Anasayfa Video Monster Pusat K3 Pro Mekanik Oyuncu Klavyesi Alınır mı?

Monster Pusat K3 Pro Mekanik Oyuncu Klavyesi Alınır mı?

Bu yazımızda Monster’ın mekanik oyuncu klavyesi olan Pusat K3 Pro’yu yakından inceliyoruz!

Ürünün fiyatını öğrenmek için tıklayın!

 

“Tam” Bir Oyuncu Klavyesi

Oyuncu ekipmanları arasında klavyeler, performans söz konusu olduğunda “en az” önem verdiğimiz bileşen olabilir. 

Çoğu zaman yalnızca tasarıma bakarak bir tercihte bulunuruz ve bazen ek özellikleri olan bir klavye kullanıyor olsak bile bu özelliklere hiç başvurmadığımız zamanlar olur. 

Zaten bu yüzden olacak ki, oyuncu klavyeleri de her geçen gün daha sade görünen ve hatta oyunlar için gerekli olmayan birçok tuşun eksilerek daha da küçüldüğü bir ekipman haline geldi. 

Fakat siz de benim gibi klavyenizi çok fonksiyonlu, tam tuş dizilimiyle ve karizmatik görünsün istiyorsanız bu videoda inceleme konuğumuz olan Monster Pusat K3 Pro sizin de ilginizi çekebilir…

Dahili Bileklik ile Geliyor

Her şeyden önce bu klavye dahili bir bileklikle geliyor. Son zamanlarda oyuncu klavyelerinde eksilen ama benim çok aradığım bir özellik…

Plastik materyalden yapılmış olan bu bilekliğin üzerinde gaming yazısı ve çeşitli desenler dikkati çekiyor. 

Bu desenler aynı zamanda pürüzlü bir yüzey oluşturmuş ki böylece kullanım esnasında bileklerin kayması önlenmeye çalışılmış.

Mıknatıslı çıkıntıları klavyede yer alan yuvalarına oturtarak bilekliği rahatça takıp çıkarabiliyorsunuz. Taktıktan sonra bu mıknatıslı bağlantı sayesinde asla yerinden çıkmıyor ve adeta klavyenin ayrılmaz bir parçası gibi oluyor.

Bazen markalar bu tarz harici bileklikleri klavyeye küçük mandallar ile sabitlemeyi tercih ediyorlar ve bu da zamanla bu zayıf yapının kırılmasına veya gevşeyip işlevini yitirmesine neden olabiliyor. Ancak burada Pusat K3 ile beraber çok sağlam bir bağlantı tipi kullanılmış. Bu sayede bilekliği gönül rahatlığı ile tak çıkart yapabilirsiniz. 

Harici Makro Tuşları

Pusat K3 Pro özelleştirilebilir makro tuşlarıyla geliyor. Ayrıca yine multimedya tuşları da mevcut. 

Harici makro tuşları toplamda 5 adet ve klavyenin sol üst tarafında G harfleri ile isimlendirilmişler. 

Hemen yanlarında “Rec” yani “kayıt” tuşu yer alıyor ki bu sayede hızlıca makro kaydı oluşturabilirsiniz.

Buradaki makro tuşları programlayabilmeniz için önce bu REC yani kayıt tuşuna basıyorsunuz. Ardından makroyu kaydetmek istediğiniz G tuşlarından birine basmanız gerekiyor. Ve bundan sonra yaratmak istediğiniz tuş kombinasyonu neyse onu klavye üzerinde tuşlamaya başlıyorsunuz. 

Son olarak tekrar REC tuşuna bastığınızda artık makronuz hazır demektir…

Aydınlatma Profilleri Oluşturmak

Pusat K3 Pro üzerinde harici olarak özelleştirebildiğiniz tuş takımı yalnızca bu “G” tuşları değil.  Yine sağ üst tarafta “M” adıyla 4 adet tuş daha göreceksiniz. 

Ancak bu tuşlar tıpkı G tuşları gibi makro kaydetmek için değil, aydınlatma şablonları oluşturmak için kullanıyorsunuz.

Yani şöyle, öncelikle bu tuşların en sağında yer alan MR tuşuna basıyorsunuz, ardından kaydı almak istediğiniz bir M tuşunu seçiyorsunuz. 

Bu noktada size sunulan 8 adet renk tonu mevcut. Hangi tuşun, hangi renkte yanmasını istiyorsanız o rengi seçip tuşlayarak renklendiriyorsunuz. 

Renkler arası geçiş için “Space” tuşunun sağında yer alan FN tuşu ve sağ yön tuşunu kullanıyoruz. 

Hangi rengi seçtiğinizi anlamak içinse sol üst köşede yer alan tırnak işareti tuşuna bakmanız yeterlidir. Zira bu tuş seçili olan ışığın renginde yanıyor. 

