Anasayfa Video TP-Link TAPO C420S2 İncelemesi

TP-Link TAPO C420S2 İncelemesi

Bu yazımızda TP-Link TAPO C420S2 güvenlik kamera kitini yakından inceliyoruz.

Ürün hakkında bilgi için tıklayın!

Kutu İçeriği

TP-Link TAPO C420S2 güvenlik kamera kiti, mavi-beyaz bir kutu içerisinde 2 adet Tapo C420 model kamerayla geliyor. Bu kameraları tek bir sistem olarak kurabilmeniz için gerekli olan Tapo H200 Hub’ı ve bu Hub’ın güç adaptörü de kutudan çıkıyor.

Bu sette yer alan Tapo C420 model kameraların en önemli özelliklerinden birisi, sürekli elektriğe bağlı kalmadan, kendi bataryaları ile çalışabilmesi. 

Dolayısı ile çıkarılabilir bataryaya ihtiyacınız var ve ihtiyacınız olan bu bataryalarda yine kutu içerisinde mevcut. 

Ayrıca 2 adet kameraları duvara monte etmenizi sağlayan aparat, bataryaları şarj etmeniz için 5w’lık bir USB adaptör, bu adaptör için bir micro USB uçlu kablo ve ethernet kablosu da kutu içerisinde gelen diğer bileşenler…

Kameraların Fiziksel Yapısı

Kutu içeriğine baktığımıza göre şimdi kameraları kutusundan çıkarıp daha yakından inceleyelim. Tapo C420, 110 mm uzunluğunda, 64 mm genişliğinde ve silindir yapıda bir kamera…

Bir adet spot ışığı, bir ışık sensörü, bir hareket sensörü, durum ledi, mikrofon ve tabii bir de lens bu kameranın bileşenlerini oluşturuyorlar.

Kameralar bataryası takılıyken yaklaşık 276 gr ağırlıkta oluyor. Yani çok ağır değiller o yüzden hemen hemen her yere rahatça monte edebilirsiniz. Ayrıca IP65 su ve toza karşı dayanıklılık sertifikaları var. Bu sayede zorlu hava koşullarına bile mukavemet gösterebiliyorlar. Yani dış ortamda kullanmak için gözünüz kapalı tercih edebilirsiniz. 

Çift Taraflı Ses Aktarımı

Öte yandan bu kameralar çift yönlü ses aktarım özelliğine sahipler. Yani kameralar hem görüntü hem ses aktarırken, eğer isterseniz siz de kamera üzerinden sesinizi karşıya iletebilirsiniz. 

Bunun için kameraların üzerinde dahili birer hoparlör mevcut.

Kullanım Esnasında Şarj Edilebiliyor!

Kameraların arkasında, pili yerleştirmek için kolayca açılan siyah bir kapak var. Ve bu kapak üzerinde, adaptör içeride takılıyken şarj edebilmeniz için kauçuktan yapılmış küçük bir kapakçık yer alıyor. 

Bu bataryalar lityum iyon ve 5200 mAh kapasiteye sahipler. Kutu içerisinde gelen şarj aletinin sıradan bir cep telefonu şarj aletinden hiçbir farkı yok. Ancak böylesi yeni bir üründe, usb tip-c yerine eski usul micro usb tercih edilmiş olması beni biraz üzdü. 

Neyse, amacına hizmet ettiği sürece ve halihazırda micro usb kablosu kutudan çıktığı için çok da takılmıyorum…

Teknik Özellikler

Gelelim kameralara; Bu kameralar 2560’a 1440 piksel çözünürlükle çekim yapabiliyor. Yani 2K…

Ayrıca gece görüş özellikleri de var…

Eskiden kameralar gece görüş moduna geçince sadece, yeşil-siyah veya siyah-beyaz şeklinde 2 renkli görüntü sağlayabiliyorlardı. Ancak yeni jenerasyon kameralarda adeta gündüz gibi gece de renkli şekilde çekim yapılabiliyor.

İşte bu özellik Tapo C420’lerde mevcut.

Görüntüleri saniyede 15 veya 20 kare şeklinde izleyebilir veya kaydedebilirsiniz. Kayıt demişken, eğer isterseniz video kaydını anlık olarak uygulama üzerinden telefonunuzun hafızasına yapabiliyorsunuz. Veya sürekli bir kayıt almak isterseniz bağlantı köprüsü olan Tapo H200 Hub’ına 512 GB’a kadar kapasiteye sahip bir hafıza kartı takabilirsiniz.

Tabii yine TP-link’in bulut hizmetini satın alarak kamera görüntülerini 7/24 bu bulut sistemine kaydedebilir ve istediğiniz an istediğiniz yerden bu kayıtlara erişip izleyebilirsiniz. 

Akıllı Hareket Algılama Özelliği

Tapo C420 model kameraların hareket algılama özelliği de bulunuyor. Üstelik bu özellik yapay zeka ile desteklenmiş durumda. Bu sayede insan, evcil hayvan veya araçları ayrı ayrı algılayabiliyor. Bu 3 farklı algılama yöntemini isteğinize göre ayarlayıp, araba geldiğinde uyarmana gerek yok, hayvan gördüğünde bildirim gönder ve insan gördüğünde hem bildirim gönder hem de alarmı çal gibi farklı senaryolar oluşturabilirsiniz.

