Anasayfa Makale TurkNet GigaFırsat Kampanyasıyla 1.000 Mbps’ye Kadar Hızla Tanışın!

TurkNet GigaFırsat Kampanyasıyla 1.000 Mbps’ye Kadar Hızla Tanışın!

turknet gigafiber gigafırsat

Türkiye’de müşterilerini 1.000 Mbps’ye kadar fiber internet ile tanıştıran TurkNet, geçtiğimiz günlerde yeni bir kampanyasını daha duyurmuştu. GigaFırsat ile TurkNet GigaFiber ilk 6 ay boyunca ayda 249.90TL yerine 179.90! Kullanıcılar sınırlı bir süre için 1.000 Mbps’ye varan indirme ve yükleme hızına indirimli fiyattan sahip olabilecek.

İlgili kampanyada şirketin amacı, TurkNet GigaFiber hizmetinin daha geniş kitleler tarafından deneyimlenebilmesi.

GigaFırsat Kampanyasından Nasıl Faydalanırım?

TurkNet, GigaFiber hizmetini kendi fiber altyapısından sunuyor. Şimdilik İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli (Gebze) ve Bursa’da bulunan GigaFiber hizmeti yakında daha fazla bölgeye genişleyecek. Yani kampanyadan yararlanmak ve 1.000 Mbps’ye kadar eşit indirme ve yükleme hızı deneyimlemek isteyen kullanıcılar, yukarıda belirtilen 5 ilde ikamet ediyor olmalı. 

Ayrıca belirttiğimiz şehir / ilçelerin her bölgesinde de henüz hizmet aktif değil. Bunun için TurkNet web sitesi üzerinden altyapı sorgulaması yapmalı ve TurkNet GigaFiber bulunan bir bölgede olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz. Altyapı sorgulaması sonrasında bölgenizde GigaFiber hizmeti yoksa bölgenize ulaşması için nasıl talep oluşturacağınızı aşağıda sizler için özetledik. 

Kampanyanın bir diğer şartı, yeni müşteri olmak. Yani şimdilik mevcut müşteriler söz konusu kampanyadan yararlanamıyor. Girişte de belirttiğimiz gibi, TurkNet’in amacı, yeni kullanıcıların TurkNet GigaFiber’i deneyimlemesi.

turknet gigafırsat

Kampanya şimdilik GigaFiber hizmetiyle sınırlı olsa da şirketin diğer hizmetlerine de yakında benzer bir uygulamaya gitmesi olası.

Peki TurkNet GigaFiber Nedir?

Türkiye’nin başarılı servis sağlayıcılarından olan TurkNet, kendi altyapısı ile sunduğu GigaFiber hizmetini 1.000 Mbps’ye kadar eşit indirme ve yükleme hızıyla sunuyor.

GigaFiber hizmeti, TurkNet’in diğer hizmetlerinde olduğu gibi taahhütsüz ve kotasız bir hizmet olmasının yanı sıra farklı bir operatörden geçmeniz durumunda taahhüt cayma bedelinin 1.000 TL‘ye kadar olan kısmı da TurkNet tarafından faturanızda indirim olarak karşılanıyor. Adresinizde TurkNet GigaFiber varsa, siz de hemen TurkNet’li olmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.

  • Taahhüt ve kota yok: Hizmetinizi memnun olduğunuz sürece kullanın. Kota derdi olmadan da Steam’den dilediğiniz gibi oyun indirebilir, Netflix’ten 4K içerik izleyebilir ve canlı yayın yapabilirsiniz.
  • Yüksek upload hızları: 1.000 Mbps’ye kadar hız seçenekleriyle Zoom ve EBA gibi platformlara kesintisiz erişim sağlayın. Twitch, TikTok ve YouTube gibi platformlarda en yüksek kalitede canlı yayınlar yapın.
  • Dünya kalitesinde hizmet: TurkNet, dünya hızında ve kalitesinde GigaFiber’i tamamen kendi altyapısında sunuyor. Sizi özgürleştiren, yüksek hızlı ve müşteri odaklı hizmet, sürekli iyileştirilmeye devam ediliyor.
  • 7/24 müşteri desteği: Dilediğiniz zaman TurkNet’e ulaşabilirsiniz. Destek talepleriniz hızlı çözülüyor.
  • Hızlı müdahale ve çözüm: TurkNet’in kendi altyapısında olan bu hizmette gerekli tüm müdahaleleri kendi uzman ekibi rekor sürelerde yapabiliyor.