Bu G ve M tuşları gördüğünüz gibi kullanıcıların kendi makro veya aydınlatma şablonlarını oluşturması için konumlandırılmış ek tuşlar. Ancak Pusat K3 Pro’da örneğin hazır aydınlatma efektlerinden de yararlanabilirsiniz. 

Hazır Aydınlatma Efektleri de Var

Birçok klavyede olduğu gibi burada da çeşitli aydınlatma seçenekleri arasında geçiş yapmak, ışığın şiddetini ya da efekt hızını ayarlamak için FN kombinasyonunu kullanıyoruz. 

Hazır aydınlatma profilleri yön tuşlarının hemen üzerinde yer alan Insert ve Home tuşları bölgesinde bulunuyor. 

Buradaki 6 tuşun her birinde 3 farklı aydınlatma profili var. Yani 18 farklı aydınlatma seçeneği veya efekti mevcut.

Bu aydınlatma efektlerinin birçoğunu 8 farklı statik veya rainbow renk seçeneği ile kullanabiliyorsunuz. Bunun için FN artı sağ yön tuşunu kullanarak renkler arası geçiş yapmanız yeterli. 

Multimedya Kontrolü

Multimedya tuşları klavyenin sağ tarafında yer alıyor ve ses düzeyini kontrol için bir de tekerleğimiz var. Bu tekerleğin hissiyatını beğendim ses seviyesini hassas şekilde ayarlayabiliyorsunuz. 

Öte yandan videolar için durdur/başlat ve ileri geri tuşları yer alıyor ancak ilginç bir şekilde bu tuşların arasında bir “Mute” tuşu yok. 

Ama Mute tuşuna benzeyen bir tuş var?

Peki bu ne işe yarıyor? 

Bu tuş ilginç bir şekilde ses tekerleğinin fonksiyonunu değiştirmenizi sağlıyor. Tuşa dikkatli baktığınızda da zaten iki tane simge görüyorsunuz birisi hoparlör diğeri ise ışık sembolü. Yani bu tuşu ses tekerleğini isterseniz ışık şiddetini değiştiren ikinci fonksiyonuna geçiş için kullanabiliyorsunuz. 

Halihazırda yukarı ve aşağı tuşlarını FN kombinasyonu ile bu işlev için kullanabiliyorsunuz, o nedenle pek böyle bir değişime ihtiyacınız olacağını sanmıyorum. Bu yüzden bu ilginç fonksiyon tuşu direkt “Mute” tuşu olsaydı benim için daha iyi olurdu. 

Bu harici multimedya tuşları bir yana, FN ile beraber kullanabileceğiniz multimedya ve fonksiyon tuşları da mevcut. Yukarıdaki F tuşlarına yakından bakarsanız, hepsine atanmış ikincil fonksiyonları olduğunu göreceksiniz. Örneğin F4 tuşu aynı zamanda FN ile beraber Mute tuşu olarak kullanılabiliyor. 

Bu arada oyun oynarken Windows tuşuna yanlışlıkla basma derdini yaşamak istemiyorsanız, FN artı Windows tuşuna basarak bu tuşu devre dışı bırakabiliyorsunuz.

Tasarım ve Malzeme Kalitesi Nasıl?

Klavyenin üst tarafında bir Monster logosu yer alıyor ve yeşil renkte aydınlatmaya sahip. Ama bu aydınlatma özelleştirilemiyor. Ayrıca sağ ve sol taraflarda RGB aydınlatma bölgeleri bulunuyor ki buraları FN artı Pause Break tuş kombinasyonu ile değiştirebiliyorsunuz. 

Pusat K3 Pro malzeme kalitesi olarak oldukça sağlam ve kaliteli bir ürün. Tuşların alt kısmındaki yüzey Alüminyumdan, geri kalan yerler sert plastikten yapılmış. 

Zaten klavye 1.5 kilonun üzerinde bir ağırlığa sahip buradan da ne kadar sağlam hissettirdiğini tahmin edebilirsiniz.

Outemu Kırmızı Mekanik Anahtarlar

Tuşlar klasik görünümde ve ortaları hafif çukurlu yapıda tasarlanmış. Bizim incelediğimiz modelde Outemu marka kırmızı mekanik anahtarlar yer alıyor. Kırmızı anahtarlar tüm mekanik switch üreticilerinde genelde hız ve sessizliği temsil eder.

Burada da durum böyle…

Bu tür switchler özellikle online oyunlar için ideal bir tuşa basım hızı sunuyorlar. Anahtarın toplamda kat ettiği mesafe 4mm ama 2.1mm’de zaten harekete geçmiş oluyor. Bu harekete geçme mesafesine ulaşmak için 46g, yolun sonuna kadar ulaşmak isterseniz de 60g kuvvet uygulamanız yeterli. 

Outemu switchler tıpkı Cherry MX Red’lere benzeyen bir deneyim sunuyorlar. Karakteristik yapıları aynı, oldukça sessiz ve yumuşaklar. Tuşlara basarken adeta yumuşak bir his alıyorsunuz. 

