Anasayfa Makale BIOS POST Kodu Nedir? Hata Mesajları ve Anlamları

BIOS POST Kodu Nedir? Hata Mesajları ve Anlamları

Yepyeni bir bilgisayar topladınız, her şey yerli yerinde ancak bilgisayarınız düzgün şekilde açılmıyor mu? Ya da düzenli olarak kullandığınız bilgisayarınız günün birinde açılırken hata mesajı mı verdi?

Donanım sorunları nispeten karmaşıktır ve bazen problemi anlamak bile uzun zaman alabilir. Sistem açılırken bir uyarı mesajı görüyorsanız işler yolunda gitmiyor demektir. İngilizce hata mesajlarından bazen sorunu anlayabilir, çözüm için derinlere inebiliriz. Ancak bu mesajlardan önce POST kodu ve bip kodlarıyla kullanıcıya ulaştırılan bazı hata mesajları vardır.

BIOS POST kodlarını doğru şekilde okuyabilirseniz işin içinden daha rahat şekilde çıkabilir, bilgisayarınızı tekrar hayata döndürebilirsiniz.

POST kodu nedir? Hata mesajları nasıl okunur? Şimdi bilgisayarı tamir etmenize yardımcı olabilecek kod ve mesajlara yakından bakalım.

BIOS POST Kodu Nedir?

POST kodu aslında sorunları tanımlamak için kullanılan bir yöntemdir. Bu makalede POST kodunun nasıl görüntülendiğini, kodların ne anlama geldiğini anlatmaya çalışacağız. Ayrıca anakartlar sorun esnasında bip kodlarıyla da iletişim kurabilir. Ancak bu farklı bir makalenin konusu. Her ikisi de hem karmaşıklık hem de yöntem açısından farklıdır.

POST İşlemi

Bilgisayarınızın güç düğmesine bastığınızda, siz ekranda bir şey görmeden önce bile arka planda birden fazla işlem gerçekleşir. Bu eylemler topluca açılışta kendi kendine test (POST) olarak adlandırılır.

Peki POST nasıl çalışır? Esasen kullanıcı bilgisayarını her açtığında, UEFI BIOS ana sistem bileşenleri hakkında bilgi toplar ve her bileşenin düzgün çalıştığından emin olmak için power-on self-test (POST) adı verilen özel bir test gerçekleştirir.

AMI BIOS POST ekranı.
AMI BIOS POST ekranı.

Test süreci oldukça karmaşıktır ve bellek/sistem bölümlemesiyle ilgili incelikler içerir. Ancak basit tabirle bir tür tanılama testinden söz ediyoruz. Sonuç olarak, testin herhangi bir kısmında başarısızlık olursa BIOS hatanın nerede gerçekleştiğini bulur, monitörde veya video sinyalinden önce gerçekleşirse POST kodu ekranında bir hata mesajı görüntüler.

POST, bilgisayarınızı açtığınız anda devreye girer ve bilgisayarınızın donanımını A’dan Z’ye kadar test edip sisteminizde herhangi bir arıza/hata bulunmadığından emin olur. Bu aşamada klavyenizden ve disk sürücünüzden tümleşik bağlantı noktalarına kadar her şeyi elden geçirir. Her şey yolunda giderse, POST sistemin açılmasına izin verir ve bilgisayarınızı normal şekilde kullanmaya başlarsınız.

CMOS

Bilgisayarınız, sistem zamanı ve donanım yapılandırması gibi tüm düşük seviyeli ayarları kendi CMOS‘unda saklıyor. BIOS’unuzda gerçekleştirdiğiniz her değişiklik CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor) adı verilen bu önbellek yongasına kaydediliyor. BIOS parolanızı, saatinizi ve tarihinizi ayarlamaktan da CMOS sorumludur.

POST Kodları ve Bip Seslerinin Farkı

Anakart BIOS bip kodlarına zaten aşina olabilirsiniz. Bip kodları, başlatma sırasında belirli bir sorunla karşılaştıklarında kullanıcıları uyaran sesli sinyaller kullanır. Her şeyin yolunda olduğunu gösteren tek bir kısa bip sesinden, daha karmaşık bir mesaj iletmek için farklı tonlarda birden fazla bip sesine kadar birçok varyasyon duyabilirsiniz. Sesli uyarı mesajları özellikle GPU başlatılmadan önce bir donanım arızası meydana geldiğinde kullanışlıdır.

