Anasayfa Etkinlik CES İlk Hibrit Bağlantılı SSD: PCIe 4.0 ve 5.0 Destekli Samsung 990 Evo

İlk Hibrit Bağlantılı SSD: PCIe 4.0 ve 5.0 Destekli Samsung 990 Evo

Samsung, yakın gelecekte 990 Evo M.2 2280 SSD’sini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Şirket yeni sürücüsünü teknik özelliklerle birlikte resmi ürün sayfasında yayınladı, sonrasında ise yayından kaldırdı.

990 Evo’nun en ilginç yönü iddia edilen hızlar değil, farklı sayıda şeritle Gen 4 ya da Gen 5 modlarında çalışabilmesi. Hem AMD hem de Intel’in yakın zamanda piyasaya sürdüğü mobil platformlar, depolama alt sistemi için Gen 4 şeritlerini kullanıyor. Ancak teknolojideki ilerlemeyle birlikte sistemlerin gelecekte Gen 5’e geçmesi kaçınılmaz.

Mobil sistemlerdeki termal kısıtlamalar dizüstü bilgisayar üreticilerinin masaüstü Gen 5 hızlarına (8 – 14 GBps) geçmesini engelleyebilir. Bu tür durumlarda tercih edilebilecek cazip bir seçenek var: Aynı Gen 4×4 bant genişliği kapasitesini korumaya yardımcı olacak, ancak ana bilgisayar tarafındaki pin sayısını / şerit sayısını azaltarak BOM maliyetini düşürecek iki şeritli bir Gen 5 uygulaması.

990 Evo’nun böyle senaryolar düşünülerek tasarlanmış bir platform olduğu görülüyor. Bellek üreticisi maksimum hız sağlayan 990 Pro gibi üst düzey SSD’lere de sahip. 990 Evo ise sadece 5.000 MB/sn sıralı okuma ve 4.200 MB/sn sıralı yazma hızlarına erişebilecek orta seviye bir ürün.

Söylediğimiz gibi onu diğer sürücülerden ayrıştıran şey çalışma şekli. 990 Evo, dört PCIe 4.0 / iki PCIe 5.0 şerit yapılandırması ile benzersiz. Gen5 bağlantı desteği sunuluyor lakin yalnızca iki şeritle, bu da sunduğu dört şeritli PCIe 4.0’ın bant genişliğine eşdeğer.

PCIe 4.0 SSD’ler bildiğiniz gibi PCIe 5.0 yuvalarında tamamen sorunsuz çalışmakta. Nitekim 990 Evo’nun PCIe 5.0’ı desteklemesinin teknik olarak hiçbir avantajı yok, özellikle de PCIe 4.0 bağlantısı tarafından darboğaza sokulmadığında.

Bununla birlikte, bu iki PCIe 5.0 şeridinin kullanışlı olacağı bazı senaryolar var. İki PCIe 5.0 ve dört PCIe 4.0 şeridi aynı şekilde 8.000 MB/sn’lik bant genişliği sunuyor. Ancak veri konektörünün yalnızca iki şeride sahip olması durumunda farklı şekilde kullanım sağlanabilir. İki şeritli bir PCIe 5.0 arayüzünde, bir PCIe 4.0 SSD yalnızca iki şerit kullanabiliyor ve bant genişliği yarı yarıya azalarak 8.000 MB/s’den 4.000 MB/s’ye düşüyor. Buna karşın 990 Evo, iki şeridi PCIe 5.0 hızlarında çalıştırabildiği için normal bant genişliğini koruyabilecek. Ayrıca dört yerine iki şerit çalıştırmak biraz güç tasarrufu da sağlayabilir.