Anasayfa Makale Yaz Sıcaklarında PC’nizi Serin Tutabilmeniz İçin İpuçları

Yaz Sıcaklarında PC’nizi Serin Tutabilmeniz İçin İpuçları

Bilgisayar kullanıcıları, özellikle de oyuncuların gözü donanım sürekli izleme yazılımlarında. Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde kavurucu sıcaklar yaşanıyor. Bu sıcaklar nedeniyle normalde ısınan bilgisayarımız çok daha yüksek sıcaklara ulaşıyor ki bu iyi bir şey değil.

Başta ekran kartları olmak üzere, oyunlarda ve ağır iş yüklerinde çipler 75-80 dereceleri aşabiliyor. Yaz sıcaklarında hiçbirimizin hoşnut kalmadığı yüksek sıcaklık değerlerini indirmek, bilgisayarımızı serin tutmak için izleyebileceğimiz bazı yollar var.

Bazen iyi bir CPU soğutucusu satın alsanız bile bunun yeterli olmadığını farkedebilirsiniz. Sonuçta iş sadece işlemcide bitmiyor, bu bir bütün olarak bilgisayarla ilgili. Sisteminizin daha ferah olmasını, daha sorunsuz çalışmasını sağlamanız için yapabileceğiniz birkaç şey var.

PC’nin serin ve sorunsuz çalışmasını sağlamak kolay bir iş gibi görünse de unutmayın; süreç konusunda dikkatli olmazsanız işler biraz zorlaşabilir ve kendinizi hatalar yaparken bulabilirsiniz. Bilgisayarın genel hava akışını iyileştirmek için farklı ipuçları da vereceğiz, ancak farklı bir makalede. Şimdi sizi fazla bekletmeden temel bakım için yapabileceğiniz şeylere geçelim.

Uygun Soğutma

Bilgisayarınız ne kadar yüksek ya da düşük seviye olursa olsun. Tüm donanımların doğru şekilde çalıştığından emin olmak için soğutma sistemine bir miktar yatırım yapın. İşlemcinizin sıcak çalıştığını düşünüyorsanız iyi bir CPU soğutucusu seçtiğinizden emin olun. Böylece hava koşulları veya ağır iş yükleri sırasında bile fazla endişelenmenize gerek kalmaz.

Sıcaklığı kontrol etmek o kadar da zor değil, sadece süreç konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. CPU fanlarının yanı sıra, hava akışı için bilgisayar kasasında kullandığınız fanların da kaliteli olması gerekiyor. Eğer yeni bir sistem topluyorsanız veya soğutma sistemine yatırım yapmayı düşünüyorsanız, kendini kanıtlamış ve insanlar tarafından tavsiye edilen ürünlere yönelmenizde fayda var.

Dağınıklıktan Kaçının

Genel olarak PC’ler söz konusu olduğunda çoğu insanın yaptığı en büyük hatalardan biri, özellikle kablolar söz konusu olduğunda çok fazla dağınık olmaları. Kasanın içindeki karmaşa sıcaklık üzerinde ciddi bir etki yaratmayabilir, ancak hava akışını çok fazla kısıtlayabilir. Farkında olmadan sorunlar yaratabilir ve kesinlikle kaçınmanız gereken bir şey.

Üşenmeden PC’niz için bir yarım saat ayırın. Sağa sola saçılmış kabloları bir araya toplayın, kasanın için daha ferah hale gelsin.

Geniş Hava Akışı

PC’niz veya genel sıcaklıklar söz konusu olduğunda en önemli şey hava akışı. Pozitif hava akışı ya da dengeli hava akışı tercih edebilirsiniz. Ancak her şekilde kasaya temiz hava girmeli ve PC kasasından sıcak hava bir şekilde çıkmalı.

Bilgisayar kasasının modeline göre fan yuvalarının sayısı değişkenlik gösteriyor. Kasanızda bir boşluk varsa hava akışını desteklemek için fazla maliyetli olmadan yeni fanlar satın alabilirsiniz. Fan satın almak için araştırma yaparken hava akışı için optimize edilmiş fanların yanı sıra statik hava akışı için optimize edilmiş fanlar da bulacaksınız. Bunların ilki havayı sistemden etmek ve çekmek için kullanılmakta. Statik olanlar ise radyatörler için kullandığınız fanlar. Bu şekilde pozitif bir hava akışı sağlanacak ve genel deneyim söz konusu olduğunda herhangi bir sorunla karşılaşmayacaksınız.

