Anasayfa Haber 182 GB/sn: AMD 3D V-Cache Depolama Şeklinde Kullanılırsa Ne Olur?

182 GB/sn: AMD 3D V-Cache Depolama Şeklinde Kullanılırsa Ne Olur?

3D V-Cache

Bir işlemcinin işlemcilere rakip olabileceği kimin aklına gelirdi? Teknoloji dünyasında bazen ilginç şeyler yaşanıyor, keşfediliyor. Birazdan bahsedeceğimiz sıra dışı keşif Albert Thomas tarafından paylaşılan ve bir RAM diskin CrystalDiskMark’ta sırasıyla 178 GB/sn/163 GB/sn civarında sıralı okuma/yazma hızları sağladığı ilgi çekici bir ekran görüntüsüyle başladı.

Thomas, paylaşımda ekran görüntüsünün kendisine ait olmadığını belirtti. Dikkat çeken noktaya gelince, sonuçların AMD’nin Ryzen 7 7800X3D işlemcisinde çalışan bir RAM diskinden elde edildiği bildirildi. Bu yöntemi asıl keşfeden ise Nemez isimli kullanıcı oldu. PC meraklısı Şubat ayında bu yöntemi hayata geçirmek için gereken adımları paylaşmış, ancak kilit noktalar gözden kaçmıştı.

Performans testlerine geçelim. Ryzen 7 5800X3D ile yapılan hız testinde sırasıyla 182 GB/sn sıralı okuma ve 175 GB/sn sıralı yazma hızı elde edildi.

Keşfedilen yöntem, RAM diskleri oluşturmanıza ve görüntü dosyalarını farklı biçimlerde bağlamanıza olanak tanıyan ücretsiz bir yazılım olan OSFMount’a dayanıyor. FAT32 formatında bir RAM diski oluşturmak normal bir şey fakat çalışmasını sağlamak için CrystalDiskMark üzerinde hassas ayarlar kullanmak gerek.

Nemez’e göre test değerlerini SEQ 256KB, kuyruk derinliğini 1 ve iş parçacıklarını 16 olarak yapılandırmalıyız. Ayrıca veri dolumu rastgele yerine sıfır olarak ayarlamamız gerekiyor. Yöntem ilk denemede çalışmasa da test birkaç kez çalıştırıldığında sonuç veriyor.

AMD 3D V-Cache teknolojisinin bu şekilde kullanıldığını görmek şaşırtıcı. Performans ise olağanüstü. Keşif güzel görünse de pratik şekilde kullanmak şimdilik pek mümkün görünmüyor. Yöntem hatasız değil, ayrıca Ryzen çiplerdeki önbelleğin kapasitesi çok düşük. Örneğin amiral gemisi Ryzen 9 7950X3D yalnızca 128 MB L3 önbelleğe sahip. Öte yandan, AMD’nin 1.3 GB L3 önbelleğe sahip Genoa-X gibi EPYC işlemcileriyle farklı şeyler yapılabilir.