Anasayfa Haber Microsoft Office’in Yeni Varsayılan Yazı Tipi Aptos Olacak

Microsoft Office’in Yeni Varsayılan Yazı Tipi Aptos Olacak

Microsoft Office Aptos

Microsoft, 2021 yılında Office üretkenlik uygulamaları için varsayılan yazı tipi olarak Calibri’yi değiştirmeyi planladığını duyurmuştu. Şirket halka beş yazı tipi (Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford ve Grandview) sundu ve onlardan Twitter anketleri, çevrimiçi geri bildirimler ve daha fazlası aracılığıyla favorilerine oy vermelerini istedi. Microsoft Office için yeni varsayılan yazı tipi olmaya hak kazanan ise Aptos oldu.

Kazanan yazı tipi aslında Bierstadt ancak Microsoft, kazanan yazı tipine bir isim değişikliği yapmaya karar verdi. Bu nedenle yeni varsayılan Office yazı tipi artık Aptos.

Yazı tipinin kendisi daha önce orijinal Windows TrueType çekirdek yazı tipleri üzerinde çalışan ve ayrıca Segoe yazı tipini yaratan Steve Matteson tarafından oluşturuldu. Aptos daha yüksek çözünürlüklü ekranlarda daha iyi çalışması için tasarlanmış. Aptos adı da Matteson’un fikri çünkü en sevdiği yerlerden biri olan Kaliforniya’nın Santa Cruz bölgesindeki bir kasabadan geliyor.

Yazı tipi, Medium sayfasında şöyle tanımlanıyor: “20. yüzyılın ortalarındaki İsviçre tipografisine benzer şekilde, Aptos bir sans serif. Grotesk veya Gotik olarak da anılan sans serif, genellikle basit harf biçimlerine, hatta vuruşlara sahiptir ve bunlar kolayca okunabilir. Değişken geometrik şekillerden oluşan Aptos, cesur, iyi tanımlanmış, yönlendirici ve kısıtlı. Birçok farklı dili ve tonu ifade ediyor. Gövde uçları temiz kesilmiş. Harflerin konturları içindeki ince dairesel kareler, özellikle küçük boyutlarda daha yüksek okunabilirlik sağlar.”

Kaybeden dört yazı tipi, Microsoft’un Office uygulamalarına isteğe bağlı seçimler olarak eklenmeye devam edecek. Aptos yazı tipi de başka bir seçenek olarak orijinal Bierstadt adıyla sunulacak. Ayrıca, şu anda web kullanıcıları için mevcut olan ve Calibri’yi üstte önceden sabitlenmiş bir yazı tipi olarak içerecek yeni bir yazı tipi menüsü de var.