Anasayfa Haber Windows 10 KB5034441 Güvenlik Yaması Güncelleme Hatalarına Yol Açıyor

Windows 10 KB5034441 Güvenlik Yaması Güncelleme Hatalarına Yol Açıyor

Windows 10 1903 ve 1909

Microsoft, Windows 10 kullanıcılarını etkileyen BitLocker şifreleme atlama güvenlik açığını gidermek için KB5034441 güvenlik güncelleştirmesini yayınladı. Açığın giderilmesi güzel lakin bazı kullanıcılar, güvenlik açığını kapatmak için yamayı yüklemeye çalıştıklarında güncelleme hatası ile karşılaşıyor.

Şirket konuyla ilgili olarak yayınladığı tavsiye yazısında KB5034441’in Windows Kurtarma Ortamı’nı (WinRE) yamalamak üzere tasarlandığını belirtiyor. Yama, Windows 10 21H2 ve 22H2’deki BitLocker şifrelemesinin dosyalara erişmek için sadece WinRE kullanılarak atlanmasına izin veren bir güvenlik açığını ele almakta.

Yazılım geliştiricisi, KB5034441 güvenlik güncelleştirmesinin kurtarma bölümü boyutlarının PC sistemleri arasında oldukça değişken olması nedeniyle sisteminize bağlı olarak bazen başarısız olduğunu söyledi. Özellikle makinenizin kurtarma bölümünde güncellemeyi tamamlamak için yeterli yedek kapasite yoksa, BitLocker şifreleme bypass güvenlik güncellemesi başarısız olabilir. Sorundan etkilenenler ayrıca şu şekilde hata da görebiliyor:

  • “Windows Kurtarma Ortamı hizmeti başarısız oldu. (Windows Recovery Environment servicing failed.) (CBS_E_INSUFFICIENT_DISK_SPACE).”

Microsoft, güncellemeye devam etmek isteyen Windows 10 21H2 ve 22H2 kullanıcılarının bazı sistem yapılandırma değişiklikleriyle bunu yapabileceğini söylüyor. Değişiklik isteyenler bir bölümün manuel olarak nasıl yeniden boyutlandırılacağını (250 MB ekleyerek) detaylandıran ayrı bir destek sayfasına yönlendiriliyor.

Eğer manuel ayarları yapmak istiyorsanız komut satırı kullanımı da dahil olmak üzere uzun işlemler yapmanız gerekecek. Ayrıca disk bölümü yapısını ayarlarken bir şeylerin ters gitme olasılığı var. Bu nedenle, WinRE bölümünü manuel olarak yeniden boyutlandırmaya çalışmadan önce bir sistem disk görüntüsü yedeği oluşturmanız hayat kurtarabilir.

Sorun Windows 10 kullanıcıları arasında çok yaygın, bu nedenle Microsoft’un olaya hızlıca el atarak resmi bir çözüm sunmasını bekliyoruz.