Anasayfa Haber Belirli Bölgelerde RTX 4000 Ekran Kartı Kıtlığı Yaşanıyor

Belirli Bölgelerde RTX 4000 Ekran Kartı Kıtlığı Yaşanıyor

NVIDIA GeForce RTX 4060

Tokyo’daki birkaç PC donanım mağazası üzerine hazırlanan bir rapor, özellikle üst sınıf RTX 4000 ekran kartlarının stoklarında bir daralma olduğunu ortaya koydu. ITmedia PC USER, Tokyo’nun ünlü Akihabara Electric Town bölgesinde ve farklı bölgelerdeki elektronik mağazalarında “GeForce RTX 4080 ve RTX 4090” gibi ekran kartlarının azaldığı sonucuna vardı.

Bahsettiğimiz durum belirli Japon bölgelerini kapsıyor. Dünya genelinde benzer bir durumun olup olmadığını söyleyemeyiz. Ancak en azından bir arz/talep dengesizliği olduğuna dair işaretler var.

Yapay zeka sektörünün patlamasıyla NVIDIA’nın büyük gelirler elde ettiğini biliyoruz. Özellikle de sunucu tarafı için üretilen GPU’lara büyük talep var, ancak tüketici sınıfı kartlarda şimdiye kadar bir problem göremedik. Başka bir deyişle, yapay zeka sektöründeki büyük talep, geçmişteki kripto furyasında olduğu gibi tüketici GPU fiyatlandırmasını etkilemiyor. Öte yandan, işin sonunda şirketler çeyreklik ve yıllık kâr oranlarına bakar. NVIDIA, yapay zeka GPU müşterilerine öncelik vererek daha fazla gelir elde etmek isteyebilir ki doğal olarak bunu yapacaktır.

Japon perakendecilerden rapora dönecek olursak, bir mağaza sahibi “dünya çapında tedarik sıkıntısı” olduğunu düşünüyor. Aynı kişi, NVIDIA ve ortaklarının RTX 3000 stoklarını elden çıkarmak için yapay bir kıtlık yarattığını söyleyerek bir teori ortaya attı. Akihabara’daki bir başka bilgisayar mağazası, amiral gemisi RTX 4090’ın yanı sıra RTX 4070 Ti için de yüksek talep görüldüğünü söyledi. Stoklar ise yeterli değil.

Amazon ve Newegg dahil olmak üzere, büyük e-ticaret sitelerinde halen stok sorunu görünmüyor. Ancak Japon medyası, RTX 4000 serisi kart almak isteyenlerin stokları ve trendleri takip etmelerini tavsiye ediyor.