Anasayfa Haber Eski Samsung Yöneticisi Fabrika Planlarını Çalmakla Suçlanıyor

Eski Samsung Yöneticisi Fabrika Planlarını Çalmakla Suçlanıyor

Eski Samsung Yöneticisinin Fabrika Planlarını Çaldığı İddia Ediliyor
Samsung fabrikası

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, kısa bir süre önce çip üretim endüstrisinin “topyekûn bir savaş” içinde olduğunu açıkladı ve son gelişmeler de bu açıklamayı kesinlikle destekler nitelikte. BusinessKorea’nın haberine göre, Suwon Bölgesi savcıları eski bir Samsung yöneticisini, önde gelen çip üreticisinden yarı-iletken tesis planlarını ve teknolojisini çaldığı iddiasıyla suçladı. Daha önce bir başka Koreli çip üreticisi SK Hynix’in başkan yardımcılığını da yapmış olan 65 yaşındaki sanığın ismi verilmedi ancak bilgileri 2018-2019 yılları arasında çaldığı iddia ediliyor. Sızıntının Samsung’a yaklaşık 230 milyon dolara mal olduğunu da belirtelim.

Çalıntı Bilgiler Nerede Kullanıldı?

Sanığın Çin’in Xi’an kentinde, mevcut bir Samsung fabrikasına bir kilometreden daha kısa mesafede bir yarı-iletken fabrikası inşa etmeyi planladığı iddia ediliyor. SK Hynix ve Samsung’un ticari sırlarını elde etmek için SK Hynix ve Samsung’un 200 çalışanını işe alan sanık, aynı zamanda yeni yarı iletken fabrikasını inşa etmek için 6,2 milyar dolar taahhüt eden ve adı açıklanmayan Tayvanlı bir elektronik üretim şirketiyle de işbirliği yaptı. Ancak sanık Çinli yatırımcılardan yaklaşık 358 milyon dolar temin etmeyi başardı ve bu parayı Çin’in Chengdu kentinde bulunan bir fabrikada prototipler oluşturmak için kullandı. Savcılara göre tesisin çalıntı Samsung bilgileri kullanılarak inşa edildiği de bildirildi.

Savcılık yaptığı açıklamada, “Bu o kadar ciddi bir suç ki, suçun ölçeği ve zararın derecesi açısından önceki bireysel yarı-iletken teknoloji sızıntısı vakalarıyla karşılaştırmak zor” dedi. “Bu, çip üretiminde rekabetin yoğunlaştığı bir dönemde yerli çip endüstrisinin temelini sarsarak ekonomik güvenliğimize ağır bir darbe indirebilecek ciddi bir suçtur.” Baş sanıkla birlikte, aralarında bir Samsung taşeronunun da bulunduğu altı suç ortağı hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. Bu suçlamalar, Çin’in bir dizi sektörde Güney Kore’nin teknolojilerini satın almaya yönelik devam eden çabalarını ortaya koymakta.