Anasayfa Haber Kargolarınız Buradan Çıkıyor: Amazon Türkiye Lojistik Merkezini Gezdik

Kargolarınız Buradan Çıkıyor: Amazon Türkiye Lojistik Merkezini Gezdik

Amazon Türkiye Lojistik Merkezi

Türkiye operasyonlarına Eylül 2018’de başlayan Amazon.com.tr, hizmete girdiğinden bu yana en popüler online alışveriş sitelerinden biri haline geldi. Özellikle sunulan hizmetler ve 2020 itibarıyla hayatımıza giren Prime ayrıcalıkları, kullanıcıları Amazon.com.tr’ye çeken ana etkenler oldu.

Amazon.com.tr‘nin bildiğiniz üzere Tuzla’da büyük bir tesisi bulunuyor. Bu tesis, Amazon.com.tr satıcılı gördüğünüz ya da Amazon tarafından gönderilir ibareli ürünlerin depolandığı, alışveriş sonrası buradan kargolandığı bir tesis. Yani Amazon alışverişlerinizden sonra ürünleriniz burada paketlenip yola çıkıyor.

amazon tuzla tesis

Amazon’un dünya çapında 400’den fazla lojistik merkezi bulunuyor. Türkiye’deki lojistik merkezi de bu global lojistik ağına entegre durumda ve Türkiye’deki müşterilerine hizmet veriyor.

Kargolarınız elimizde!

Amazon.com.tr’nin Tuzla’daki tesisi, büyük bir teknoloji ile işletiliyor. Buradan çıkacak ürünler önce paketleme alanına geliyor ve paketleniyor. Daha sonra ise yürüyen bantlarla paketler gideceği lokasyona göre gruplandırılıyor.

amazon kargo paketleme
Ürünler paketlendikten ve etiketleri basıldıktan sonra bant üzerine yerleştiriliyor.

Kısaca şu anda kargolama aşamasında olan ürününüzün bu bantlardan birinde, gönderim için yola çıktığını söyleyebiliriz. Örneğin aşağıdaki gibi.

Amazon Türkiye Lojistik Merkezi kargo

Amazon.com.tr tesisleri yatırım ve istihdam merkezi haline geldi

Amazon, faaliyet gösterdiği ülkelerde yıllardır yerel kalkınmaya katkıda bulunarak birçok istihdam olanağı ve ekonomik fırsat yaratıyor. Türkiye de bu ülkelerden bir tanesi. Amazon’un Türkiye’de açtığı ilk lojistik merkezi, ülkemize olan bağlılığının da bir göstergesi.

Amazon, Türkiye’de faaliyete başladığı günden bu yana 5,2 milyar liranın üzerinde yatırım yaptı ve hâlihazırda binden fazla kişiyi istihdam ediyor. Amazon Türkiye lojistik merkezinde altmıştan fazla farklı rol aracılığıyla istihdam olanakları sunuyor.

Artan müşteri talebinin karşılanması konusunda önemli katkılar sağlayan merkez; içinde mühendislik, bilişim teknolojileri (BT) ve operasyonel rollerin de bulunduğu geniş bir yelpazede istihdam olanakları sağlıyor.

amazon paketleme

Çalışanların refahı iş modelinin temelinde yer alıyor ve güvenlik, kapsayıcılık ve saygıya dayalı bir çalışma ortamını teşvik ediliyor.

Türkiye’deki çalışanlar Amazon.com.tr’de geçerli çalışan indirimlerinin, ek sağlık, hayat ve kaza sigortasının, genişletilmiş ebeveynlik izninin ve daha fazlasının dâhil olduğu kapsamlı yan haklar ve rekabetçi maaşlar ile modern, güvenli ve kapsayıcı bir çalışma ortamına katılıyor.