Aynı şekilde kameraların hareket algıladığında cep telefonunuza bildirim göndermesini sağlayabiliyorsunuz. Bu sayede siz evde yokken, evinizin içinde veya dışında yaşanacak gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz. 

Sistemin Bel Kemiği: Tapo H200 Hub

Bizim incelediğimiz bu sette kameraları kullanabilmeniz için ihtiyacınız olan Tapo H200 Akıllı Hub’ı zaten kutu içerisinde geliyor demiştik. Bu Hub’a maksimum 4 kamera, 64 adet de sensör bağlayabiliyorsunuz. Tapo ürün ailesi içerisinde ev güvenliği üzerine birçok ürün olduğunu buradan da anlayabilirsiniz. Kısacası bu Hub ile evinizin güvenlik sistemini kurmaya başlamış oluyorsunuz. 

Tapo H200 Hub’ını telefonunuza yükleyeceğiniz ve hem Android hem de iOS için sunulan uygulaması üzerinden kontrol edebiliyoruz. Cihazın internet bağlantısını ise arkasında yer alan Ethernet portuna takacağınız kablo ile yapıyorsunuz. Ancak Hub’ın kameralar ile olan bağlantısı 2.4 Ghz bandı üzerinden kablosuz olarak gerçekleşiyor. Kısacası kameraların herhangi bir kablo bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışmasını aslında bu Hub’a borçlu olduğunu söyleyebiliriz. 

Yalnız burada dikkatimi çeken şey, bu Hub, duvara asılabilecek bir yapıya sahip değil. Ve kendi güç adaptörünün kablosu da çok uzun sayılmaz. E bir de ethernet kablosunu takmanız gerekecek, haliyle evin içinde hem prize hem de internet bağlantısına yakın hem de dış etkenlerden etkilenmediğinden emin olduğunuz bir lokasyon bulmanız gerekiyor.

Güvenlik kameralarını monte ederken de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar yok değil. Her ne kadar zorlu şartlara karşı dayanıklı olsalar da mesela aşırı güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçının. Kameraların çekim açısını etkileyecek herhangi bir engelin olmadığından emin olun ve Hub ile olan Wi-Fi bağlantısını etkileyecek unsurlara da dikkat edin…

Tüm montaj süreci ardından, telefonunuza yüklediğiniz uygulamadan öncelikle Tapo H200 Hub’ını kurmak gerekiyor. Ancak bunu yaptıktan sonra kameraları yine uygulama içinde ama bu sefer Hub’ın ekosistemi içerisine eklemeye başlayabilirsiniz. 

Yani kameraları doğrudan eklemek diye bir şey yok…

2K İzleme ve Kayıt Yeteneği

Varsayılan olarak görüntüler 720p çözünürlüğünde ve 15 kare saniye şeklinde izlenebilir ya da kayıt edebiliyorsunuz. Eğer bu şekilde kullanmaya devam ederseniz, TP-Link’in vaat ettiği 180 günlük pil ömrüne yakın bir süre elde edebilirsiniz. 

Daha kaliteli bir görüntü istiyorsanız doğrudan 2K çözünürlüğe geçebilirsiniz ancak mesela 1080p gibi ara bir çözünürlük seçeneği konulsaydı daha iyi olurmuş.   

Buradan da tahmin edeceğiniz üzere, kameraları hangi görüntü kalitesinde kullanacağınız pil ömrünü etkileyen birinci unsur oluyor. Ve en çok gece modunu renkli modda kullanmanız bu duruma etki ediyor. Ancak kameraların pillerinin kolayca değiştirilebilir olması veya kameralar şarj olurken de kullanabiliyor olmanız şarj süresi konusundaki handikapları ortadan kaldırıyor.

TAPO Uygulaması ile Tam Kontrol

Tapo uygulaması birçok ayar ve özelliğe kolayca erişmenizi sağlayan Türkçe bir ara yüze sahip. Örneğin kameraları kendi alanlarındaki hareketi her algıladıklarına alarm çalacak veya akıllı telefonunuza bildirimler gönderecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca her hareket algılandığı anda neler olduğunu otomatik olarak kaydedebilir ve bu kaydın ne uzunlukta olacağını da belirleyebilirsiniz. 

Diyelim kameranın baktığı alan içerisinde, asla görünmesini istemediğiniz yani kayda alınmasını istemediğiniz alanlar mevcut. O halde kameranın izlediği alan içerisinden belirli bölgeleri çıkarıp o kısımların siyah bir nokta olarak görünmesini sağlayabilirsiniz. 

Uygulamayı kullanırken dikkatimi çeken tek dezavantaj, her kamerayı ayrı ayrı yapılandırmak gerektiğiydi. Eğer Hub üzerinden tüm kameralar için aynı anda bir yapılandırma imkanı da sunulmuş olsaydı çok daha pratik olurdu. 

Tabii her iki kamera için farklı senaryo ve yapılandırma tercihinde bulunacaksanız bu durum sizin için bir dezavantaj oluşturmayacaktır.