Anasayfa Haber AMD, Linux’ta Zen 4 Güvenlik Özelliklerini Etkileyen Hatayı Giderdi

AMD, Linux’ta Zen 4 Güvenlik Özelliklerini Etkileyen Hatayı Giderdi

Ryzen 9 7950X3D

Phoronix, yakın zamanda AMD Zen 4 işlemciler için yeni hata düzeltmelerinin Linux 6.6 sürümüne uygulandığını bildirdi. Düzeltme, Single Threaded Indirect Branch Predictors (STIBP) devre dışı bırakıldığında Zen 4 yongalarında meydana gelebilecek tanımlanmamış komut istisnalarıyla ilgili bir sorunu gideriyor.

STIBP, Zen 4’te dal tahmini paylaşımını bir fiziksel çekirdek ve fiziksel çekirdekle birlikte kullanılan mantıksal çekirdeklerle (yani SMT/HyperThreading) sınırlayan bir dal tahmini özelliği. Bu özellik, Spectre Variant Two korumalarının bir parçası olarak Zen 4’ün varsayılan güvenlik yamalarına entegre edildi.

Diğer benzer CPU güvenlik hafifletmeleri gibi, STIBP’yi etkinleştirmek bir performans düşüşüne neden olabiliyor. Sonuç olarak, kullanıcılar güvenliğin daha az önemli olduğu durumlarda performansı yeniden kazanmak için STIBP’yi devre dışı bırakmayı tercih edebilir.

Tekrarlamak gerekirse, hata düzeltmesi yalnızca STIBP kapalı olduğunda sorunları düzeltmek için gerekli. Yani aktif olduğunda bir problem yok. STIBP Zen 4’te varsayılan olarak etkin olduğundan çoğu kullanıcı sorun yaşamayacak. Yalnızca STIBP’yi devre dışı bırakmış kişiler problemlerden etkileniyor.

Linux yayını, STIBP düzeltmesinin önceki kararlı çekirdek sürümlerine de geleceğini bildirdi ancak bir zaman belirtmedi. Diğer işletim sistemlerinin de etkilenme ihtimali olsa da şimdilik Windows tarafında ciddi bir sorun görünmüyor.