Son Phoenix BIOS’lar gibi bazı sistemlerde sunulan bip kodu setleri sayesinde sorunları gidermek daha kolay hale geliyor. Ancak çoğu BIOS üreticisi bip kodu listesini oldukça basit tutmakta. Örneğin, Dell ve Lenovo gibi popüler bilgisayar markaları BIOS belleklerinde yalnızca 10 kadar bip kodu kullanır. Yani BIOS bip kodları ile kapsamlı sorun giderme bilgileri sağlanmıyor.

Öte taraftan, bahsettiğimiz problemler 2 basamaklı onaltılık bir kod olan POST kodu için geçerli değil. Bir BIOS geliştiricisi yalnızca 10 bip kodu kullanabilir, ancak POST kartları dijital okuma aracılığıyla 255’ten fazla iki basamaklı POST kodunu görüntüleyebilir.

BIOS POST kartı.
BIOS POST kartı.

Çoğu zaman kodları okumak için POST kartı adı verilen bir tanılama kartı kullanılır. Bu kart bilgisayarın çevresel veri yoluna takılır ve burada sistem kilitlenmeden önce görüntülenen son POST kodunu okuyarak sorunlu alanı belirler. Kısa bir süre öncesine kadar POST kartlarının çoğu ISA veriyolunu temel alıyordu, ancak ISA’nın büyük ölçüde modası geçtiği için son modeller artık PCI yuvalarına sığacak şekilde üretilmekte.

POST kodlarını görüntülemek için illa ki POST kartı gerekmiyor. Bazı üst düzey anakartlar artık dahili POST kodu ekranlarıyla geliyor.

ASUS Q-Code POST ekranı.
ASUS Q-Code POST ekranı.

Ultra-X gibi bazı markalar, taşınabilir sistemleri teşhis etmek için USB veya paralel bağlantı noktalarına takılan micro POST görüntüleme ürünleri sunuyor. Bu kartlar, kullanımı daha kolay olduğu için POST kartlarına uygun bir alternatif olarak ortaya çıktı. Kullanmak ve POST kodunu görmek için USB yuvasına takmak yeterli.

USB ve Seri bağlantı kullanan bir mikro-post kartı.
USB ve Seri bağlantı kullanan bir mikro-post kartı.

BIOS Üreticisi Nasıl Öğrenilir?

Bip kodlarında olduğu gibi, POST kodları da kullanılan BIOS’a göre farklılık gösterebilir. Henüz bir standart belirlenmiş değil ve kodlar üretici şirkete özgüdür. Peki ne yapmalı?

POST kodlarını yorumlamadan önce bilgisayarınızın sahip olduğu BIOS türünü bilmeniz gerekiyor. Dahası, kodlar aynı olsa bile anakart türüne ve üreticiye göre tamamen farklı anlamlar içerebilir.

BIOS üreticisini öğrenmenin en kolay yolu, birçok detay içeren anakart kılavuzuna bakmaktır. Hatta büyük anakart üreticileri genellikle sistem belgelerinde hata kodları ve mesajlarının bir listesini paylaşıyor. Anakart belgelerine sahip değilseniz, şirketler artık tüm modellerle birlikte kılavuzu çevrimiçi olarak paylaşıyor. Anakart destek sayfasından yardımcı kılavuza (genelde PDF olarak) erişmek mümkün.

Bir diğer seçeneğe gelince, Windows Arama kutusuna “Sistem Bilgisi” yazın ve ilk seçeneğe tıklayın. Burada BIOS Sürümü/Tarihi kısmında bilgiler göreceksiniz. Örneğin aşağıdaki ekran görüntüsünde üreticinin AMI (American Megatrends Inc.” olduğunu görüyoruz. Alternatif olarak CPU-Z yazılımıyla da üreticiyi bulabilirsiniz.

Son olarak, bilgisayar açılışında POST ekranıyla birlikte BIOS geliştiricisinin ismi ve logosu yer alabilir.

BIOS POST Kod Listesi

BIOS üreticisini bulduysanız bir sonraki adıma geçebiliriz: anakartın POST kodlarını bulmak. POST kodlarının özelliği AMI, Award ve Phoenix gibi popüler BIOS üreticileri arasında bölünmüş olmalarıdır. Ancak bip kodlarının aksine, ASUS, ASRock ve MSI gibi bazı markalar Dr. Debug, Q-Code ve Hexa Code gibi kendi özel hata ayıklama araçlarını kullanabiliyor.

