Anasayfa Haber AMD, Samsung’un 4nm Çip Teknolojilerinden Yararlanabilir

AMD, Samsung’un 4nm Çip Teknolojilerinden Yararlanabilir

Samsung Foundry, DigiTimes‘ın aktardığı haberlere göre AMD’den önemli bir sipariş aldı. Yarı iletken üreticisi, 4nm sınıfı işlem teknolojilerini kırmızı takımın Zen 5c mikro mimarisine dayalı işlemciler üretmek için kullanacak. Eğer bilgiler doğruysa, bu AMD’nin üretim stratejisinde önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.

Çip tasarımları yapan AMD, uzun yıllardır üretim için TSMC ile birlikte çalışıyordu. Raporda AMD’nin Zen 5c tabanlı ‘Prometheus’ çipler için iki sözleşmeli yarı iletken yonga üreticisiyle hareket edeceği söyleniyor. Samsung’un dökümhane kolu Samsung Foundry ile bir anlaşma yapılırsa şirket üretimini TSMC ve Samsung Foundry arasında paylaştırmış olacak.

Samsung Foundry, Prometheus’un ‘temel’ versiyonlarını 4nm sınıfı süreç teknolojilerinden birinde üretecek. TSMC ise yüksek ihtimalle Prometheus’un ‘daha gelişmiş’ sürümlerini 3nm sınıfı tekniklerle üretecek. Genellikle AMD ve diğer şirketler farklı süreç teknolojileri ve mimari konfigürasyonları kullanan ürünlere farklı kod adları verirler. Bu nedenle tek bir mimarinin hem 3nm hem de 4nm ile üretilmesi tuhaf görünüyor. Diğer yandan AMD’nin bilmediğimiz planları olabilir.

Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Eğer gün yüzüne böyle bilgiler çıktıysa AMD ve Samsung Foundry arasında bir anlaşma olması muhtemel. Belki de geniş kapsamlı CPU üretimi değil de belirli çiplerin üretimi (I/O yonga kalıpları gibi) için masaya oturuyorlar.