O kadar çabuk tetikleniyorlar ki yazı yazarken yanlış tuşa basma ihtimaliniz az da olsa söz konusu. Ancak bir kere alıştığınızda rahatça klavye üzerinde süzülmeye başlıyorsunuz. 

Monster bu klavyenin anti-ghosting özelliğine vurgu yapıyor ama bence oyuncu klavyeleri için çok temel bir özellik haline geldiği için üzerinde durmuyorum. Yine de doğru olup olmadığını görmek için aynı anda 20 tuşa basıp test ettim. Ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım… 

Bu switchlerin 50 milyon basım ömrüne sahip olduğu belirtilmiş. Tabii bunu test etmek mümkün değil ancak mekanik anahtarların zaten en önemli özelliklerinden birisi uzun ömürlü olmalarıdır. Ayrıca teorik olarak bu anahtarları söküp yenisiyle değiştirmeniz mümkün görünüyor. 

Tabii 2 yıllık garanti süresi içinde böyle bir şeye ihtiyacınız olmaz ancak bir klavye aldıktan sonra çok uzun bir süre yenilemek istemiyoruz, haliyle değiştirilebilir parçalar her zaman için bir avantaj olabiliyor. 

Son olarak bu Outemu anahtarların yapısı standart keycaps yani tuş takımlarıyla uyumlu olduğu için kendi kişisel keycapslerinizi de pekala takıp kullanabilirsiniz.

Fazladan USB Portu

Klavyenin masadaki duruşu hafif eğimli, ancak daha fazlasını isterseniz altta yer alan ayakları açabilirsiniz. Tam boy bir klavye olduğu için numerik tuş takımı gördüğünüz gibi mevcut. Ayrıca tamamen Türkçe Q dizilimine sahip. 

Pusat K3 Pro 1.8 metre uzunluğunda çift USB bağlantısına sahip ve bu yüzden bir hayli kalın bir kabloyla geliyor. Bu kabloyu bu denli kalın hale getiren ikinci bağlantının amacı, klavye üzerinde 1 adet USB girişin yer alıyor olması…

Böylece kasanızın arkasında kalan USB 2.0 bağlantılarından birini kolayca masa üzerine taşıyabilir ve örneğin kablosuz fare alıcısı, kulaklık veya benzeri aygıtlarınızı bu noktadan bağlayabilirsiniz. Şahsen bu tarz bağlantıların özellikle kablosuz farelerin alıcıları için çok ideal olduğunu düşünüyorum. Böylece tek bir aygıt üzerinden hem fare hem de klavyenizi bağlamış oluyorsunuz. 

Uygulama ile Yapabilecekleriniz

Monster’ın sitesinden bu klavyenin kendisi için sunulan yazılımını indirip kurarsanız bazı ek özelliklere de erişmiş oluyorsunuz. 

Örneğin klavye üzerinde bulunan tüm tuşların fonksiyonunu değiştirebilir ya da oluşturduğunuz makroları bu tuşlardan herhangi birine atayabilirsiniz. 

Ayrıca yine bu program sayesinde 3 farklı profil oluşturmanız mümkün hale geliyor. Mesela az önce anlattığım tüm G tuşları veya M tuşlarıyla ilgili özelleştirmeleri bu 3 farklı profilde değiştirerek kullanabilirsiniz. 

Ancak bu profil değişikliğini klavye üzerinden hızlıca yapabilecek bir tuş ne yazıkki koyulmamış. Bu yüzden her defasında programı açıp sizin manuel olarak bu geçişi yapmanız gerekiyor. 

Ve tabii RGB aydınlatmayı da bu uygulama sayesinde çok daha kolay kontrol edebilirsiniz. Tüm aydınlatma efektlerinin yanında tuş başına renklendirme işlemi tahmin edeceğiniz gibi uygulama üzerinden çok daha kolay şekilde yapılıyor. 

Ve hatırlarsanız klavye üzerinden renk profili oluştururken belirli renk seçeneklerine mahkumduk ancak burada tüm RGB renkleri emrinizde oluyor.

Netice itibariyle Monster Pusat K3 Pro’nun yazılımını indirip bu özelliklerin tümünden faydalanmanızı tavsiye ediyorum. 

Artılar ve Eksiler

Ürünün artılarına baktığımızda, bir klavyeden bekleyebileceğiniz hemen hemen tüm özellikleri bünyesinde barındırdığını söyleyebiliriz. Eğer fonksiyon bakımından zengin bir klavye arıyorsanız ve uzun yıllar kullanma niyetiniz varsa Pusat K3 Pro hem özellik hem de sağlamlık bakımından ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. 

Eksi yönleri ise ürünün yazılımının başarısız bir ara yüz ile gelmesi ve ayrıca RGB aydınlatma seçeneklerinin özelleştirme tarafında çok bir çeşitlilik sunmaması, yani daha çok hazır şablonlara mahkum kalmamız diyebilirim.