Anasayfa Makale Hareket Netliğini 1400 Hz’e Çıkaran Teknoloji: ULMB 2 Nedir?

Hareket Netliğini 1400 Hz’e Çıkaran Teknoloji: ULMB 2 Nedir?

Hareket Netliğini 1400 Hz'e Çıkaran Teknoloji- ULMB 2 Nedir

NVIDIA, kısa süre önce ULMB 2 olarak adlandırılan ikinci nesil Ultra Low Motion Blur (Ultra Düşük Hareket Bulanıklığı-ULMB) teknolojisini duyurdu. Bu güncelleme, teknolojinin yüksek yenileme hızına sahip monitörlerdeki yeteneklerini büyük ölçüde geliştirerek selefinden neredeyse 2 kat daha fazla parlaklık ve mevcut 360 Hz monitörlerden neredeyse 4 kat daha fazla hareket bulanıklığı kalitesi sağlıyor.

ULMB 2 uyumlu sayılı monitör, bir aygıt yazılımı güncellemesi sayesinde halihazırda kullanılabiliyor. Ancak gelecekte daha fazla model gelecek. ULMB 2, oyuncuların hareket bulanıklığı kalitesinde büyük bir artışla rakiplerin daha hızlı görünmesini ve doğru bir şekilde hedeflenmesini sağlayacak. ULMB 2 etkin haldeyken monitör tabanlı hareket bulanıklığı ortadan kaldırılıyor, oyundaki rakipler veya nesneler ne kadar hızlı hareket ederse etsin mükemmel şekilde tanımlanarak kullanıcılara sunuluyor.

Yenilenen teknoloji tam olarak monitör tepki süresini kaldırmasa da monitörün görüntü kalitesini aynı yenileme hızında önemli ölçüde artırabiliyor. ULMB 2 desteği olmayan bir panelde aynı seviyede “bulanık olmayan” hareket kalitesine ulaşmak için panel üreticilerinin 1000 Hz’in üzerinde yenileme hızına sahip bir ürün geliştirmesi gerekiyor. Standart bir monitörün ULMB 2 teknolojisini kullanan 360 Hz’lik bir oyun monitörüyle rekabet edebilmesi için 1400 Hz gibi oldukça yüksek tazeleme hızlarına çıkabilmesi gerekmekte.

ULMB 2 Nasıl Çalışıyor?

Öncelikle LCD panellerin nasıl çalıştığını açıklayalım. LCD paneller iki ana katmandan oluşmakta:

  • İçlerinden parlayan ışığın rengini ayarlamak için kimyasal olarak değişen sıvı kristal pikseller.
  • Piksellerin içinden geçen ışığı üreten arka ışık.

Monitörde yeni bir karenin görüntülenmesi gerektiğinde, her piksele yeni bir renk değeri gönderilir. Bu noktada, piksel zaman içinde yeni rengine geçmeye başlar. İşlem sırasında arka ışık tüm süre boyunca açıktır, böylece oyuncu tüm geçişi görsel olarak görür. Ek olarak görüntü geçişten önce ve sonra “sabit tutulur”, bu da insan görme duyusunun iki görüntüyü birlikte bulanıklaştırmasına neden olur. “Hareket tutma” ve görünür geçişin birleşimi, ekran tabanlı hareket bulanıklığına neden olan şeydir. ULMB 2 ile arka ışık yalnızca her piksel doğru renk değerinde olduğunda açılmakta. Buradaki temel fikir, piksellerin geçişini göstermemek ve yalnızca renkleri doğru olduğunda göstermek.

Yeşil takımın ikinci nesil teknolojisi, bir LCD paneldeki arka ışığı en iyi şekilde görüntü kalitesi oluşturmak üzere yalnızca gerektiğinde etkin hale getiriyor. Geleneksel monitörler arka ışığı sürekli açık tutarak kullanıcıların pikseller renk değiştirirken ekranın oluşturduğu parazitleri görmesini sağlar. ULMB ise pikseller renk değiştirirken LCD arka ışığını tamamen kapatıyor ve yalnızca tüm piksellerin yeni renklerine geçişi tamamlandığında tekrar açacak. Sonuç olarak ULMB, parazitlenme veya ekran kaynaklı hareket bulanıklığı gibi yapaylıkları azaltırken daha net bir görüntü sağlayabiliyor.

Bunun da ötesinde ULMB 2, G-Sync teknolojisiyle birlikte piksel tepki süresini de değiştirerek pikseller yeni renge geçiş yaparken arka ışığın devre sürecindeki doğruluğu artıracak. Yani LCD arka ışığının doğru zamanda etkinleştirilmesi için zamanlama daha belirgin, çünkü piksel tepki süresi gerektiğinde artırılabiliyor ve azaltılabiliyor.

Yeni Nesilde Neler Değişti?

2015 yılında tanıtılan ULMB ile kıyaslandığında, bir ekranın yerel yenileme hızında arka ışığın yanıp sönme durumu (arka ışığın açılıp kapanması) kontrol edilebiliyor. Nitekim yeni nesil ile çok önemli iyileştirmeler yapıldığını belirtelim.

2015’te donanım sınırlamaları nedeniyle durum böyle değildi. Piksel yanıt süreleri o kadar yavaştı ki, ULMB’nin etkili olabilmesi için ekran yenileme hızının düşürülmesi gerekiyordu. Monitör teknolojisindeki neredeyse 10 yıllık boşluk sayesinde NVIDIA, ULMB 2’yi bir monitörün maksimum yenileme hızında çalıştırabiliyor, parlaklığı büyük ölçüde artırıyor ve teknolojiyle beraber 1000 Hz-1400 Hz benzeri bir görüntü kalitesi verebiliyor.

ULMB 2 Destekli Monitörler

ULMB 2 özelliğini kullanabilmek için monitörlerin aşağıdaki gereksinimleri karşılaması gerekiyor:

  • 1000 Hz’in üzerinde etkili hareket netliği.
  • ULMB 2’yi monitörün tam yenileme hızında kullanma.
  • Minimum parazitlenme veya çift görüntü ile 250 nitin üzerinde parlaklık.

Şimdilik yalnızca iki monitör, bir yazılım güncellemesiyle ULMB 2 desteği sunabiliyor: Acer Predator XB273U F 27 inç 1440p 360 Hz ve ASUS ROG Swift PG27AQN 27 inç 1440p 360 Hz. Öte yandan, şirket ASUS ROG Swift Pro PG 248QP 1080p 540 Hz ve AOC Agon AG276QSG 27 1440p 360Hz gibi ULMB 2 destekli yeni monitörlerin yolda olduğunu söylüyor.

ULMB 2 Nasıl Açılır?

Yazılım güncellemesi yapılan 1440p 360 Hz kapasiteli monitörlerde ULMB 2’yi etkinleştirmek için yapmanız gereken işi şey var:

  • NVIDIA Kontrol Panelinde NVIDIA G-sync Değişken Yenileme Hızını devre dışı bırakın. Bu işlem arka ışığın arka ışık yanıp sönme moduna girmesine izin verecek.
  • Monitörün üzerindeki tuşlardan menüye girerek G-Sync ULMB 2’yi etkinleştirin.