Anasayfa Haber Apple, İngiltere Hükümetini iMessage ve FaceTime’ı Piyasadan Çekmekle Tehdit Ediyor

Apple, İngiltere Hükümetini iMessage ve FaceTime’ı Piyasadan Çekmekle Tehdit Ediyor

Apple İngiltere Hükümetini iMessage ve FaceTime'ı Çekmekle Tehdit Ediyor
Apple FaceTime ve iMessage

Apple, İngiltere hükümetinin 2016 tarihli Soruşturma Yetkileri Yasası’nda (IPA) planladığı değişiklikleri gerçekleştirmesi halinde popüler iletişim hizmetlerini Birleşik Krallık pazarından çekmekle tehdit etti. Şirket, güvenliklerini zayıflatmak yerine iMessage ve FaceTime’ı İngiltere’den kaldıracağını belirtiyor.

Yasada yapılan düzenlemelere göre, teknoloji şirketleri herhangi bir güvenlik özelliğini halka sunmadan önce İçişleri Bakanlığı’na göstermek ve onaylatmak zorunda kalacak. Eğer İçişleri Bakanlığı bu özelliği beğenmezse, şirketten söz konusu güvenlik özelliğini kamuoyuna duyurmadan derhal devre dışı bırakmasını isteyebilecek.

BBC’ye göre, İçişleri Bakanlığı’nın bu yetkileri zaten var ancak bir inceleme yapılması gerekiyor ve bağımsız bir gözetim süreci olabiliyor. Teknoloji firmaları da herhangi bir değişiklik yapmadan önce itirazda bulunabiliyor. Yasada yapılan düzenlemelere göre teknoloji şirketleri bu özellikleri hemen devre dışı bırakmak zorunda kalacak. Mevcut haliyle, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan talepler etrafında hâlâ yüksek düzeyde bir gizlilik söz konusu ve bunlardan kaçının düzenlendiği veya yerine getirildiği bilinmiyor.

Apple, önerilen düzenlemelerle ilgili aşağıdaki yorumları listeledi:

  • Bir ülkeye özel olarak herhangi bir ürünün güvenlik tarafında tüm kullanıcılar için ürünü zayıflatabilecek değişiklikler yapmayacağız.
  • Bazı değişiklikler yazılım güncellemesi gerektireceğinden gizli bir şekilde yerine getirilemez.
  • Yapılan teklifler Birleşik Krallık dışındaki kişileri de etkileyecek “veri güvenliği ve bilgi gizliliğine yönelik ciddi ve doğrudan bir tehdit” oluşturuyor.

Eğer yasadaki düzenlemeler onaylanırsa Apple’ın İngiltere’den çekilme tehditlerini gerçekten yerine getirip getirmeyeceğini yakın zamanda görmeyi bekliyoruz. Sizce Apple’ın bu hamlesi doğru mu? Fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.