Peki 1.000 Mbps ile Neler Yapılabilir?

1.000 Mbps gibi bir internet hızı ile yukarıda da belirttiğimiz gibi anlık 125 MB/s veri aktarımı yapma şansınız bulunuyor. Yani indireceğiniz bir oyun, film veya büyük bir dosyayı saniyeler içinde indirebilirsiniz. Ancak Türkiye’nin ortalaması olan 26.87 Mbps ile anlık yaklaşık 3.3 MB/s veri indirebilirsiniz. Bu da birçok işlem için oldukça yetersiz.

Yüksek Boyutlu Oyunları Dakikalar İçinde İndirebilirsiniz

1.000 Mbps internet ile yüksek boyutlardaki oyunları dakikalar içinde indirebilir ve oynamaya hazır hale getirebilirsiniz. Oyun denince aklımıza “GTA 5 kaldırır mı?” sorusu geliyor. Bu soru “GTA 5 ne kadar sürede iner?” şeklinde de sürekli karşımıza çıkıyor.

GTA 5’i örnek olarak aldığımızda, yaklaşık 100 GB’lık bir boyut olduğunu görüyoruz. 100 GB bir veriyi, 1.000 Mbps internet ile ne kadar sürede indireceğimizi ise saniyede indirilen veri miktarıyla ölçeceğiz. 1.000 Mbps internetimiz saniyede ortalama 125 MB/s veri indirebiliyor. GTA 5’i 100 GB olarak ele alırsak, her bir GB’ını 1024 MB olarak düşündüğümüzde 102.400 MB gibi bir değer çıkıyor. Bunu da 125’e böldüğümüzde 819 saniyeye ulaşıyoruz. Bu da yaklaşık 14 dakika yapıyor.

Yani GTA 5 gibi yüksek boyutlu bir oyunu 1.000 Mbps internet hızı ile 14 dakikada indirebilirsiniz.

1.000 Mbps Hız ile Yüksek Çözünürlüklü Videolar İzleyebilirsiniz

Günümüzde çok yüksek çözünürlüklerle birlikte yüksek bitrate ve yenileme hızı sunan bir akış servisi henüz yok. Ancak buna rağmen YouTube 8K videolar için destek getirdi ve artık 8K videolar izleyebiliyoruz. Ayrıca TurkNet’in internet hızı konusunda lider olduğu Netflix de 4K HDR film ve dizi bölümleri yayınlıyor. Bu çözünürlüklerle birlikte de tabii ki anlık olarak indirmeniz gereken veri miktarı oldukça yükseliyor.

YouTube üzerinden 8K bir video izlerken, 1.000 Mbps internetinizin yaklaşık 10’da 1’i yeterli oluyor. Buna HDR ve yüksek yenileme hızı eklendiğinde değer yaklaşık 2 katına çıksa da yine fazlasıyla yeterli bir internetimiz olmuş oluyor. Sınırları zorladığımızda, modeminize bağlı 5 kişi aynı anda YouTube’dan yüksek tazeleme oranına sahip 8K HDR video izleyebilir.