Üreticilerin kendi çözümleri kodların yorumlanmasını biraz zorlaştırabilir. İşleri kolaylaştırmak için aşağıya bazı BIOS POST tabloları bırakıyoruz:

AMI Anakart BIOS Post Kodları

00 Bayrak testi; CPU üzerinde test
03 Kayıt testi
06 Yonga seti testi; Sistem donanımı başlatma
09 BIOS denetim testi
0C Sayfa kayıt testi
0F 8254 zamanlayıcı testi
12 Bellek yenileme başlatma
15 8237 DMA kontrolcü testi
18 8237 DMA başlatma
1B 8259 PIC başlatma
1E 8259 PIC çip testi
21 Bellek yenileme testi
24 Base 64 adres testi
27 Base 64 bellek testi
2A 8742 klavye testi
2D MC146818 RTC/CMOS
30 Korumalı mod başlatma
33 Bellek boyutlandırma testi
36 İlk korumalı mod testi başarılı
39 İlk korumalı mod testi başarısız
3C CPU hız hesaplaması
3F 8742 donanım anahtarları okuma
42 Kesme vektör alanını başlatma
45 CMOS yapılandırması doğrulama
48 Video sistemi testi ve başlatma
4B Beklenmeyen kesinti testi
4E İkinci korumalı mod testini başlatma
51 LDT komut doğrulama
54 TR komut doğrulama
57 LSL komut doğrulama
5A LARR komut doğrulama
5D VERR komut doğrulama
60 A20 adres hattı testi

Phoenix Anakart PCI POST Kodları

02 CPU korumalı moddaysa, A20 kapısı açma ve sıfırlama hattına komut verme. 0 komutuyla kapatmaya zorlama
04 Açılışta CPU tipi bilgi değerinin CMOS’a kaydı
06 DMA kontrolcülerini sıfırlama; Videoyu devre dışı bırakma; Gerçek zamanlı saatten bekleyen kesintileri temizleme; Port B kaydı ayarı
08 Yonga seti kontrol kayıtlarını açılış varsayılanlarına başlatma
0a CMOS’ta POST’u gösteren bit ayarı; geçerli yapılandırmanın BIOS’un askıda kalmasına neden olup olmadığını belirlemek için kullanılmakta. Yanıt olumluysa, bir sonraki POST’ta varsayılan BIOS değerleri ayarlanacak
0C I/O modülü kontrol kayıtlarını başlatma
0E Harici CPU önbelleklerini başlatma; Önbellek kayıtları varsayılan değerlere ayarlanacak
10/12/14 8742 klavye kontrolcüsünden gelen yanıtı doğrulama
16 BIOS ROM sağlama toplamlarının sıfır olarak doğrulanması
18 Üç 8254 programlanabilir kesme zamanlayıcısını başlatma
1A DMA komut kaydını başlatma; 8 DMA kanalını başlatma
1C 8259 programlanabilir kesme kontrolcüsünü başlatma; ICW4 şartı; Kademeli ve kenar tetiklemeli mod
20 B sonrası yenileme bitini sorgulayarak DRAM yenilemesini test etme
22 8742 klavye kontrolcü testi; Klavye kontrolcüsüne komut gönderimi ve sonuç; 8742 klavye kontrolcüsünden gelen anahtar girişlerini okuma ve komutları yazma
24 ES segment kaydını 4 GB olarak ayarlama
26 A20 adres satırını etkinleştirme
28 DRAM’i otomatik boyutlandırma
2A RAM’in ilk 64K bankasının temizlenmesi
2C RAM adres hatları testi
2E Çip adres hattı testi ve RAM testini kontrol ederek belleğin ilk 64K bankasının test edilmesi
30/32 Gerçek CPU hızını (MHz) keşfetme
34 iClear CMOS teşhis baytı (E’ye kayıt); Gerçek zamanlı saat kontrolü ve pil doğrulama; CMOS’u kontrol etme ve bozulma olup olmadığını doğrulama

ASUS Anakart Q-Code (POST)

Söz konusu ASUS ve ASRock gibi popüler üreticiler olduğunda işler daha basit hale geliyor. Çünkü bu şirketler hız aşırtmaya meraklı müşterilerini kendine çekmek istiyor. Bildiğiniz gibi overclock ile ilgilenen kişiler voltaj, CPU frekansı ve bellek tarafında birçok şeyle uğraşır.