İş sağlığı ve güvenliği, Amazon’un tüm dünyada gerçekleştirdiği her çeşit operasyonun temelinde bulunuyor. Amazon’un operasyon merkezleri, çalışanların kendilerini güvende hissettiği bir çalışma ortamı olarak tasarlanıyor ve her vardiya, iş güvenliği ile ilgili bilgilendirmelerin ardından başlıyor. Güvenlik risklerini azaltmak ve iş güvenliğini artırmak şirketin her seviyesindeki karar alma süreçlerinin temel öncelikleri arasında yer alıyor ve bu doğrultuda şirketin güvenlik programı 8 binden fazla iş güvenliği ve sağlığı uzmanı tarafından destekleniyor.

Lojistik merkezi aynı zamanda KOBİ’ler için bir destek merkezi

Türkiye’deki ilk lojistik merkezi, faaliyete başladığı 2022’den bu yana yüzlerce yeni istihdam fırsatı yaratırken Türkiye’deki KOBİ’lerin işlerini büyütmelerine ve artan müşteri talebinin karşılanmasına da önemli katkılar sağlıyor. Amazon kendi platformu üzerinden satış yapan girişimcileri ve KOBİ’leri, onlara sunduğu çok sayıda araç, hizmet ve eğitim programıyla desteklemeyi en önemli önceliklerimizden biri olarak görüyor.

Türkiye’deki KOBİ’ler gitgide artan bir biçimde satışlarını ve ihracat hacimlerini artırmak için Amazon’u tercih ediyor. Türkiye’de Amazon’da satış yapan KOBİ’lerin sayısı 2022 yılında yüzde 50’den fazla artarak 45 binin üzerine çıktı. Türk KOBİ’ler Amazon üzerinde dakikada 40’dan fazla ürün satışı yapıyor.

2022 yılında Türkiye’deki satış ortaklarının Amazon pazaryerleri üzerinden yaptığı ihracat hacmi bir önceki yıla göre yüzde 60 artarak 500 milyon euronun üzerine çıktı. Amazon’da satış yapan KOBİ’ler, 2022 yılında Avrupa Birliği’ne 35 milyon euronun üzerinde ihracat satışı gerçekleştirdi.

Amazon Türkiye Lojistik Merkezi

Bölgesel düzeyde Amazon’da satış yapan KOBİ sayısındaki artış da oldukça dikkat çekici. Örneğin 2022 yılında artış sayısında başı %104 artışla Doğu Anadolu çekti. Bunu %88 ile Güneydoğu Anadolu ve %54 ile Karadeniz bölgesi izledi. Benzer bir biçimde %150 ile ihracat hacmindeki en yüksek artış Doğu Anadolu’daki KOBİ’lerimizden. Bunu sırasıyla %100 ile Akdeniz ve %96 ile Ege bölgesindeki KOBİ’ler takip ediyor.

Lojistik merkezi üzerinden yapılan toplumsal ve sürdürülebilirlik yatırımları

Amazon, sunduğu bu çalışma ortamına ek olarak çalışanlarının bir parçası oldukları toplulukları desteklemek adına ilgili kurumlarla diyalog halinde olmaya, yatırımlar yapmaya, toplumun yanında yer almaya da devam ediyor.

Şirket, 2023 yılının şubat ayında ülkemizde yaşanan deprem felaketinden saatler sonra, etkilenen bölgelerde faaliyet gösteren kurumlar ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla acil ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmak adına afet yardım programını devreye soktu. Amazon ayrıca, depremden etkilenen bölgelere kritik destek sağlayan sivil toplum kuruluşlarına toplam 600 bin dolarlık nakdi bağış taahhüdünde bulunurken, sahada çalışan çeşitli STK’lara on binlerce acil yardım malzemesi sevk etmiş, 16 Amazon mağazasında bağış kampanyaları düzenlemiş, ABD ve Almanya’dan en çok ihtiyaç duyulan malzemeleri taşıyan iki Amazon Air kargo uçağını Türkiye’ye göndermiş ve Amazon Türkiye Afet Yardım Merkezi’ni kurarak yerel lojistik ortaklarından biriyle birlikte 2 bin metrekarelik bir depo alanını, kritik malzemelerin ön saflardaki kuruluşlara taşınmasına yardımcı olan bir tesise dönüştürmüştü.

