Anasayfa Haber TSMC Başkanı: NVIDIA, Yarı İletken Sektörünün En Büyüğü Olacak

TSMC Başkanı: NVIDIA, Yarı İletken Sektörünün En Büyüğü Olacak

TSMC başkanı Mark Liu, NVIDIA’nın yıl sonuna kadar dünyanın en büyük yarı iletken şirketi konumuna yükseleceğine inanıyor. Çin Ulusal Sanayi ve Ticaret Birliği tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Liu, yapay zeka ve TSMC’nin geleceğini konuşurken aynı zamanda yeşil takım hakkında ciddi yorumlarda bulundu. Yöneticiye göre NVIDIA, yapay zeka sayesinde dünyanın en büyük yarı iletken şirketine dönüşecek.

2023 yılı yeşilliler için olağanüstü bir yıl oldu. İkinci çeyrekte elde edilen 13.5 milyar dolarlık rekor gelir başlı başına bir hikaye. Şirket üçüncü çeyrekte 18.12 milyara ulaştı ki böylesine hızlı bir büyüme yarı iletken endüstrisinde muhtemelen hiç görülmemiştir. AMD bile Intel’den pazar payı kapmaya başladığında gelirinin bir yıl içinde üç kattan fazla arttığını görmemişti.

Rakiplere gelince, şirket Intel, Samsung ve hatta NVIDIA’nın çiplerinin büyük çoğunluğunu üreten TSMC’den bile daha fazla gelir elde etti. Gelir büyüklüğü bir kenara, kârlılık oranında da diğer büyük oyuncuları ardında bıraktı. Özellikle de 8 milyon dolar kaybeden Intel ve NAND flash krizi gibi faktörler nedeniyle 2.86 milyar dolar zarar eden Samsung’u işin içine katarsak NVIDIA’nın durumu çok parlak.

TSMC başkanı Liu da muhtemelen gidişatı görerek NVIDIA’nın en büyük şirket olacağına inanıyor. Bunun yanında Liu’nun dikkat çektiği bazı konular var. Her ne kadar NVIDIA yakın zamanda büyük gelirler elde etse de, bu Intel, Samsung ve TSMC’nin düşüşü sayesinde gerçekleşmiş olabilir. Her üç şirket de yıl başlamadan önce gelir açısından önemli ölçüde daha iyi durumdaydı. Ayrıca hepsi de 2021’den bu yana en az bir çeyrekte 20 milyar dolardan fazla gelir elde etmeyi başardı.