Anasayfa Haber Akıllı Telefonlar Yüzde 98 Doğrulukla Kullanıcının Alkollü Olup Olmadığını Tahmin Edebiliyor

Akıllı Telefonlar Yüzde 98 Doğrulukla Kullanıcının Alkollü Olup Olmadığını Tahmin Edebiliyor

Akıllı Telefon Sarhoş

ABD’deki Stanford Üniversitesi tarafından yapılan çalışma ile akıllı telefonların ses kalıplarına dayanarak bir kişinin alkollü olup olmadığını yüzde 98 oranında doğru bir şekilde tespit edebileceği ortaya konuldu.

Journal of Studies on Alcohol and Drugs dergisinde yayımlanan çalışmaya 21 yaş ve üzeri 18 kişi katıldı ve bu kişilerin ses kalıpları sensörler tarafından analiz edilerek alkollü olup olmadıkları tespit edildi. Çalışmada katılımcılara vücut ağırlıklarına göre alkol dozajı verildiği ve alkollerini bir saat içinde bitirmeleri istendiği belirtiliyor. Daha sonra, katılımcılara bir dizi tekerleme verildi ve katılımcıların bunları 7 saate kadar her saat başı yüksek sesle tekrarlamaları istendi. Sesleri ise akıllı telefonlar tarafından kaydedildi.

Bilim insanları alkol içmeden önce katılımcıların nefeslerindeki alkol seviyesini ölçtü ve tekerlemeleri kaydetmelerini sağladı. Nefesteki alkol seviyeleri de 7 saate kadar her 30 dakikada bir ölçüldü. Bunun ardından araştırmacılar, konuşmacının sesini yazılım aracılığıyla izole ederek bir saniyelik artışlarla frekans ve perde gibi parametrelere baktı.

Araştırmacılar bulguları nefesle alınan alkol sonuçlarıyla karşılaştırdılar ve şaşırtıcı derecede benzer buldular. Bu da geliştirdikleri modelin bulgularının yüzde 98 oranında doğru olduğunu gösteriyor.

Stanford Üniversitesi’nde acil tıp doçenti olan Brian Suffoletto, sonuçların doğruluğu karşısında şaşırdığını ve bu bulguların geçerliliğini teyit etmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Suffoletto ayrıca, bu bulguların gelecekte alkollü araç kullanımı ve benzeri nedenlerle yollarda meydana gelen yaralanma ve ölümlerin azaltılmasına yardımcı olabileceğini belirtti ve ekledi: “Alkol zehirlenmesi sırasında konuşma özelliklerindeki değişiklikleri vurgulama konusunda öncü olmasak da üstün doğruluğumuzun sinyal işleme, akustik analiz ve makine öğrenimindeki en son gelişmeleri uygulamamızdan kaynaklandığına kesinlikle inanıyorum.”

Suffoletto’ya göre, yürümek ve mesajlaşmak gibi davranışlar ses örüntüsü sensörleriyle birleştirilerek bir kişinin alkol seviyesini belirlemek için kullanılabilir. Bilim insanı, bir kişinin ne zaman yardıma ihtiyacı olduğunu belirlemede zamanlamanın hayati bir rol oynadığını da sözlerine ekledi. Dolayısıyla bir kişi alkol içmeye başladığında aşırı alkollülüğü önlemek için tüketim sınırları hakkında bilgilendirilebilir.