Anasayfa Haber Ekran Kartı Satışları Uzun Sürenin Ardından Yükselişe Geçti

Ekran Kartı Satışları Uzun Sürenin Ardından Yükselişe Geçti

COVID-19 salgını döneminde PC’lere, konsollara ve dolayısıyla tüm donanımlara olan talep benzeri görülmemiş seviyelere ulaşmıştı. O sıralarda ekran kartlarına yönelik talep başka bir seviyedeydi. Sonrasında sektör hızlı bir gerileme sürecine girdi, şimdi ise toparlanma süreci başlıyor.

Araştırma firması JPR, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde masaüstü ekran kartı sevkiyatlarının bir önceki çeyreğe göre %16.8 arttığını bildirdi. Sevkiyatlar kabaca iki yıl boyunca gerileme eğilimindeydi ki bu yükseliş sektöre can suyu oldu. Aslında ikinci çeyrekte bir iyileşme görülmüş, bunun devam edip etmeyeceği bilinmiyordu. Üçüncü çeyrekte gelen olumlu sonuçlar ise grafik pazarı için işlerin yoluna girmeye başladığını gösteriyor.

Sevkiyatlardaki büyüme hem harici hem de entegre GPU’ları kapsıyor, ancak en büyük ilerleme masaüstü ekran kartları tarafında. Harici ekran kartlarının sevkiyatı %37.4 arttı ki bu önemli bir oran.

Şimdi gelelim üç büyük deve. AMD, NVIDIA ve Intel sevkiyatlarını çift haneli rakamlarla artırmış görünüyor. AMD %36.6’lık bir artış gösterirken, NVIDIA %25.2, Intel ise %10.4’lük artış gösterdi. Jon Peddie Research’e göre kırmızı ekip pazar payını %3 artırdı, mavi takım %4’lük pazar payı kaybetti.