Anasayfa Haber AMD’nin İlk Veri Merkezi APU’su Zen 4 ve CDNA 3 Mimarisine Sahip...

AMD’nin İlk Veri Merkezi APU’su Zen 4 ve CDNA 3 Mimarisine Sahip Olacak

AMD, Radeon markalı oyun ve iş istasyonu kartlarının yanı sıra yüksek performanslı bilgi işlem ve yapay zeka alanına yönelik olarak yeni nesil hızlandırıcıları üzerinde çalışıyor. Aksi bir durum olmadığı sürece yeni Instinct MI serisi 2023 yılının son çeyreğinde piyasada olacak. Bu hızlandırıcıların HPC ve AI alanında en güçlü ürünler arasında ilk sıralara yerleşeceği söyleniyor.

AMD resmi olarak iki modelden bahsetti: MI300A ve MI300X. Bununla birlikte, Linux yamalarında gün yüzüne çıkan bilgilere bakılırsa MI300C adında gizemli bir GPU daha var. Bu yeni varyantın HMB bellekler kullanacağı, dahili grafiklerden yoksun olacağı belirtildi. Aslında AMD, kısa bir süre önce şirketin Çin’e ihracat yapmak için ürünlerini ABD kısıtlamalarına uygun olacak şekilde optimize edeceklerini açıklamıştı. Anlaşılan o ki MI300C Çin pazarına yönelik olacak.

Dünyanın ilk veri merkezi APU’su olarak lanse edilen MI300, AMD’nin Zen 4 ve CDNA 3 mikro mimarisini birleştiren çok çipli bir tasarıma sahip. Çiplet (yongacık) tabanlı tasarım, AMD’nin farklı kombinasyonlar oluşturmak için farklı yonga türleri kullanmasına olanak tanıyor. Temel MI300 tasarımında çoğu 3 boyutlu olarak istiflenmiş 13 yongacık bulunuyor. Ek olarak, dört adet 6nm I/O yongacığı üzerinde dokuz adet 5nm hesaplama yongası mevcut.

AMD’nin yeni Instinct MI serisi birçok yeniliği beraberinde getiriyor. Yapılandırma da bir hayli farklı: MI300A, üç CCD ve altı XCD’ye sahip olan CPU+GPU kombinasyonuna sahip. Bu yapılandırma yirmi dört Zen 4 çekirdeği ve 228 CDNA 3 hesaplama birimini bir araya getiriyor. Ayrıca CPU ve GPU arasında 128 GB paylaşılan bellek için sekiz HBM3 yığını var.

Öte yandan MI300X, 304 CDNA 3 işlem birimine eşdeğer olan sekiz XCD içerirken hiç CCD barındırmıyor. Yani saf bir GPU. Sekiz yığınlı HBM3 yapılandırması bozulmadan kalıyor, ancak daha yüksek yoğunluklu bellekler MI300A’daki 128 GB’a kıyasla 192 GB kapasite sunuyor.