Anasayfa Haber DDR4 ve DDR5 RAM Fiyatlarında Artış Bekleniyor

DDR4 ve DDR5 RAM Fiyatlarında Artış Bekleniyor

Düzenli olarak araştırmalar yapan TrendForce, DDR4 ve DDR5 RAM fiyatlarının önümüzdeki aylarda hafif şekilde yükseleceğini bildirdi. Tüketici DRAM pazarının bu çeyrekte %8’e varan fiyat artışları görmesi bekleniyor. Buna ek olarak, grafik odaklı DRAM’lerin (GDDR6, GDDR6X gibi) aynı şekilde %8’e kadar artacağı tahmin ediliyor. Yani ekran kartları ve oyuncu dizüstü bilgisayarlarının fiyatları birazcık etkilenebilir.

Öngörülen RAM fiyat artışlarının arkasındaki neden ise Samsung’un stok fazlasını azaltmaya yönelik son girişimine bağlanıyor. Öncü bellek üreticilerinden Samsung, DRAM üretimini önemli ölçüde azaltmaya karar verdi. Hatırlayacak olursanız arz fazlası nedeniyle bellek fiyatları ciddi oranda düşüş göstermişti. Samsung ve farklı şirketler de üretimi kısarak tüketici DRAM sözleşme fiyatlarını artırmaya çalışıyor.

Neyse ki fiyatlandırma DRAM üreticilerinin umduğu kadar artmayacak; yalnızca %3-8 oranında bir beklenti var. Teknolojik cihazlara olan cansız talep DRAM üretimi de dahil olmak üzere birçok sektörü etkiledi. Ancak global ölçekli enflasyonla birlikte fiyatlar da artmaya devam ediyor.

Fiyatlardaki artış öngörüsü yalnızca tüketici belleklerini kapsamıyor. OEM DRAM pazarı da DDR5 RAM’ler için %3-8 ve DDR4 için %5’e varan fiyat artışıyla benzer bir eğilimle karşı karşıya. DDR5 fiyat artışlarının arkasındaki itici faktörler arasında bu yıl gelen yeni CPU modelleri (Raptor Lake Refresh ve Ryzen Threadripper 7000 gibi) ile DRAM ürünlerini etkileyen ve DRAM üreticilerini fiyatları artırmaya teşvik eden negatif brüt marjlar yer alıyor. Aynı sorunlar DDR4 fiyatlarını da etkiliyor, bu nedenle DDR4 fiyatları DDR5 ile birlikte yükseliyor.