Önemli bir başka detaya geçelim. Kasanızın genel hava akışı yukarıdaki şekilde olmalı. Ön fanlar temiz havayı almalı ve içeri dağıtmalı. Kasanın arkasında ve üst kısmında alan fanlar (veya radyatör) ise kasadaki havayı dışarı atacak şekilde ayarlanmalı.

Kasa Temizliği

Birçok kişi farkında olmasa da toz ve kirler bilgisayarımızın olması gerekenden daha sıcak çalışmasına neden olur. Bilgisayarınızın mümkün olduğunca serin kalmasını sağlamak istiyorsanız kasanızı düzenli olarak detaylıca temizleyin, tozlanma olmadığından emin olun.

Tozun biriktiği en yaygın yerler fan kanatları, radyatör ve güç kaynağıdır. Bunlar başta olmak üzere kasanın tamamını temizlemenizde yarar var.

Termal Macun Değişimi

Termal macunun kalitesine de bağlı olarak sık sık değişim yapmanıza gerekmiyor. Ancak termal macun iletkenliğini kaybettiğinde, tamamen kuruduğunda CPU ve GPU gibi bileşenler daha sıcak çalışmaya başlar. Eğer çok kalitesiz bir ürün kullanıyorsanız ya da uzun zamandır değişim yapmadıysanız termal macuna el atmanızda yarar var.

Termal bileşenler kalitesine bağlı olarak bir veya birkaç yıl içinde işlevini yitirir. Dolayısıyla, her şey kontrol altında olmasına rağmen sıcaklığın arttığını fark ediyorsanız termal macun kontrolü yapmalısınız.

Hız Aşırtmaya Ara Verebilirsiniz

Bazılarımız sistemlerimizi optimum performansa ulaştırmayı sever. Bunun için tüm bileşenleri kullanarak PC’nize hız aşırtma yapıyor olabilirsiniz. Overclock yaptıysanız sıcaklıkların daha yüksek seviyelere çıkacağını tekrar belirtelim. Yüksek hızda çalışan çipler daha fazla ısınır, yüksek ısı yayar. Eğer böyle bir durum varsa donanımları en azından bir süreliğine stok hızlarına geri çekebilirsiniz.

Ortam Sıcaklığı ve Kasanın Konumu

Bilgisayarlarınızın serin çalışmasını istiyorsanız hesaba katmanız gereken şeylerden biri de ortam sıcaklığı. Kullanıcılar buna pek dikkat etmese de, odanızın ya da bilgisayarınızı koyduğunuz yerin sıcaklığı, bilgisayarınızın serin ya da sıcak çalışmasında büyük rol oynar.

Elinizdeki durumdan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, bilgisayarınızı klimalı bir odaya ya da en azından sıcaklığın her zaman yüksek olmadığı bir odaya koyabilirsiniz. Eğer oda seçme şansınız yoksa bilgisayarınızı konumlandırdığınız yere dikkat edin. Etrafı tamamen kapalı bir ortamda kasa boğulacaktır. Ayrıca kasanın yüksekliğini de ayarlayabilirsiniz.

Bilgisayarınız sürekli olarak ortalamadan daha sıcak çalışıyorsa, kullandığınız bileşenlerin ömrünü ciddi şekilde etkileyebileceğini ve bunun asla doğru bir şey olmadığını unutmayın. Değindiğimiz konular basit görünse de etkili olabilir. Bu yöntemlerin neredeyse tümü büyük maliyetler de gerektirmiyor.

PC Kullanılmıyorsa

Kullanılmadığında bilgisayarı uyku moduna alın. Bu bilgisayarınızın daha serin çalışmasını sağlayacak ve tekrar kullanmak istediğinizde işlemlerinize daha verimli şekilde devam edebileceksiniz. Uyku ayarlarını değiştirerek bilgisayarınızı belirli bir süre boşta kaldıktan sonra otomatik olarak hazırda bekleme veya uyku moduna geçecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Kullanılmadığında bilgisayarınızı kapatmayı da tercih edebilirsiniz.