Anasayfa Haber Intel, 46W TDP’ye Sahip Çift Çekirdekli “Intel 300” Masaüstü İşlemci Geliştiriyor

Intel, 46W TDP’ye Sahip Çift Çekirdekli “Intel 300” Masaüstü İşlemci Geliştiriyor

Intel 46W TDP'ye Sahip Çift Çekirdekli Intel 300 Masaüstü CPU Planlıyor
Intel 300

Intel çift çekirdekli yeni masaüstü işlemcisini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Görünüşe göre 2023 yılında bile iki çekirdekli bir masaüstü CPU’ya piyasada hâlâ yer var. Donanım sızıntısı yapan chi11eddog’a göre Intel, “Intel 300” adlı yeni bir CPU’yu tanıtmaya hazırlanıyor. Bu yeni isimlendirme daha önce bildirilen Pentium/Celeron markasından çok farklı olacak. İlginç bir şekilde bu işlemci Core ya da Processor serisine de ait olmayacak.

Şaşırtıcı adını bir kenara bırakalım, bu lansman Pentium Gold G7400’e beklenen bir yükseltme olarak karşımıza çıkıyor. Intel’in masaüstü için giriş seviyesi işlemci modeli önemli ölçüde geliştirilmemiş olsa da Alder Lake-N serisinin mobil sürümünde Verimli (Efficient) çekirdek tasarımının tanıtılmasıyla Mini-PC’ler ve gömülü sistemlerde zaten kendine yer buldu.

Düzgün bir masaüstü platformu için daha fazla güç sağlama potansiyeli mevcut. Ve bu da tamamen verimli bir mimariyi daha az mantıklı hale getiriyor. Intel’in Sierra Forest adlı veri merkezi CPU serisini yalnızca daha küçük çekirdeklere dayanacak şekilde piyasaya sürme niyeti olsa da, masaüstü platformu 2 çekirdek ve 4 iş parçacığı ile performans mimarisini koruyacak.

En dikkate değer geliştirme, taban frekans saat hızındaki artış olacak; bu değer 3.7 GHz’den 3.9 GHz’e yükselecek. Özellikle bu alt seviye masaüstü CPU’lar turbo boost özelliğine sahip olmayacak. TDP açısından ise bu senaryoda Maksimum Turbo Güç (MTP) kullanılmayacak. Taban güç miktarı Pentium Gold G7400 ile aynı şekilde sabit olarak 46W olarak kalacak. Ayrıca L3 önbellek boyutu olan 6MB da değişmeyecek.

Sızdıran kişiye göre söz konusu işlemcinin duyurulması bu çeyrekte hatta muhtemelen önümüzdeki ay planlanan Raptor Lake Refresh güncellemesi sırasında yapılacak.