İşlemler sırasında sistem kendini kapatabiliyor. Sonuç olarak, meraklı kişiler sürekli olarak sistemdeki sorunları çözmek için vakit harcar. POST kodları ise böyle durumlarda çok değerli.

POST Kodu Anlamı
8 CPU algılanamadı
4B/FA DRAM algılanmadı/takılmadı
F9/0D DRAM denemesi başarısız oldu
90/CF DRAM kurtarma
06 DRAM’de stabilite sorunları
A0-A2 Önyükleme cihazında kararsızlıklar
B2 Harici cihazda kararsızlıklar
D6 Ekran kartında kararsızlıklar
AA Sistem önyükleme

ASRock Anakart Dr. Debug POST Kodları

POST Kodu Anlamı
FF, 00 – 19/D0-D3 Belleği yeniden takın ve ardından CMOS’u temizleyin
31-3B/51-55 CPU ve bellek ile ilgili sorun
D4-D5 PCIe kaynak tahsisi hatası
D6, 92-97 Ekran kartı tanımlanamadı
D7 Klavye tanımlanamadı
9A-9D USB aygıtlarıyla ilgili sorun
03 Sistem uyku moduna geçişi
AA Sistemin işletim sistemine geçişi

POST Kodu Alternatifi: Ekran Hata Mesajları

Bip kodları ve POST kodları sorunlu bir bilgisayarı teşhis etmenin en iyi yollarından olabilir. Ancak bazen de simsiyah bir ekranla ve İngilizce kelimelerle karşılaşırız.

Hata mesajıyla tanılama yönteminde bip seslerini saymanıza ya da sistemi açıp bir POST kartı takmanıza gerek yok. Siyah ekranda “CMOS Battery Low (CMOS Pili Düşük)” gibi birçok kullanıcının anlayabileceği İngilizce hata mesajları yer alıyor.

Bunun yanında, bilgisayarla ilgili her şeyde olduğu gibi bu mesajların doğru yorumlanabilmesi için bazı referanslara ihtiyaç var. Her zaman söylediğimiz gibi, bir donanımdaki hata başka bir donanımdaki hatayı tetikliyor olabilir. Yani bazen sorunu doğrudan tespit etmek zordur.

AMI BIOS POST hata ekranı.
AMI BIOS POST hata ekranı.

Video birimleri anakart, CPU ve BIOS gibi bileşenlerden sonra test edilir. Bu nedenle ekrandaki bir hata mesajı genellikle bip kodlarıyla bildirilen hatalara kıyasla daha hafiftir, çok ciddi olmayan bir hatanın göstergesidir. Örneğin “CPU Fan speed error detected (CPU fan hızı hatası tespit edildi)” gibi. CPU veya bellek arızası gibi daha ciddi hatalar yine POST kodları veya bip kodlarıyla kullanıcıya iletilir.

Intel masaüstü anakartlardaki bazı yaygın hata mesajlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Ekran Hata Mesajı Anlamı
A processor that wasn’t meant to be used with this board was detected. Using an unsupported processor can result in improper operation, damage to the desktop board or processor, or reduced product life. the system will shut down in 10 seconds Takılan işlemci anakart ile uyumlu değil
CMOS Battery Low CMOS pili güç kaybediyor olabilir. Pili yakında değiştirin
CMOS Checksum Bad CMOS sağlama hatası. CMOS belleği bozulmuş olabilir.
Memory Size Decreased Bellek boyutu son önyüklemeden sonra azalmış olmalı. Eğer anakarttan RAM çıkarılmadıysa arızalanma olabilir.
No Boot Device Available Sistem önyükleme için bir aygıt bulamadı

 

POST kodları PC donanım sorunlarınızı teşhis etmenin en etkili ve incelikli yollarından biridir. Bu kodlar genellikle BIOS bip kodlarına göre daha fazla bilgi sağlar. Çünkü az sayıda kodla sınırlandırılmıyor, bunun yerine farklı sayıları ve alfabeleri birleştirerek yüzlerce farklı mesaj görüntülenebiliyor.

Kötü yanına gelince, tüm anakartlarda standart olarak yerleşik bir ekran veya POST kartı bulunmuyor. Eğer sürekli olarak donanım sorunlarıyla ilgileniyorsanız, çözemediğiniz bilgisayar sorunları varsa bir POST kartı almayı düşünebilirsiniz. Eğer modern bir anakart kullanıyorsanız ve üzerinde dahili bir ekran yer alıyorsa işler çok daha kolay.