Anasayfa Video Asus ZenScreen MB249C Taşınabilir Monitör İncelemesi

Asus ZenScreen MB249C Taşınabilir Monitör İncelemesi

Bu incelemede taşınabilir bir monitör olan Asus ZenScreen MB249C modeline yakından bakıyoruz.

Ürünün fiyat bilgisi için tıklayın!

Taşınabilirliğin Sınırları

En iyi taşınabilir monitörleri düşündüğümüzde, genellikle boyutları 12 ila 17 inç arasında değişen ürünleri hayal ederiz. Bu monitörlerin mobilitesi yüksektir ve tüm aksesuarlarıyla birlikte makul boyutta bir dizüstü bilgisayar çantasına sığar. 

Ama 24 inçlik taşınabilir bir monitör? İşte bu boyut, taşınabilirliğin sınırlarını zorluyor…

Asus ZenScreen MB249C ile tek kişilik oyunları keyfile oynayabilirsiniz.

Kutu içeriği;

  • HDMI kablosu
  • USB-C kablosu (60 watt Güç Dağıtımı desteklenir)
  • çelik dikey montaj kolu
  • alüminyum bölme askıları
  • 90W adaptör

Tasarım ve Malzeme Kalitesi

Monitör kutudan çıktığı an gerek tasarımı gerekse de malzeme kalitesi anlamında üst düzey olduğunu belli ediyor. Arka kısım hoş bir dokuya sahip yüksek kaliteli plastik malzemeden yapılmış. Tırtıklı yüzeyi sayesinde, monitörü taşımak istediğinizde tutuşu kolaylaştırıyor. 

Monitörün arkasında yer alan dahili stant sayesinde istediğiniz yere konumlandırmak mümkün.

Hemen altta şeffaf bir plastik kısım görüyoruz. Yine bu kısmın altında kauçuk bir yüzey mevcut. Monitör masaüstünde dururken bu kauçuk yüzey kaymasını önlüyor. Aynı zamanda bu şeffaf plastik yapı, monitörün adeta havada duruyormuş gibi görünmesini sağlamış. 

Bu kısmın hemen üstünde ızgaralar görüyoruz. Asus ZenScreen MB249C, 2 adet 1 watt gücünde hoparlörler ile geliyor. Bu hoparlörler, bu ızgaralı yapının altında yer alıyor. Kısacası monitörün tasarımı, Asus’un Zen ailesine mensup diğer ürünlerinde olduğu gibi göze hoş gelen detaylarla dolu. 

Asus ZenScreen MB249C dahili standı sayesinde masa üstünde dururken.

Bağlantı Arayüzleri

Monitörün sağ tarafında, Kensington kilidi, güç ve yukarı aşağı tuşları ile menü tuşu bulunurken, solda ise, tam boyutlu bir HDMI bağlantı noktası, USB-C (Displayport ve 60 Watt güç çıkışı destekler) 3,5mm jak ve güç girişi yer alıyor.  

Monitörün sağ tarafında yer alan tuşlara yakından bir bakış…

Açıkçası güç ve bağlantı noktalarının bulunduğu konum, monitörü hem görünüm olarak hem de kullanış bakımından olumsuz etkilediğini söylemek gerek. Eğer bu girişler görünmeyen bir kısımda, mesela arka tarafta yer alsaydı daha iyi olabilirdi.

Arka panelde dikkati çeken bir diğer unsur, monitörü masa üzerindeyken 0 ila 60 derece açılar verebileceğiniz, oldukça sağlam bir metal destek ayağının bulunması. Bu destek ayağı, kullanmadığınız zaman adeta monitörün kasasının bir parçasıymış gibi kapalı şekilde durur. Bu ayağı taşıma kolu olarak kullanmak da mümkün. 

Arka taraftaki dahili stant sayesinde monitörü farklı açılarla kullanmanız mümkün.

Ürüne Uygun Çok Yönlü Ayak

MB249C’yi kutudan çıkan standa monte etmek için bağlantı noktası, arka panelin hemen ortasında. Stant ayağını masaya monte ettikten sonra herhangi bir ek aparata ihtiyaç duymadan, standın ucunda yer alan yuvasına oturtmak yeterlidir. 

Monitörü masanıza sabitlemenizi sağlayan harici stant oldukça fonksiyonel ve kaliteli.

Kısacası gerek masa standının kurulumu gerekse de monitörün bu standa yerleştirilmesi oldukça kolay hale getirilmiş. Ayrıca standı masaya düzgün şekilde sabitledikten sonra herhangi bir endişeye sebep olmayacak türden sağlam duruyor. 

Asus ZenScreen MB249C dahili standına takılı şekildeyken.

75Hz Yenileme Hızıyla Geliyor!

Asus ZenScreen MB249C, 1920 x 1080 (FullHD) çözünürlüğe sahip 23,8” boyutunda, IPS bir panele sahiptir. Ayrıca 75Hz yenileme hızına çıkabilen bu panel 250nit tepe parlaklık düzeyine de çıkabilir. 