Netflix’te de durum çok farklı değil. UHD yani 4K çözünürlük sunan Netflix, bu içeriklerde HDR ve diğer teknolojileri de sunabiliyor. Bu da yüksek internet hızı ihtiyacı demek. YouTube’a göre Netflix içerikleri çok daha yüksek bitrate değerine sahip. Yani YouTube’daki 8K bir içerikle Netflix’teki 4K HDR bir içerik neredeyse aynı bant genişliğine ihtiyaç duyuyor. YouTube’un 8K video için 1.000 Mbps’in 10’da 1’i kadarına ihtiyacı varken, Netflix’in de 4K HDR içerikler için 1.000 Mbps’in 10’da 1’ine ihtiyacı var. Yani bu da aynı modeme bağlı 10 kişinin aynı anda 4K HDR film veya dizi bölümünü izleyebileceği anlamına geliyor.

Yüksek Çözünürlüklü Görüntülü Görüşme Yapabilirsiniz

Pandeminin getirdiği koşullarla birlikte görüntülü görüşme yapma olasılığımız oldukça arttı. Gerek işlerimiz için gerek de sevdiklerimizi görmek için görüntülü görüşmeler biçilmiş kaftan. Simetrik 1.000 Mbps bir internette, upload yani yükleme hızınız da 1.000 Mbps’ye erişiyor. Görüntülü görüşme yaptığınız esnada hem upload hem de download hızının önemi yüksek.

Görüntülü Görüşme

Yüksek çözünürlüklü ve yüksek bitrate oranlı görüntülü görüşme desteği olan yazılım neredeyse yok. Standart olarak görebileceğimiz WhatsApp, Zoom, Skype gibi uygulamalar için çok da yüksek olmayan internet ihtiyacı mevcut. Ancak evinizde tek olmadığınız bir durumda aileden birinin görüntülü görüşme esnasında upload hızını deyim yerindeyse sömürmesi, bant genişliğini zorladığı için online oyun oynarken sizi oldukça olumsuz etkileyecektir. Bununla birlikte telefonlarımız yaptığınız görüşmeleri (eğer ayarladıysanız)  ya da görüşmede aldığınız notları ve görselleri yedekleyecektir. Yüksek bir upload hızına sahip olmanız, telefonlarınız yedekleme yaparken sorun yaşamanızın önüne geçecektir. Böylelikle interneti kullanan diğer kişiler bu durumdan etkilenmeden işini görebilecek.

Kaliteli Canlı Yayınlar Yapabilirsiniz

Instagram, Twitch ve YouTube gibi platformlarda canlı yayın yapan insan sayısı oldukça arttı. Eğer siz de bu ve bu gibi platformlarda canlı yayın yapan biriyseniz, simetrik 1.000 Mbps internet tam size göre. 1.000 Mbps internet hızı, yapacağınız yüksek çözünürlüklü ve yüksek bitrate değerine sahip yayınlarda bile zorlanmadan işinizi görebilecek cinsten bir hız. Twitch, iştirak anlaşması olan yayıncıları için maksimum 8000 bitrate yayın hakkı tanıyor. Bu da anlık 8 Mbps upload hızı kullanımı anlamına gelmekte. Yani 1.000 Mbps olan upload hızınızın 8 Mbps kadarı yayın için kullanılıyor.

Kullanılan bu 8 Mbps, yayın yaptığınız esnada bağlantınızda herhangi bir sorun çıkarmaya engel olabilecek bir hız olmadığından, online oyun oynarken herhangi bir sorunla karşılaşmayacaksınız. Ayrıca yayın yaptığınız internete bağlı diğer cihazlar ve kullanıcılar da upload hızını kullanmalarına karşın yayınınızı baltalayamayacak :)

Düşük Gecikme Oranıyla Düşük Paket Kaybı

1 Gbps yani 1.000 Mbps düzeylerindeki bir internet hızı ile yüksek bant genişliğine sahip olursunuz. Bu da işlerinizi hallederken herhangi bir ek gecikmeye yol açmaz ve paket kaybının da önüne geçer. Ayrıca fiber altyapı sayesinde ekstra düşük gecikme değerlerine ulaşırsınız.

Bant genişliğinin yüksek olmasını, bir otobandaki şerit sayısı ile oranlayabilirsiniz. Ne kadar çok şerit varsa trafik o kadar rahat ve hızlı akar.

