Anasayfa Haber AMD İşlemciler, Linux’ta Intel’e Karşı Pazar Payı Kazanmaya Devam Ediyor

AMD İşlemciler, Linux’ta Intel’e Karşı Pazar Payı Kazanmaya Devam Ediyor

AMD CPU'lar Linux'ta Hâlâ Önde, Windows'ta Intel'in Gerisinde Kalıyor
AMD ve Linux vs. Intel ve Windows

Steam’in Donanım Araştırması’nın Haziran ayı için yayınladığı istatistiklere göre, AMD CPU’ların Linux sistemlerindeki payı yaklaşık %7,6 oranında artarak toplamda %67,15’lik bir paya ulaştı.

Intel, Linux’ta %32,84’lük pazar payı ile AMD’nin gerisinde kalıyor. Linux tüketicilerinin AMD’ye yönelmesinin ardında şirketin açık kaynak teknolojilerine olan bağlılığı yatıyor.

AMD CPU'lar Linux'ta Hâlâ Önde, Windows'ta Intel'in Gerisinde Kalıyor
Steam Donanım Araştırması Sonuçlarında AMD ve Intel Rekabeti

AMD’nin Linux çekirdeğinin bir parçası olan ve şirketin sürekli olarak güncelleyip geliştirdiği açık kaynaklı GPU sürücüleri (AMDGPU ve AMDKFD) bunun en iyi bilinen örneklerinden biri. Ayrıca AMD’nin ROCm (Radeon Open Compute) platformu da kullanıcıların HPC ve makine öğrenimini desteklemesi için açık bir yazılım platformu.

AMD’nin Linux sistemlerindeki payı son altı yıldır artıyor ve şirketin sundukları sayesinde ekosistemdeki baskın satıcı konumunda. Ancak Windows işletim sistemi tarafında durum tamamen farklı ve Intel yarışı önde götürüyor.

İstatistikler Intel’in %68’lik aslan payına sahip olduğunu, AMD’nin ise %32 ile sınırlı kaldığını ortaya koyuyor. Bu büyük eşitsizlik tamamen Intel’in AMD’ye kıyasla pazardaki varlığından ve bazı senaryolardaki performans boşluklarından kaynaklanmakta.

AMD CPU'lar Linux'ta Hâlâ Önde, Windows'ta Intel'in Gerisinde Kalıyor
Steam Donanım Araştırması Sonuçları – 2

AMD, Linux topluluğundaki varlığını arttırıyor, ancak çok daha büyük bir platform olan Windows’ta hâlâ geride kalıyor. Steam’in kullanıcı tabanının %96,77’si Windows üzerindeyken, OSX ve Linux’un payları sırasıyla %1,79 ve %1,44’tür.

Hiç kimse Windows’un oyuncuların tercihi olduğunu ve son birkaç yıldır payının arttığını inkâr edemez. Windows 10 zirvede kalmaya devam ederken, Windows 11 hızla yükseliyor ve şu anda bir önceki işletim sisteminin %59,43’lük payına karşılık %35,75’lik bir paya sahip.

Siz hangi işletim sistemini ve işlemciyi kullanıyorsunuz? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın lütfen.