Anasayfa Haber Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur Çıktı

Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur Çıktı

Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur

Canonical tarafından Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur sürümünün indirilebilir hale getirildiği duyuruldu. Yeni sürüm, yeni uygulamalar bulmayı kolaylaştıran ve anahtarların Güvenilir Platform Modülünde (TPM) saklandığı donanım destekli tam disk şifrelemesi için ön izleme desteğini sunan yeni bir Uygulama Merkezi ile geliyor. Şirket, Ubuntu 23.10’un Nisan 2024’te yayınlanacak bir sonraki uzun vadeli destek (LTS) sürümünün temelini oluşturduğunu söyledi.

Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur Yenilikleri

Başta da belirttiğimiz gibi Ubuntu 23.10’de kullanıcıların göreceği ana değişiklik yeni Uygulama Merkezi olacak. Canonical merkezin hızlı, sezgisel ve kullanıcı dostu olduğundan ve snap ile deb paketi formatlarını desteklediğinden emin olduklarını ifade ediyor. Uygulama Merkezi, kullanıcıları indirmek istedikleri uygulamalar hakkında daha iyi bilgilendirmek için Canonical Snap Store’dan zengin meta veriler alıyor.

Bu güncellemedeki diğer önemli değişiklik, donanım destekli tam disk şifrelemesinin ön izleme desteği. Canonical, Ubuntu 24.04 LTS’de bu özellik için daha geniş donanım desteği ve daha fazla yapılandırma ve yönetim seçeneği sunmayı umuyor.

Bu güncelleştirmedeki bir diğer güvenlik değişikliği, Ubuntu çekirdeğinin artık programları ayrıcalıksız kullanıcı ad alanlarını kullanacak bir AppArmor Profiline sahip olmaya zorlayan ek bir modu desteklemesi. Şirket, bunun normalde kök ayrıcalıkları gerektiren çekirdek arayüzlerini azaltacağını ve önemli güvenlik açıkları oluşturacağını söylüyor.

Canonical, web tarayıcıları gibi birçok yaygın uygulamanın ayrıcalıksız kullanıcı ad alanlarını kullandığını ve normalde kısıtlanmış çekirdek arayüzlerini açığa çıkardığını belirtiyor. Ubuntu arşivlerindeki uygulamalar, etkinleştirildiğinde bu yeni politikaya uyduklarından emin olmak için artık AppArmor profilleriyle birlikte geliyor.

LTS olmayan Ubuntu 23.10 yalnızca dokuz ay boyunca desteklenecek. Çoğu kişi için LTS sürümlerine bağlı kalmak en iyisi olsa da Ubuntu 22.10 veya 23.04 çalıştırıyorsanız Ubuntu 23.10’a yükseltme yapmalısınız.

Ubuntu 23.10’u indirmek için Ubuntu indirmeler sayfasına gidin ve Ubuntu 23.10 bölümüne ilerleyin. Ubuntu 22.04 LTS’yi çalıştırabiliyorsanız, sistem gereksinimleri aynı olduğundan Ubuntu 23.10’u da çalıştırabilirsiniz.