Anasayfa Haber Windows 11, Yeni Güç Tasarrufu Özelliğine Kavuşuyor

Windows 11, Yeni Güç Tasarrufu Özelliğine Kavuşuyor

Microsoft, Windows 11 için yoğun güç tüketen arka plan uygulamalarını devre dışı bırakarak bilgisayarların enerji verimliliğini geliştirmek amacıyla yeni bir özellik üzerinde çalışıyor. Aktif olarak test edilen özellik dizüstü bilgisayarların pil ömrünü, masaüstü bilgisayarların da güç tüketimini iyileştirebilir.

Canary Channel kullanıcıları, Windows 11 Insider Preview Build 26002 ile birlikte özelliği test etmeye başladı bile. Microsoft ayrıca yeni güncellemeyle ilgili bir blog yazısı kaleme aldı:

“Build 26002 ile birlikte güç tüketimini iyileştirmek amacıyla yeni bir özellik sunuyoruz. Böylelikle pil ömrünü uzatmak ve bir miktar sistem performansından ödün vererek enerji kullanımını azaltmak için kolay bir yol sağlıyoruz. Özellik sistem tepsisindeki Hızlı Ayarlar aracılığıyla açılıp kapatılabilir veya cihaz belirli bir pil yüzdesine ulaştığında otomatik olarak çalışacak şekilde ayarlanabilir. Enerji Tasarrufu (Energy Saver), pil ömrünü uzatmak için optimize edilmiş olsa da aynı zamanda bilgisayarlar fişe takılı olduğunda da (masaüstü bilgisayarlar da buna dahil) kullanılabilecek.

Yeni özellikle ilgili bilgiler çok kısıtlı. Bu nedenle kullanıcılara ulaştığında performansı nasıl etkileyeceğini ya da pil ömrünü ne kadar iyileştireceğini bilmiyoruz. Ancak Microsoft’un kelimelerine bakılırsa gerekiyorsa donanımların performansından bir parça ödün vermemiz gerekecek. Diğer yandan, Microsoft’tan alınan bir ekran görüntüsünde “Bazı arka plan etkinliklerini sınırlandırarak güç tüketimini azaltın ve pil ömrünü artırın” şeklinde bir açıklama yer alıyor. Yani yazılım taraflı çalışmalar da yapılıyor.

Bu teknik, yeni nesil mobil cihazlarda pil ömrünü uzatma yöntemine çok benziyor. Modern Android ve iOS cihazlarda bildiğiniz üzere arka plandaki uygulamalar sürekli kontrol altında tutularak işlemlerin gereksiz yere pil ömrünü tüketmesini engelliyor.

Windows 11’in yeni enerji tasarrufu özelliği, masaüstünden ziyade milyonlarca dizüstü bilgisayar kullanıcısı için olumlu bir gelişme. Bazen pilin tuhaf şekilde hızlı bittiğine tanık oluruz. Kontrolsüz arka plan uygulamaları da pil tüketiminin hızlanmasının başlıca nedenlerinden biri. Çünkü bu uygulamalar arka planda çalıştığından dolayı kendini fazla hissettirmez. Windows güncellemeleri, tarayıcı sekmeleri, kesintisiz arka planda video oynatma, yedekleme programları ve birçok farklı şekilde çalışan arka plan yazılımı mevcut.

Eğer Canary Kanalı’ndaysanız ve Build 26002’ye geçiş yaptıysanız yeni özelliği test edebilirsiniz. Ayarlar uygulamasındaki Sistem/Güç alt menüsünden eni yazılım odaklı enerji koruma özelliğine erişebilirsiniz.