Burada benim asıl dikkatimi çeken şey monitörün AMD FreeSync teknolojisini desteklemesi oldu. Böyle bir üründe ihtiyaç duyma oranı hayli düşük olsa da Asus, her kullanıcıyı göz önünde bulundurmak istemiş. 

Asus ZenScreen MB249C geleneksel 60Hz yerine 75Hz’e kadar yenileme hızı sunabiliyor.

Beklentinin Üzerinde Bir Görüntü Kalitesi

Kağıt üzerinde parlaklık değerinin çok yüksek değil, HDR gibi teknolojileri de desteklemiyor ve IPS paneli yüksek kontrast vaat etmemesine rağmen MB249C oldukça iyi bir görüntü kalitesine sahip. Renkler hem parlak hem de kontrast oranı beklediğimden iyi. Full HD çözünürlük günümüz şartları için düşük kalsa bile monitör piksel yoğunluğunun yüksek olması, keskin görüntülerin ortaya çıkmasını sağlamış. 

Monitörün kontrast oranı ve görüntü kalitesi beklentimizin üzerine çıkmayı başardı.

Bizim yaptığımız renk ölçüm testinde monitör, sRGB’nin %96.4’ünü, DCI-P3 renk gamotunun ise %71.4’ünü karşılayabildiğini gördük. 

Zaten bu monitörün kullanım senaryoları arasında, film veya oyun gibi içerikler ana odak olmayacağı için görüntü kalitesini çok irdelemeye gerek yok.

Asus ZenScreen MB249C monitörün renk gösterim testi sonucu.

 Eski Usul ama İşini Görüyor

ZenScreen MB249C OSD menüsünü sağ tarafta yer alan düğmeler aracılığı ile yapıyoruz. Günümüz monitörlerinde görmeye alıştığımız analog çubuğun verdiği rahatlığı sunmasa da bu tuşlar basım kolaylığı bakımından rahat bir deneyim sunuyorlar. Ayrıca gerek ara yüzün Türkçe desteklemesi gerekse de menü navigasyonunun sade ve anlaşılır sunulmuş olması genel olarak analog çubuk ihtiyacını ortadan kaldırmış. 

Monitörün OSD menüsü hem kolay anlaşılır hazırlanmış hem de Türkçe dil desteği mevcut.

Asus ZenScreen MB249C’de, kasanın altı kısmında yer alan iki adet dahili 1 watt’lık hoparlörün yer aldığını söylemiştik. Bu hoparlörlerin performansı ihtiyaç duyduğu güçten de anlaşılacağı üzere pek iç açıcı değil. Sesler biraz kısık kalıyor ve frekansların zengin olduğunu söyleyemeyiz. Ancak seslerin çatladığı, boğuk olduğu hiç kullanılamayacak kadar kötü deneyimler sunan kalitesiz notebook hoparlöründen çok daha iyi ve net bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz. 

Asus ZenScreen MB249C’yi eğer isterseniz duvar vs. gibi yerlere asarak da kullanabilirsiniz.

Peki Gerçekten Taşınabilir mi?

Söz konusu “taşımak” olduğunda ZenScreen MB249C aslında pek taşınabilir bir monitörmüş gibi durmuyor. Özellikle 24” boyutunda olması ve stant hariç 3 kilo civarı gelen ağırlığı ile kolayca taşınabildiğini söylemek zor. 

Asus ZenScreen MB249C ile dahili standına bağlı şekilde oyun oynarken.

Yine de sahip olduğu ufak ama etkili tasarımsal dokunuşlar sayesinde Asus, böyle bir monitörü elinden geldiğince taşınabilir hale getirmiş. Gelgelelim dahili monitör standının oldukça kullanışlı olduğunu söylemek gerek. Bu stant ayağı sayesinde birçok kullanım senaryosu da mümkün hale geliyor. (Örneğin dikey kullanmak vb.) 

Yukarı aşağı, sağa sola ve öne arkaya eğim seçeneklerinin hepsi mevcut, üstelik dikey kullanmak veya monitörün derinlik mesafesini de ayarlamak mümkün. Ayrıca bu stant ayağı, malzeme kalitesi anlamında da monitörün sahip olduğu standartları koruyor.

Kimler Almalı?

Kısaca özetleyecek olursak eğer Asus ZenScreen MB249C taşınabilir monitör sınıfında daha çok “nakledilebilir” bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Sürekli yanınızda gezdirebileceğiniz bir ürün olarak değil ancak lazım olduğunda kolayca yaşayabileceğiniz bir monitör isterseniz muhtemelen daha iyi bir alternatif bulmanız çok zor. 

Bu bağlamda Asus ZenScreen MB249C gerek malzeme kalitesi, gerek şık tasarımı ve ihtiyacı karşılayan görüntü kalitesi ile sınıfının en iyi örneği olmuş diyebiliriz.