Anasayfa Haber Fortnite Yeni Bir Epic Games Store ile iPhone’a Dönüş Yapacak

Fortnite Yeni Bir Epic Games Store ile iPhone’a Dönüş Yapacak

Fortnite Epic Games Store iPhone

Apple, Avrupa Birliği (AB) için Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamında Mart 2024 tarihinden itibaren iOS platformunda bazı önemli değişiklikler yapacağını resmen duyurdu. Bu kapsamda iOS cihazlara artık üçüncü taraf uygulama mağazalarından yükleme yapılmasına izin verilecek. Apple ile uzun zamandır hukuk mücadelesi veren Epic Games’de bu gelişme sonrasında Fortnite’ın 2024 yılında AB’deki iOS cihazlara geri döneceğini ve aynı zamanda bunu yeni Epic Games Store’un bir parçası olarak yapacağını açıkladı.

Epic Games Store’un X üzerinden yaptığı paylaşımda bu planlar hakkında çok fazla bilgi yok ancak şirket, mahkemelere ve düzenleyicilere Apple’ın yasaları çiğnediğini savunmaya devam edeceklerinin altını çiziyor.

Epic, iOS’ta bir Epic Games Store açmayı planlarken bile şirketin CEO’su Tim Sweeney, Apple’ın planladığı değişiklikleri eleştiriyor. Sweeney, Apple’ın App Store değişikliklerinin “kötü niyetli uyumluluğun yeni bir örneği” olduğunu ve DMA’yı engellemeyi amaçladığını söylüyor.

Apple, App Store dışında (ve App Store’da yeni koşulları kabul eden ve yine de Apple’ın sistemini kullanmayı tercih eden geliştiriciler için) yüklenen uygulamalar için kullanıcı başına yıllık 0,50 euro ücret alıyor ancak App Store komisyonları veya uygulama içi ücretler yok. Apple ilk bir milyon yükleme için ücret almasa da kullanıcı başına 0,50 euro ücret Epic gibi uygulama geliştiricilerine önemli miktarda paraya mal olacak.

Sweeney ayrıca Apple’ı, iOS’taki alternatif uygulama mağazalarını reddetme potansiyeline sahip olan noter onay süreci nedeniyle de eleştiriyor. Apple’ın Epic’in bir ‌Epic Games‌ Store açmasını ve Fortnite’ı bu mağaza aracılığıyla dağıtmasını engelleyebileceğini iddia ediyor. Tabii ki bu şu an için sadece bir iddia.