Anasayfa Haber NVIDIA, 1 Trilyon Dolar Piyasa Değeri Eşiğini Aştı

NVIDIA, 1 Trilyon Dolar Piyasa Değeri Eşiğini Aştı

Yapay zeka uygulamalarının da yaygınlaşmasıyla birlikte NVIDIA hisselerinin değeri yükselmeye devam ediyor. Yeşil takım, 1.01 trilyon dolarlık piyasaya değerine ulaşarak 1 trilyon dolar bariyerini kıran ilk yonga üreticisi oldu.

Şirketin hisseleri kısa süre öncesinde 412.71 dolardan işlem görüyordu; bu rakam bir önceki yıla göre %188’lik büyük bir artış demek. Şu sıralarda ise hisse fiyatları 393 dolar civarında geziniyor. Sonuç olarak NVIDIA, piyasa değeri 1 trilyon doların üzerinde olan sadece altı şirketten biri haline gelerek Apple, Microsoft, Saudi Aramaco, Alphabet (Google) ve Amazon’un yer aldığı devler kulübüne katıldı. GPU üreticisi ayrıca 1 trilyon dolar sınırını aşmayı başaran dokuzuncu şirket oldu.

NVIDIA’nın yıl içindeki inanılmaz yükselişi, üretken yapay zeka ve ChatGPT gibi büyük dil modellerinin ana akım haline gelmesiyle gerçekleşti. Google, Meta ve Microsoft gibi teknoloji şirketleri son aylarda yapay zeka yeteneklerini geliştirmek için altyapıya büyük yatırımlar yaptı, bu da yeşillilerin işine yaradı.

NVIDIA, yapay zeka devrimine güç veren donanım ve belki de daha önemlisi yazılımdan oluşan yapay zeka ekosisteminin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynamıştır. Şirket bu hafta Computex 2023’te DGX GH200 gibi devasa süper bilgisayarlardan yapay zekayı ana akım veri merkezlerine ve işletmelere taşıyacak yeni referans MGX sistem tasarı serisine kadar çok çeşitli segmentlere hitap edecek geniş bir yeni çözüm portföyü tanıtarak konumunu daha da sağlamlaştırdı.