Anasayfa Haber ASUS, M.2 SSD Takılabilen Ekran Kartı Tasarımını Tanıttı

ASUS, M.2 SSD Takılabilen Ekran Kartı Tasarımını Tanıttı

ASUS, ekran kartı PCIe bağlantıları konusunda sıra dışı bir fikirle karşımıza çıkıyor. ASUS Genel Müdürü Tony Yu, kullanılmayan PCIe şeritlerini verimli şekilde değerlendirmek maksadıyla konsept RTX 4060 Ti Dual tasarımını paylaştı.

Bildiğiniz üzere orta-giriş seviye ekran kartlarının birçoğu 8 şeritle sınırlandırılıyor. Bu kartlar 8 şeritle sınırlandırılsa bile 16 şeritle birlikte geliyor, yine 16 şerit boyutundaki bir yuvaya takılıyor. Başka bir deyişle, kartın bağlantı kısmı uzun olsa bile hatların hepsi elektriksel olarak bağlı değil.

M.2 SSD Takılı Ekran Kartı

ASUS ise sahte şeritler yerine bunların yüksek hızlı SSD depolama çözümleri için kullanılabileceğini düşünüyor. Sunulan konsept tasarımda RTX 4060 Ti modelinin arkasında takılı bir Samsung 980 PRO 2 TB SSD yer alıyor.

Dahil edilen ek SSD ayrıca daha fazla güç ihtiyacı demek. Ancak bildiğiniz üzere NVMe SSD’ler çok düşük seviyelerde güç tüketiyor. Bu bağlamda 10W civarında güç tüketimi bir sorun teşkil etmeyecektir.

AMD bu fikri yıllar önce Vega mimarisine dayalı profesyonel Radeon SSG kartları için kullanmıştı. Ancak o teknolojinin farklı bir amacı vardı ve SSD değişimi yapmak daha zordu. ASUS şu anda ekran kartıyla birleşen SSD tasarımını araştırıyor ve gelecek yıllarda bu yaklaşımın benimsendiğini görebiliriz.