Gecikme ve paket kaybındaki azalmalar, çevrimiçi oyun, VoIP ve video konferans kullanan herkes için çok daha iyi bir deneyim anlamına geliyor.

Uygulama ve İşletim Sistemi Güncellemeleri

Kullandığımız bilgisayarlardan tutun, akıllı telefonlardan evdeki akıllı aletlere kadar her ürün için yazılım ve işletim sistemi güncellemeleri yayınlanıyor. Bu güncellemeler çoğu zaman büyük olduğu için, yavaş internet bağlantıları sebebiyle hem kullanıcısına hem de aynı internete bağlı diğer kullanıcılara potansiyel sorun olarak görebiliriz.

Bir Windows bilgisayar veya akıllı telefonumuz için işletim sistemi güncellemesi geldiğini varsayalım. Güncellemenin yapılması elzem, bir an önce bitmesi gerekiyor ve işinize döneceksiniz. 1.000 Mbps bir internet ile dert etmeniz gereken tek şey bilgisayar veya akıllı telefonunuzun bu güncellemeyi kurma süresi ve yeniden başlama süresi olacaktır :)

galaxy s21 5g android 12 one ui 4

Örneğin 2 GB (2048 MB) bir işletim sistemi güncellemesi, 1.000 Mbps (125 MB/s) internet ile yaklaşık 16 saniyede iner. Bundan sonrası cihazınıza kalmış.

Bulut Oyun Platformlarında Gelişmiş Deneyim

2021 yılından itibaren popüler olmaya başlayan bulut oyun servisleri, iyi bir bilgisayarı olmayan veya oyun desteği bulunmayan işletim sistemi kullanan kişiler için ideal çözümler haline geldi. Ancak bu servisler oyunları yerel sunucularında işleyerek aynı bir Twitch yayını gibi kullanıcısına aktarıyor. Buradaki temel fark, Twitch yayınlarındaki oyunu yayıncılar oynarken, bulut oyun servislerindeki oyunu siz oynuyorsunuz.

Twitch gibi bir platformda bile düşük gecikme ayarını açtığınızda minimum 3 saniyelik bir gecikme oluyor. Bu bulut oyun platformları için kabus gibi bir değer. Yani klavyeye bastığınız andaki komut veya FPS oyununda rakibinize ateş etmek için fareyi tıkladığınızdaki komut 3 saniyelik bir gecikme ile iletilir.

Bulut oyun platformları, bu tarz gecikmeleri en aza indirmek için oldukça gelişmiş bir internet altyapısı oluşturur. Ancak bu altyapıya ayak uydurmak için sizin de gelişmiş bir internete ihtiyacınız var.

Fiber altyapıdan yararlanarak gecikmeyi en aza indirebilir, 1.000 Mbps gibi bir hızla da bant genişliği gecikmesini ortadan kaldırarak sorunsuz ve lagsız bir oyun deneyimi yaşayabilirsiniz.

Aynı Anda Birden Fazla Cihazınız İnternete Bağlanabilir

1.000 Mbps internet hızı, gördüğünüz gibi birçok işiniz için fazlasıyla yeterli ve daha birçok şey için yeterince yer var. Evinizde kullandığınız bilgisayarınız ve Netflix izlediğiniz televizyonunuz dışında kullandığınız cihazlar da olabilir. Bunlar arasında akıllı süpürge, akıllı fırın, akıllı klima gibi ürünlerle IP kameralar yer alıyor. Her biri bant genişliğinde bir yer kaplıyor ve internet deneyiminizi aşağıya çekebilir. Ancak 1.000 Mbps ile bu sorun da ortadan kalkıyor ve ağınızda oluşturdukları yük fark edilmeyecek hale geliyor.


TurkNet sponsorluğunda Technopat okurlarına yararlı olması için hazırlanmıştır: https://www.technopat.net/turknet bölümünde internet odaklı yardımcı makalelerimizi bulabilirsiniz.

– Advertorial / Reklam –