Anasayfa Haber İran, Gösterilen ‘Kuantum Bilgisayarın’ Sahte Olduğunu Kabul Etti

İran, Gösterilen ‘Kuantum Bilgisayarın’ Sahte Olduğunu Kabul Etti

Birkaç hafta önce İran, askeri operasyonlarına yardımcı olmak üzere kuantum bilişim ürünleri geliştirdiğini ve kullandığını duyurarak dünya medyasında büyük yankı uyandırdı. Ancak çok geçmeden tanıtılan “kuantum bilgisayarın” aslında Amazon’dan temin edilebilen, ARM tabanlı bir FPGA (Field-Programable Gate Array) geliştirme kartı olduğu ortaya çıkmıştı.

Kısa bir süre önce İran, duyurusunda “kuantuma dair hiçbir şey olmadığını” kabul eden resmi bir açıklama yayınladı. İnternet ortamında gündem olan “kuantum” sistemi aslında bir aldatmacaydı.

Hikaye Nasıl Gerçekleşti?

İran hükümeti tarafından kuantum yeteneklerinin bir göstergesi olarak lanse edilen ARM tabanlı geliştirme kartı aslında Amazon’dan temin edilebiliyor. İran Ordusu Koordinatör Yardımcısı ve İran Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Amiral Habibollah Sayyari, diğer üst düzey askeri yetkililerle birlikte kuantum kartıyla bir poz vermişti. Ayrıca yeni tasarlanan kuantum hesaplama kartının ülkenin yeteneklerini en ileri seviyeye taşıdığını iddia etti.

İran Kuantum Bilgisayar

Son yıllarda şirketler ve hatta devletler kuantum bilişim yeteneklerini göstermeye hevesli görünüyor. Bu anlaşılabilir bir şey zira kuantum hesaplama bilgi işlem dünyasında “bir sonraki adım” olarak nitelendiriliyor.

Uzun lafın kısası, İran yetkilileri tarafından gururla paylaşılan kuantum hesaplama kartı aslında çift çekirdekli CPU ve DDR3 bellek kullanan bir geliştirici ürünü.