Anasayfa Video Asus Extendable Router Nedir? | Asus RT-AX59U İnceleme

Asus Extendable Router Nedir? | Asus RT-AX59U İnceleme

Technopat’tan herkese merhaba ben Berkan Topal, bu makalede Asus RT-AX59U modeli kablosuz router ve getirdiği yeni özellikleri inceliyoruz.

ASUS RT-AX59U hakkında detaylı bilgi için tıklayın! 

Extendable Router Nedir?

Öncelikle bu cihaz hem bir router, hem access point hem de Mesh cihazı olarak kullanabileceğiniz çok fonksiyonlu bir ağ ürünü. 

Ancak temel görevi Router olan bir ürün, nasıl oluyor da Mesh sistemine dahil edilebiliyor? İşte bunu sağlayan teknoloji Asus’un geliştirdiği, AiMesh teknolojisi. Böylece Asus yeni bir ürün grubu ortaya çıkarmış durumda. Bu tarz cihazlara “Extendable Router” adını veriyorlar. 

Peki nedir Extendable Router? 

Adından da anlaşılacağı gibi birden fazla Router’ı bir araya getirerek, ekstra Mesh sistemleri satın almaya gerek kalmadan kendi Kablosuz Mesh’inizi oluşturabiliyorsunuz. 

Yani bu işe tek bir Router ile başlayıp, zamanla yeni Router veya Asusun diğer AIMesh destekli ağ ürünlerini de ekleyerek sistemi genişletebiliyorsunuz. 

 

Üstelik illa aynı model Router’ı kullanmak zorunda değilsiniz. Asus’un AiMesh destekli başka özelliklere sahip farklı bir model Router’ını da Asus RT-AX59U ile eşlenik çalıştırabilir ve bir Mesh ağı kurabilirsiniz.

Böylece Mesh ağı kurmak için Mesh cihazlarına tek seferde fazladan para vermek yerine, ihtiyaç duydukça ağınızı genişletebilirsiniz. 

İşte bu imkan Extendable Router ile bizlere sunulmuş durumda.

Wi-Fi 6 ile Yüksek Bağlantı Hızı

Öte yandan en güncel kablosuz ağ protokollerinden birisi olan “Wi-Fi 6” teknolojisine geçmeyi düşünenler için de yine Asus RT-AX59U ideal bir tercih olabilir. 

Tabii burada ek bir bilgilendirme yapma gereği duyuyorum, bu bir Router yani Türkçe adıyla yönlendirici olduğu için, modem yerine kullanamıyorsunuz. Bunun için evinizdeki internetin halihazırda bir modemden geliyor olması şart. 

Yani ADSL ve VDSL bağlantıları için doğrudan bu cihazı bağlayıp kullanamazsınız ama Fiber bağlantınız varsa evinize tekrar bir modem almadan bu cihazla “Extendable” yani “Genişletilebilir” ağ sisteminizi kurmaya başlayabilirsiniz.

Halihazırda ADSL veya VDSL kullanıyorsanız da fark eden bir şey yok aslında, yine bu ürünü alıp ister kablolu ister kablosuz şekilde ağınızı genişletebilir yani Eccess point veya repeater gibi kullanabilir ya da gelecekte kurmayı planladığınız Mesh sisteminiz için bir başlangıç yapabilirsiniz. 

Repeater’dan Farkı Ne?

Aslında piyasada alacağınız birçok Router’da zaten Repater özelliği bulunabiliyor. Ancak burada kafa karıştıran birçok unsur söz konusu, örneğin Repater’lar tek bir ağ gibi çalışmıyorlar. 

Sadece öyleymiş gibi görünürler… 

Yani diyelim ki bir Router ile birlikte ek olarak Repeater kullanacaksınız, Router için yaptığınız çeşitli güvenlik ayarları, kullanıcı protokolleri vs. gibi özellikleri Repeater için ayrıca yapmanız gerekir. 

Bu tahmin edeceğiniz gibi bir süre sonra, özellikle ağı genişleten cihaz sayısı da artınca hayli zahmetli bir iş haline dönüşebiliyor. 

