Anasayfa Video RTX 2000 ve 3000 Serisi Kartlara Kare Oluşturma Ekleme Rehberi

RTX 2000 ve 3000 Serisi Kartlara Kare Oluşturma Ekleme Rehberi

RTX 3090

Nvidia 2000 ve 3000 serisi ekran kartlarında kare oluşturma teknolojisini kullanmamıza olanak sağlayan bir mod çıktı. Bu modu nasıl kurup kullanacağımıza gelin beraber bakalım.

Nasıl Çalışıyor?

AMD’nin kare oluşturma destekli FSR3 özelliğini duyurması kullanıcılarda çok büyük heyecan yarattı fakat özellik an itibariyle resmi olarak çok sınırlı sayıda oyunda destekleniyor. Kaldı ki bu sınırlı sayıda oyunun pek de öyle popüler oyunlar olduğunu söyleyemeyiz. AMD’nin sitesinde FSR3 desteğinin geleceği söylenen oyunlardan da hala ses yok.

Öte yandan, Nvidia’nın DLSS3 kare oluşturma özelliği güncel oyunlar tarafından yaygın bir şekilde benimsense de sadece 4000 serisi kartlarda bu özelliğin açılabilmesi söz konusu özellikten sınırlı bir kitlenin faydalanmasına sebep oluyordu.

AMD’nin FSR3 teknolojisi, NVIDIA’nın DLSS teknolojisi gibi sadece 4000 serisinde bulunan bir donanım özelliğine dayanmıyor. FSR3 güncel ekran kartlarında bulunan asycronous computing Türkçesiyle eşzamansız hesaplama teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji de RTX2000 ve 3000 serisinden itibaren Nvidia ekran kartlarında mavcut. AMD yakın zaman önce FSR3’ün kaynak kodlarını açtı ve bu da bugün göstereceğim mod gibi pek çok güzel olanağa kapı aralamış durumda.

Bu mod sayesinde DLSS3 frame generation yani kare oluşturma destekli tüm oyunlarda Nvidia RTX 2000 ve 3000 serisi ekran kartlarını kullanarak kare oluşturmayı açabiliyoruz. Bu da az önce belirttiğim FSR3 eşzamansız hesaplamayı kullanıyor. Modun yaptığı şey Nvidia’nın DLSS akışına FSR3’ü enjekte etmek. Yani DLSS kare oluşturmayı FSR3 ile değiştiriyor.

İşin güzel yanı, bu sayede hem oyunu az donanım kullanıp daha düşük çözünürlükte işleyip, minimum kayıpla yüksek çözünürlüğe yapay zeka ve makine öğrenimi metodlarıyla çıkarmaya dayalı DLSS Super Sampling teknolojisini, hem de gerçek karelerin arasına belli etmeden sahtelerini yerleştirmeye dayalı FSR3’ü birleştirebiliyoruz. Yaptığımız testlerde muazzam FPS artışları gördük. Sonuçlara şimdi geleceğiz.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Siz sormadan söyleyeyim hayır bu mod, AMD kartlar ile uyumsuz arkadaşlar. Nvidia RTX 1000 serisi kartlar da desteklenmiyor. Minimum RTX 2000 veya 3000 serisi ekran kartlarına ihtiyacınız var.

Modu nasıl yükleyeceğinize geçmeden önce birkaç gereksinimi aradan çıkaralım isterseniz. İlk ihtiyacınız olan ayar, Windows altında donanım hızlandırmalı GPU zamanlamasını açmak. Bunun için sistem, ekran, grafikler ve varsayılan grafik ayarları yolunu izleyebilirsiniz.

Bir diğer nokta da bu modun dikey senkronizasyon yani vertical sync’i desteklememesi. Bu aslında modun değil FSR3’ün getirdiği bir kısıtlama malesef teknoloji henüz dikey senkronizasyon ile çalışmıyor.

Çok dikkat etmeniz gereken bir konu bu modu multiplayer oyunlarda kullanmamanız gerektiği. Anti-hile özellikleri bu modu bir hile uygulaması olarak sınıflandırabilir ve oyunlarda ban yiyebilirsiniz.

Mod Nasıl Yüklenir?

Bu önemli detayları aradan çıkardığımıza göre gelin modu nasıl yükleyebileceğinize geçelim. Öncelikle geliştiricinin açtığı Nexus Mods sayfasına gidip dosyalara tıklıyoruz ve modun en son sürümünü elle indiriyoruz. İnen zip dosyasının içeriğini çıkardıktan sonra burada yüklememiz gereken bir kayıt defteri girdisi var. Disable nvidia signature checks yazıyor. Buna çift tıklıyoruz ve açılan pencerelere onay vererek kayıt defteri girdisini yüklüyoruz.

Sonrasında oyunun .exe dosyasının bulunduğu dizine kopyalamamız gereken iki tane dll dosyası var. Bunlar ekranda gördüğünüz dosyalar. Bu dosyaları kopyalayıp, ilgili dizinlere yapıştırdıktan sonra, oyununuzu çalıştırıp grafik ayarları altından DLSS3 kare oluşturmayı etkinleştirebilir hale geleceksiniz. Her ne kadar oyunda DLSS3 kare oluşturma yazsa da az önce dediğim gibi bu DLSS3 değil AMD FSR3 kare oluşturma, kopyaladığımız dll dosyaları Nvidia’nın DLSS3 akışına FSR3’ü sokuyor.

