Anasayfa Haber Çin, Su Altı Veri Merkezleri İnşa Ediyor

Çin, Su Altı Veri Merkezleri İnşa Ediyor

Microsoft’un 2014 yılındaki Natick Projesiyle okyanusa veri merkezleri inşa etme yöntemi gündeme gelmeye başlamıştı. O zamandan bu yana Pasifik ve Atlantik okyanusları çevresinde birkaç su altı veri merkezi (underwater data center-UDC) kuruldu. Çin Merkez Televizyonu (CCTV) tarafından bildirildiği üzere Çin, Hainan Adası’nın güneyinde bir kıyı kenti olan Sanya açıklarında dünyanın ilk ticari su altı veri merkezi olarak görünen yapıyı kurmaya başladı. CCTV’ye göre her bir veri depolama birimi 30 saniyede dört milyondan fazla yüksek çözünürlüklü görüntüyü işleyebiliyor. Tahmini performansın, birlikte çalışan yaklaşık 60.000 normal bilgisayarla karşılaştırılabilir olduğu iddia ediliyor.

İlgili şirketler ilk veri depolama ünitesini Nisan ayında kurdu. Kısa süre öncesinde ise mühendislerden oluşan bir ekip Hainan eyaletinin güneyinde deniz tabanına bir veri depolama ünitesi daha ekledi. Üniteler sunucu rafları barındırıyor, ancak tam sayı ve özellikler gizemini koruyor.

Su geçirmez veri depolama üniteleri yapı taşları olarak hizmet veriyor ve şirketler beş yıl içinde yüz ünite kurmayı planlıyor. Her bir veri depolama ünitesi 1.300 ton, başka bir deyişle yaklaşık 1.000 araba ağırlığında. Dolayısıyla okyanusun dibine indirilmesi kolay bir iş değil.

Sistemlerin denizin dibine 35 metre kadar gitmesi gerekiyor. 35 metre kısa bir mesafe gibi görünse de okyanusun altından bahsediyoruz. Bu nedenle ünitenin olması gereken yere ulaşması yaklaşık üç saat sürüyor. Veri depolama sistemleri 25 yıllık bir ömre sahip, yani uzun ömürlü ve doğa olaylarına dayanacak şekilde üretildi. Son olarak, kurulacak olan veri merkezi 68.000 metrekare, yani neredeyse 10 futbol sahası büyüklüğünde.