Anasayfa Haber Intel, Yılın İkinci Çeyreğinde Tekrar Kâr Etmeye Başladı

Intel, Yılın İkinci Çeyreğinde Tekrar Kâr Etmeye Başladı

Intel

Intel, bu hafta ikinci çeyrek kazançlarını bildirdi. Şirket art arda iki çeyrek zarar ettikten sonra kârlılığa geri döndü. Şirketin hisseleri mesai sonrası işlemlerde %6 arttı ve bu da yatırımcıların sonuçlarla ilgili iyimserliğini yansıtıyor.

Rapora göre Intel, 26 Haziran’da sona eren üç ayda 1,5 milyar dolar veya hisse başına 35 sent kazandı. Bir önceki yılın aynı dönemindeki 454 milyon dolar veya hisse başına 11 sent net zarara kıyasla oldukça iyi bir kâr. Elde edilen gelir, Refinitiv’in beklediği 12.13 milyar dolara karşı beklentileri aşarak 12.9 milyar dolara ulaştı.

Ancak bu gelir, geçen yılın aynı dönemindeki 15,3 milyar dolardan düşerek, şirketin art arda azalan gelirinin altıncı çeyreği oldu.

Şirketin brüt kar marjı, düzeltilmiş bazda yaklaşık %40 ve şirketin bir önceki tahmini olan %37,5’i aşıyor. Dizüstü ve masaüstü işlemci sevkiyatlarını içeren İstemci Bilişim grubu %12 düşüşle 6,8 milyar dolara inerken Intel’in iş birimleri karışık sonuçlar gördü.

Sunucu çipi bölümü, Veri Merkezi ve yapay zeka, satışların %15 düşüşle 4 milyar dolara düştüğünü söylüyor. Ancak şirketin telekomünikasyon için ağ ürünleri satan Network and Edge bölümü, gelirde %38 düşüş kaydederek 1,4 milyar dolara geriledi.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, beklenenden güçlü performansı şirketin maliyetleri düşürmedeki ilerlemesine bağlıyor.

Karışık sonuçlara rağmen, Intel gelecekteki beklentileri konusunda iyimser. Şirket, 2026 yılına kadar TSMC’nin çip üretim becerisini yakalamayı ve diğer şirketler için en gelişmiş mobil işlemcileri yapmak üzere teklif vermesini sağlamayı hedefliyor. Ayrıca Intel’in “dört yılda beş düğüm” olarak adlandırdığı bu stratejinin uzun vadede büyümeyi ve kârlılığı artırması bekleniyor.