Peki hangi oyunlar destekleniyor? Potansiyel olarak DLSS3 kare oluşturmayı destekleyen tüm oyunlar diyebilirim. Tabi kesin birşey söylemek mümkün değil çünkü bu gayrı resmi bir mod arkadaşlar ve bazı oyunlarda hatayla karşılaşmanız olası. Biz Cyperpunk 2077, Witcher 3 Wild Hunt ve Starfield ile modu sorunsuz çalıştırabildik.

dlssg-to-fsr3

Testler

Test sistemimizde AMD Ryzen 9 5950X işlemci ve Nvidia RTX 3090 24GB ekran kartı kart kullandık. Sistemde Windows11 23H2 ve Nvidia Geforce Game Ready Sürücünün 546.33 sürümü yüklüydü. Bu sistemde Cyberpunk 2077’yi test etmek için kullandığımız grafik ayarlarını görüyorsunuz. 4K çözünürlükte Ray Tracing Ultra ayarını kullandık. Ek olarak DLSS’i kalite moduna getirdik. Ray Reconstruction ve Path tracing seçenekleri kapalıydı. Bu ayarlarda kare oluşturma kapalıyken elde ettiğimiz FPS’yi görüyorsunuz. Test sonucuna baktığımızda ortalama FPS 40 olmuş. Ve şimdi kare oluşturma açıkkenki FPS’yi görüyorsunuz. Yine sonuçlarda ortalama FPS 64 diyor. Yani mod bize kare oluşturmayla 24 FPS kazandırdı. Hiç fena değil.

Witcher 3 Wild Hunt’ın ışın izleme destekli remaster sürümüne bakalım biraz da. Yine 4K RT Ultra ayarlarında test ettik ve DLSS Kalite modundaydı. Kare oluşturma kapalıyken dolaştığımız bu lokasyondaki FPS’ye bakın. 40 – 50 arasında geziniyor. Merdivenlerden yukarı çıkıp askerlerin olduğu yere gidelim ve oradaki FPS’ye bakalım biraz da. Burada da yer yer 50 FPS’yi görsek de ortalama 45’lerde diyebiliriz.

Şimdi kare oluşturmayı açalım ve aynı yeri tekrar dolaşalım.Oyunun başında 50 FPS olan bu lokasyonda anında 80 FPS görmeye başladık. 30 FPS civarı muazzam bir artış söz konusu. Yine merdivenleri çıkıp askerlerin olduğu yere gittiğimizde bu 30 FPS’lik artışın aşağı yukarı korunduğunu görebiliyorsunuz. Yani Witcher 3 için de gayet olumlu bir sonuç elde ettiğimiz söyleyebilirim.

Son oyunumuz Starfield’e bakalım bir de. 4K Ultra ayarlarda yapıyoruz testimizi ve DLSS kalite modunda. Oyunun en büyük FPS düşüşü yaşanan noktası olan New Atlantis şehrinde küçük bir tura çıkalım. Görebildiğiniz gibi FPS 50 60 arasında geziniyor. Şu an 66’da FPS. Şimdi ayarlara gidip kare oluşturmayı etkinleştireceğim ve nasıl bir artış olacağını göreceğiz. Etkinleştirdim ve görüyorsunuz 66’dan 100’lere çıktı. Kare oluşturma açıkken gezdiğimde en düşük 90’ları görüyorum. Yine yaklaşık bir 30 FPS’lik artıştan söz edebiliriz Starfield’da da.

Sonuç

Nvidia RTX 2000 veya 3000 serisi ekran kartının ömrünü biraz daha uzatmak isteyenler için harika bir mod bu ancak halen %100 stabil değil, bazen oyunlar rastgele hata verip çökebiliyor.

Ayrıca bir diğer dikkat ettiğim şey FPS’niz çok düşükken bunu etkinleştirdiğinizde FPS yükselse dahi oyun çok akıcı olmuyor. FPS’niz 50-60 gibi belli bir değerin üzerindeyken etkinleştirdiğinizde en iyi sonucu alıcıyorsunuz. Sağlıklı çalışabilmesi için FSR3’e belirli bir sayının üzerinde kare vermeniz gerekiyor. Hatta ne kadar yüksek kare verirseniz o kadar sağlıklı çalışıyor diyebilirim. O sebeple bu mod kimin için sorusunun cevabı 120 veya 144hz monitörü olup hali hazırda 60 fps aldığı oyunları 120 hz akıcılığına ulaştırmak isteyenler için diyebilirim.

Son olarak mod aktif olarak geliştirilmeye devam ediyor. Eğer bazı oyunlarda hatalar alırsanız arada bir modun Nexus sayfasını ziyaret edip yeni sürümleri kontrol edin derim.

Timeline

  • 00:00 – 2000 ve 3000 Serisi kartlarda Frame Generation
  • 00:50 – Nasıl çalışıyor?
  • 02:06 – Önemli bilgiler
  • 02:55 – Nasıl kurulur?
  • 03:55 – Hangi oyunları destekliyor
  • 04:12 – Test sistemi
  • 04:27 – Cyberpunk 2077 testi
  • 05:00 – Witcher 3: Wild Hunt testi
  • 05:47 – Starfield testi
  • 06:19 – Değerlendirme
  • 07:15 – Kapanış