Öte yandan Asus’un AiMesh teknolojisinde cihazlar arası bağlantı geçişi yapay zeka desteği ile kontrol edilir. Mesela repeater’ın bulunduğu odadan uzaklaşıp, router’a yaklaştığınızda cep telefonunuz Repeater’dan tam kopmadığı için bir türlü yakındaki cihaza bağlanmaz ve çoğu zaman internet deneyiminiz bu yüzden olumsuz etkilenir. 

Ancak AiMesh ile bağlı olduğunuz cihazdan uzaklaşıp diğer cihaza yaklaştığınızda bunu anlıyor ve yakın olana bağlanmanız için otomatik olarak ağ geçişini sağlıyor. 

Yani kısacası burada elde edilen deneyim her zaman Repeater’lı bir ağ kurulumdan daha iyi olacaktır.

Bağlantı Portları

Asus RT-AX59U 1 tanesi Wan portu olmak üzere 4 adet Gigabit ethernet portu ile geliyor. Ayrıca 2 adet de USB girişi mevcut. Bu girişlerden bir tanesi USB 3.2 Gen 1 hızında, dolayısı ile eviniz veya işyerinizde yerel bulut depolama yapmak isterseniz, bu sayede yüksek dosya aktarımı yapabilirsiniz. 

İkinci USB portu ise 2.0 arayüzünü kullanıyor. Bu da en azından USB 3 olsaymış daha iyi olabilirdi. Güç butonu, güç girişi ve reset butonu da yine bu portların olduğu tarafta yer alıyorlar.   

Dikkat Çeken Şık Tasarım

Bu ürün ev tipi bir ürün olduğu için hem kompakt yapısı hem de şık tasarımı ile ön plana çıkıyor. 

Wi-Fi 6E ile 4 Gbps’e yani ortalama saniyede 400 MB’a varan hızlara ulaşabiliyorsunuz. Dolayısı ile kablosuz bağlantı kalitesi konusunda da oldukça iddialı. 

Peki böyle bir tasarımda, bunu nasıl sağlamışlar? 

Mesela bu ürünün antenleri nerede diye insan ister istemez merak ediyor…

Bu cihazın aslında içerisinde dahili olarak 5 adet anten var. Yani Asus işçiliğini konuşturmuş ve tasarımdan ödün vermeden bağlantı kalitesini en üst düzeyde tutmanın bir yolunu bulmuş gibi görünüyor. 

Öte yandan cihazın altında gördüğünüz platformu modüler tasarlanmış.

Arka tarafta tasarımla uyumlu şekilde gizlenmiş askı yuvalarını kullanarak bu ürünü duvara da asabilirsiniz. 

Mobil Uygulama İle Tam Kontrol

Asus’un tüm ağ ürünlerini kontrol edebildiğiniz bir mobil uygulaması mevcut. Asus RT-AX59U’yu da bu uygulama üzerinden kolayca kontrol edebilirsiniz. 

Uygulamayı indirdikten sonra kurulum için size bir yönerge sunuluyor. İster Wi-Fi ile cihaza doğrudan kablosuz olarak, isterseniz de altta yer alan QR kodunu okutarak kolayca Asus RT-AX59U’ya bağlanabilirsiniz. 

Ardından cihazı ne amaçla kurmak istediğinizi belirleyip kurulumu tamamlıyorsunuz. 

Uygulama hem Türkçe olmasıyla hem de detaylı özellikleriyle işinizi kolayca görecektir. 

Üstelik Asus, Trend Micro destekli ve AiProtection Pro adını verdiği bir Ağ güvenlik protokolünü de kullanıcılara ücretsiz sunmuş durumda.

Aynı şekilde Asus Safe Browsing özelliği ile kendi Firewall ayarlarlarınızı yapabilir ve sakıncalı bulduğunuz içerikleri filitreleyerek, örneğin internet kullanan çocuklarınızı koruyabilirsiniz. 

İşte AiMesh teknolojisi sayesinde, bir Extendable Router ile tüm bu özellikleri tek bir uygulama ile kontrol ederken, ağınıza AiMesh destekli yeni aygıtlar ekleyerek mesh sisteminizi büyütmeniz artık mümkün hale gelmiş oluyor.