Anasayfa Haber Hibrit Mimarisi: 12 Çekirdekli Ryzen 8000 APU Doğrulandı

Hibrit Mimarisi: 12 Çekirdekli Ryzen 8000 APU Doğrulandı

CPU tasarım şirketleri dur durak bilmiyor, her yıl bir ve hatta bazen iki ürün serisi piyasaya sürüyor. Intel taraflı yeniliklere sürekli olarak değiniyoruz. Öte yandan AMD, “Ryzen 8000” serisi olarak bilinen işlemcileri için var gücüyle çalışıyor.

Yakın zaman önce Ryzen 8000 APU’larla ilgili sızıntılara bakmıştık. Performancedatabases adlı bir web sitesi ise AMD Strix Point APU’yu çalışırken gösteren ilk ekran görüntüsünü yayınladı. CPU-Z ekran görüntüsüne bakılırsa yaklaşan APU tam olarak tanımlanamıyor ki bu normal. Yazılım henüz piyasaya çıkmasına aylar olan Strix Point serisi için destek kazanmamış olabilir.

Öte yandan, uyumlu komut setleri ve CPU’nun farklı özellikleri CPU-Z tarafından algılanmış görünüyor.  HWiNFO ekran görüntüsü ise APU’nun 4nm teknolojisiyle üretilen ve 45W TDP’ye sahip bir Strix (Point) sürümü olduğunu doğruluyor. Elbette yanlış raporlanan bilgiler de yok değil. Örneğin taban frekans 8.8 GHz görünüyor ve yazılım tarafından doğru algılanamıyor.

AVX2 ve AVX512 komut seti desteğinin yanı sıra, işlemcinin hibrit çekirdek mimarisine sahip olduğu ilk kez onaylandı. Ekran görüntüsü CPU’nun 4 büyük Zen 5 çekirdeği ve 8 küçük (muhtemelen Zen 5c) çekirdeklerden oluştuğunu gösteriyor. Hatırlarsanız Intel tarafından “E-Core” olarak isimlendirilen verimlilik çekirdekleri Hyper-Threading teknolojisine sahip değildi. AMD’nin çipi ise bu teknolojiden yararlanırken yüksek iş parçacığı sunuyor.