Ek olarak T.C. Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı Deprem Yardımlaşma Seferberliğine katılarak, müşterilerinin depremden etkilenen bölgelere gönderilecek ürün bağışlarında bulunmalarını kolaylaştırmış ve Amazon’un İstanbul lojistik merkezinde çalışan uzman operasyon görevlilerinden oluşan bir gönüllü ekibini bölgeye sevk ederek kamu kurumlarının koordinasyonunda Osmaniye’deki beş deponun yardım operasyonlarına destek olmak adına bir ay boyunca saha çalışması yürütmüştü. Bunların yanı sıra felaketin yaşandığı dönemde yardım çalışmalarını tüm imkânlarıyla destekleyen Amazon Türkiye ile Hayalime Ortak Ol Topluluğu tarafından, Hatay’da faaliyet gösteren Sivil Alan Hareket Ağı iş birliği ile Hatay’ın Antakya ilçesinde “Gülümseten Hayaller Topluluk Evi” açıldı. Başta çocuklar ve gençler olmak üzere bölge halkının yaşamına katkı sağlayacak bir dizi STEM eğitimi, terapi ve psikososyal destek seansını içeren çok yönlü ve çok paydaşlı “Gülümseten Hayaller” projesinin ilk yılında yaklaşık 1.500 kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Deprem yardımlarına ek olarak Amazon, lojistik merkezi aracılığıyla farklı alanlardaki toplumsal desteklerini de sürdürüyor. Haziran ayında Tuzla Belediyesi ve Habitat Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen “Teknolojiyle Geleceğe Gülümse” projesi, ilk yılında 4 binden fazla gencin kodlama, makine öğrenimi ve üç boyutlu tasarım gibi dijital yetkinliklerini geliştirmelerine fırsat tanıyacak.

Amazon, son olarak açılış töreninde LÖSEV’e (Lösemili Çocuklar Vakfı) olan desteklerini de duyurdu. Şirketin çocukluk çağı kanserinin sembolü altın kurdeleden ilham alan ve 2017 yılından bu yana pediatrik hastanelere ve kanserle mücadele eden çocuklar ve ailelerine yardımcı olan sivil toplum kuruluşlarına 26 milyon doların üzerinde bağış yaptığı küresel kampanyası “Amazon Goes Gold”’un bir parçası olan bu destekle, Lösante Hastanesi’nde tedavi gören çocukların ilaç masraflarına ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunulması amaçlanıyor. Şirketin tüm dünyadaki çalışanları, geçtiğimiz yıl Çocukluk Çağı Kanseri Farkındalık Ayı’na ithafen işyerlerine çocukların cesur mücadelesinin simgesi haline gelen pijamalarıyla gelerek bu dayanışmaya destek olmuştu.

Amazon, Türkiye’deki lojistik merkezinde sürdürülebilirliği de ön planda tutuyor. Şirketin 2040 yılına kadar sıfır karbon emisyon taahhüdünün bir parçası olarak İstanbul’daki yeni lojistik merkezi de dâhil olmak üzere, yeni yaptığı binalarının ısıtma ve sıcak su ihtiyacını yüzde yüz elektrik enerjisi ile karşılama politikasını sürdürüyor. Bu şekilde doğal gaz gibi doğaya zarar veren fosil yakıt kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Binalardaki tüm ısıtma, havalandırma ve soğutma sistemleri, bina yönetim sistemleri tarafından kolaylıkla kontrol edilirken, enerji israfı önleniyor ve çalışanlar için sağlıklı bir çalışma ortamı yaratılıyor.

Amazon, aynı zamanda 2025 yılına kadar tüm operasyonlarında yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanma hedefini, küresel portföyünde bulunan 20 gigawatt'tan (GW) fazla yenilenebilir enerji üretim kapasitesiyle 2022 itibarı ile yüzde 90 oranında gerçekleştirdi ve hâlihazırda, Avrupa ve dünyadaki en büyük kurumsal yenilenebilir enerji alıcısı konumunda bulunuyor. 2019 yılında ise şirket, 2040’a kadar (Paris Anlaşması’nın hedeflerinden 10 yıl önce) karbon nötr olmayı taahhüt ettiği İklim Taahhüdü’nün (Climate Pledge) kurucu ortağı oldu.