.” demişti. Apple’ın WWDC’de yeni AR kulaklığını piyasaya sürmeye hazırlanırken macOS kaynaklarını xrOS’a kaydırdığı da bildirildi.

macOS 14’te Görmek İstediğimiz Yeni Özellikler

macOS 14, iOS özelliiklerinin Mac’e gelen versiyonu olsa bile görmek istediğimiz pek çok özelliğin olduğunu söylemek mümkün.

Mac İçin Dinamik Ada

Apple, iPhone 14 Pro ile Face ID ve selfie kamerası için hap şeklindeki oyuğu sıradışı bir kullanıcı arayüzü öğesi olarak kullanan Dinamik Ada’yı tanıttı. MacBook Pro’ya gelmesi gereken dahiyane bir özellik olduğunu düşünüyorum. Dinamik Ada, macOS arayüzünün bildirimleri, hatırlatıcıları ve widget’ları barındıran sağ tarafındaki karmaşıklığı hafifletecektir. Ancak aynı zamanda bir uygulamanın arka planda üzerinde çalıştığı bir şeyin ilerlemesini izlemek, pil ömrü için bir gösterge görevi görmek veya iPhone’da olduğu gibi Apple Music’in ne çaldığını görüntülemek için harika bir özellik.

Ayrıca Apple’ın 14 ve 16 inç MacBook Pro ve M2 MacBook Air’inde zaten ekran çentikleri var, bu nedenle Dinamik Ada’yı faaliyete geçirmek oldukça kolay olmalı.

Çok Öğeli Pano

Çalışma şeklimizde büyük bir fark yaratabileceğini düşündüğümüz bir şey, Windows kullanıcılarının yıllardır keyif aldığı bir şey, birden fazla öğeyi kopyalama ve yapıştırma yeteneği. Şu anda Mac kullanıcıları her seferinde tek bir şeyi kopyalayıp yapıştırabiliyorlar. Ancak Windows kullanıcıları panolarında birden fazla öğe bulundurabiliyor ve hangisini yapıştıracaklarını seçebiliyorlar. Bu o kadar basit ve kullanışlı bir özellik ki Parallels Toolbox gibi üçüncü parti bir araç kullanmadığınız sürece neden Mac’lerde kullanılamadığını gerçekten anlayamıyorum.

Sistem Ayarlarında İnce Düzenlemeler

macOS 13 istek listelerinde sıkça görülen bir özellik, Apple’ın iOS ve iPadOS ile uyumlu olması için Sistem Tercihleri’nin adını Ayarlar olarak değiştirmesini isteyenler olmuştu. Dilekleri gerçekleşti ancak bunun da bir bedeli oldu. Apple bunu bir adım daha ileri götürdü ve kullanıcı arayüzünü iPhone’a daha çok benzeyecek şekilde yeniden tasarladı.

Bu durum en sıkı Mac hayranları için şaşkınlığa ve iPhone kullanıcıları arasında bile kafa karışıklığına neden oldu. Birçok Mac kullanıcısı kaybolduğunu düşündü ve bulmak için Google’a yönlendi. Artık geri dönüşü olmasa da sistem ayarları ve kullanıcı arayüzünde biraz ince düzenlemeler yapılması gerekiyor. Apple’ın arayüzü iOS’tan ayırdığını görmek istiyoruz. Görünüm iyi, ancak bazı ayarların Genel veya Masaüstü ve Dock’un arkasına gizlenmesi mantıklı değil.

Daha Fazla Apple iOS Uygulaması

macOS 14: WWDC'den Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

macOS Ventura ile Apple nihayet iOS’ta uzun zamandır bulunan Saat ve Hava Durumu uygulamalarının Mac versiyonlarını hazırladı. Neden burada duralım ki? Mac’te bulunmayan pek çok iOS uygulaması var. Çeviri, Klipler, Sağlık, Cüzdan, Destek, hatta belki Pusula, Ölçüm, Büyüteç gibi uygulamalar eklenebilir.

Saat Uygulamasının Tüm Cihazlarda Senkronize Olması

macOS 14: WWDC'den Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

Daha önce de söylediğim gibi, macOS Ventura ile Apple nihayet iOS ve iPadOS’ta bulunan Saat ve Hava Durumu uygulamalarının Mac sürümlerini getirdi. Ancak Hava Durumu uygulaması cihazlar arasında senkronize olurken Saat uygulaması senkronize olmuyor. Bu da bir aygıtta kurduğunuz alarmların diğer aygıtlarda kullanılamayacağı anlamına geliyor.

Bir alarm kurmak yeterince kolay, ancak bu alarmlar cihazlar arasında senkronize olsaydı çok daha kolay olurdu. Hazır başlamışken, neden dünya saati girişlerini de senkronize etmeyelim? Hatta zamanlayıcıları da… Çok sayıda zamanlayıcı oluşturanlar ve bunları birden fazla cihazdan kontrol edebilmek isteyenler var. Tabi herkes istemeyeceğinden senkronizasyonu kapatma hakkı da tanısınlar.

Kararlılık ve Optimizasyon

İnsanların macOS 12 ve macOS 13 istek listelerini keşke bir görseniz hiçbiri gerçeğe dönüşmüyor. Kararlılık ve optimizasyon konusunda da epey geliştirme bekliyorlar. Ancak raporlar, şirketin AR/VR başlığına ve xrOS olarak adlandırılacağı söylenen işletim sistemine odaklandığı için macOS 14’te çok büyük değişiklikler olmayacağını söylüyor.