Anasayfa Haber AB’de iOS Dışarıdan Uygulama Yükleme Desteği 2024 Başında Gelebilir

AB’de iOS Dışarıdan Uygulama Yükleme Desteği 2024 Başında Gelebilir

AB iOS Dışarıdan Uygulama Yükleme 2024

Power On bülteninde yazan Mark Gurman’a göre, Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olan iPhone kullanıcıları 2024 yılının ilk yarısından itibaren Apple App Store dışındaki kaynaklardan iOS cihazlarına dışarıdan uygulama indirip yükleyebilecek. Bu değişiklik, AB tarafından yayınlanan ve 1 Kasım 2022’de yürürlüğe giren yeni Dijital Piyasalar Yasası (DMA)’na uyum sağlamak amacıyla yapılıyor. Buna dair ilk sinyaller ise iOS 17.2 beta kodunda dikkat çekmişti.

Dışarıdan uygulama yükleme desteği ile kullanıcılar, PC veya Mac’te olduğu gibi doğrudan bir web sitesinden, geliştiriciden veya Amazon Appstore gibi üçüncü taraf bir uygulama mağazasından indirilen uygulamaları cihazlarına yükleyebilecek.

Apple, 2021 yılında App Store üzerinde sahip olduğu kontrolün neden iyi bir şey olduğunu ayrıntılarıyla anlatan “Milyonlarca Uygulama için Güvenilir Bir Ekosistem Oluşturmak” başlıklı bir belge yayınlamıştı. Şirket bu belgede üçüncü taraf uygulama mağazalarının ve dışarıdan yüklemenin bir güvenlik riski olduğunun altını çizmişti.

AB’nin yasasına uyum için son tarih 6 Mart 2024 olduğundan Apple’ın değişiklikleri bu tarihten önce yapması bekleniyor. Microsoft, üçüncü taraf uygulama mağazası entegrasyonuna izin vermek için Windows 11’de zaten değişiklikler yaptı. Android ise zaten baştan beri dışarıdan yüklemeyi destekledi.

Apple’ın dışarıdan uygulama yükleme sürecini nasıl yöneteceği tam olarak bilinmiyor ancak bunu getirecek güncelleme “yüksek düzeyde kontrollü bir sistem” içerecek.