Anasayfa Haber Apple’ın AB’nin Yeni Kurallarına Yanıtı: Uygulamalar İçin Yeni ‘Temel Teknoloji’ Ücreti

Apple’ın AB’nin Yeni Kurallarına Yanıtı: Uygulamalar İçin Yeni ‘Temel Teknoloji’ Ücreti

Apple, iPhone üreticisi bloğun ön rekabet reformu olan Dijital Piyasalar Yasası’na (DMA) olan yanıtını sunmaya hazırlanırken, yeni bir ücret de dahil olmak üzere Avrupa Birliği’nde (AB) iOS’a gelecek bir dizi değişikliği duyurdu.

Eylül ayında AB, Apple’ı DMA’ya tabi altı “geçit denetleyicisinden” biri olarak belirledi ve iOS App Store’u ve tarayıcısı Safari’yi “temel platform hizmetleri” olarak listeledi.

Diğer değişikliklerin yanı sıra bu yönetmelik, Apple’ı dışarıdan uygulama yüklenmesine kabul etmeye zorluyor. DMA’nın bu yönetmeliğine uyulması için belirlenen son tarih 7 Mart.

Apple ise bugün, iOS 17.4’ün beta sürümünün kullanıma sunulduğunu duyurdu. Bu sürümle beraber geliştiricilerin, AB’nin uyumluluk için geçerli son tarihi karşılamak için önümüzdeki ay mobil platformunda kullanıma sunulacak değişikliklere hazırlanmalarına yardımcı olacağını söyledi.

Şirket, beta lansmanı öncesi gazetecilere verdiği son bilgilendirmede, aylardır DMA’ya uyum sağlayacak çözüm üzerinde çalıştığını söyledi. Ancak bazı değişikliklerin kullanıcılar için yeni riskler yaratacağı konusunda da uyardı.

Apple’ın, Avrupa Ekonomik Alanı’nda (AEA) uygulama dağıtan iOS geliştiricileri için geleceğini söylediği değişiklikler şunları içeriyor:

  • Geliştiricilerin iOS uygulamalarını alternatif uygulama pazarlarından
    indirilmek üzere sunmalarına olanak tanıyan yeni API’ler ve araçlar da dahil olmak üzere, iOS uygulamalarını alternatif uygulama pazarlarından dağıtmaya yönelik yeni seçenekler.
  • Alternatif uygulama pazaryerleri oluşturmaya yönelik yeni çerçeve ve API’ler; Pazaryeri geliştiricilerinin, özel pazaryeri uygulamalarından diğer geliştiriciler adına uygulamaları yüklemesine ve güncellemeleri yönetmesine olanak tanır.
  • Alternatif tarayıcı motorları için yeni çerçeveler ve API’ler. Geliştiricilerin, tarayıcı uygulamaları ve uygulama içi tarama deneyimlerine sahip uygulamalar için WebKit dışındaki tarayıcı motorlarını kullanmasına olanak tanır.
  • Birlikte çalışabilirlik istek formu, geliştiricilerin iPhone ve iOS donanım ve yazılım özellikleriyle birlikte çalışabilirlik için ek istekler gönderebilecekleri yer.

Geçtiğimiz hafta, Apple’ın AB’ye Apply Pay’e karşı açılan antitröst soruşturmasını çözüme kavuşturmak için yaptığı teklifin ayrıntıları ortaya çıktı. Bugün, geliştiricilerin AEA genelindeki bankacılık ve cüzdan uygulamalarında NFC teknolojisini kullanmalarına olanak tanıyan yeni API’ler ve kullanıcıların üçüncü taraf temassız ödeme yöntemini seçmesine olanak tanıyan yeni kontroller de dahil olmak üzere, iOS’ta temassız ödemelerde önerilen değişikliklerin “DMA uyumlu” olduğu öne sürüldü. Ödeme uygulamasını veya alternatif bir uygulama pazaryerini varsayılan olarak kullanabilirsiniz.

Ancak Apple’ın bugün açıkladığı tüm değişikliklerde olduğu gibi, bunların yasanın gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını değerlendirmek, denetleyicilerin DMA’ya uygunluğunu denetleyen Avrupa Komisyonu’na bağlı olacak.

Yeni İş Şartları ve Temel Teknoloji Ücreti

Geliştiricilerin yararlanmayı seçebileceği çok sayıda DMA odaklı değişikliğe paralel olarak Apple, Avrupa’da “Temel Teknoloji Ücreti” adı verilen yeni bir ücretin uygulamaya konulmasını da içeren yeni iş koşullarını tanıttı.

Bu, geliştiricilerin uygulamalarını alternatif uygulama mağazaları aracılığıyla dağıtmak veya kullanıcıları bir bağlantı sayesinde ek içerik için ödeme yapmaya teşvik etmek amacıyla farklı uygulama mağazalarını tercih ettiğinde bile Apple’ın bazı senaryolarda kesinti yapmaya devam edebilmesini sağlamayı amaçlıyor.

App Store’dan veya alternatif bir uygulama mağazasından dağıtılan iOS uygulamaları, Apple başına 1 milyon eşiğinin üzerinde her yıl ilk yıllık yükleme için 0,50 Euro ödeyecek.

Bugün duyurulan ve uygulamalarını alternatif uygulama mağazaları aracılığıyla dağıtabilme gibi yeni özelliklerden yararlanmak isteyen geliştiricilerin bu yeni iş şartlarını kabul etmesi gerekiyor.

Yeni iş koşulları kapsamında Apple, App Store’daki iOS uygulamalarından yapılan dijital satın alımlardan aldığı kesintiyi de azaltıyor. Ayrıca Apple, kendi ödeme teknolojisini kullanmak isteyen App Store’daki iOS uygulamaları için %3 oranında ek bir ödeme işlem ücreti uygulayacak.

Buna ek olarak Apple, geliştiricilerin mevcut iş koşullarını sürdürmeyi seçebileceklerini, yani App Store’da dağıtılan uygulamalardaki uygulama içi satın alımlardan %30 (veya küçük işletmeler için %15) komisyon toplayabileceklerini söyledi.

Geliştiriciler hangi şartları seçerse seçsin, Apple’a göre App Store’un ödeme işleme teknolojisini kullanmaya ve uygulamalarını AB’deki Apple App Store’da dağıtmaya devam edebilecekler.