Anasayfa Haber Intel Arrow Lake Mobil İşlemciler Göründü: 16 Çekirdek ve Xe-LPG Plus

Intel Arrow Lake Mobil İşlemciler Göründü: 16 Çekirdek ve Xe-LPG Plus

Intel ve AMD, işlemcilerin kullanıldığı her alanda rekabetini sürdürüyor. Kırmızı takımın Ryzen 8040 ‘Hawk Point’ mobil işlemcileriyle birlikte yeni nesil dizüstü bilgisayarlarda kendine yer bulacağını biliyoruz. Intel ise Meteor Lake ailesiyle birlikte köklü yenilikler sunmaya hazırlanıyor. Konumuza dönecek olursak, ne Meteor Lake ne de Hawk Point’e bakacağız. Daha ileri tarihlerde gelecek olan Arrow Lake mimarisi gündemde.

Intel’in dizüstü bilgisayarlara yönelik Arrow Lake-H işlemcileri, sevkiyatla ilgili bazı belgelerde su yüzeyine çıktı. Şimdiden söyleyelim, geleceğin mobil çipleri maksimum 16 çekirdeğe kadar ulaşacak. En gelişmiş işlemcide 6 Lion Cove performans çekirdeği ve 8 Skymont verimlilik çekirdeği yer alacak. Ayrıca Meteor Lake mimarisinde de gördüğümüz gibi ayrıyeten 2 ultra düşük güçlü (LP E-Core) çekirdek daha bulunacak.

Çekirdeklerin yanı sıra entegre grafikler hakkında da bilgiler var. 2. Nesil Core Ultra “Arrow Lake” platformu “GT2” adı verilen grafiklere sahip olacak. Buradaki GT2 tanımlaması, Meteor Lake platformunda da kullanılacak olan 8 adede kadar Xe-çekirdeği sunan ana akım entegre GPU’lar için. Ancak daha önce de belirtildiği gibi, Arrow Lake-H CPU’lar aslında Intel’in yükseltme teknolojilerini geliştirmeye yardımcı olacak özel XMX birimleri içeren “Xe-LPG Plus” ile birlikte gelecek.

Bu arada, Intel’in Arrow Lake Serisini piyasaya sürmesi için en az 1 yıllık süre var. 2023 sonlarında veya 2024 başlarında bir tanıtım yapılmasını bekliyoruz. Zaman içinde daha fazla bilgiyle birlikte taşlar yerine oturacaktır.