Anasayfa Haber NVIDIA RTX Video HDR, Oyunlarda Windows One’dan Daha İyi Sonuç Veriyor

NVIDIA RTX Video HDR, Oyunlarda Windows One’dan Daha İyi Sonuç Veriyor

NVIDIA RTX Video HDR Özelliği Geldi
NVIDIA RTX Video HDR

NVIDIA’nın yeni GeForce sürücüsüyle birlikte NVIDIA RTX Video HDR adı verilen yeni bir özellik geldi. Bu özellik uyumlu bir ekrana sahip kişiler için Standart Dinamik Aralıklı (SDR) videoları otomatik olarak Yüksek Dinamik Aralığa (HDR) dönüştürüyor. Başlangıçta bu özellik yalnızca web tarayıcıları aracılığıyla görüntülenen videolar için mevcuttu. Ancak Guru3D forumundaki bazı kullanıcılar, bu özelliğin PC oyunları için etkinleştirilmesine izin veren ‘TrueHDR’ adı verilen gizli ayarları keşfetti.

Daha önce DLSS’li oyunlarda DLAA desteği için DLSSTweaks adlı modülü oluşturan emoose isimli modcu, şimdi de NVIDIA RTX Video HDR modunu yayınladı. Bu mod, HDR özelliğini oyunlarda denemeyi nispeten kolaylaştırıyor. Modu kullanmak için özellik WDDM (Windows Ekran Sürücüsü Modeli) 3.1 gerektirdiğinden, Windows 11 sürüm 22H2 kurulu bir sistemde denemeniz gerekiyor.

Modu kullanmak için indirilen dosyaları çıkarmanız ve NvTrueHDR.exe’yi çalıştırmanız gerekiyor. Ardından sizden bir ad istenecek, oyunun .exe dosyasının adını girin. Modla uyumlu olmadığından NVIDIA Image Scaling’i (NIS) devre dışı bırakmanız gerekiyor. Unutmadan aynı durum DSR/DLDSR ve Windows AutoHDR için de geçerli.

Control oyunu için Yüksek Dinamik Aralık (HDR) işlevselliği ekleyen bir mod oluşturan ayrıca Alan Wake 2’de HDR’nin uygulanması üzerinde çalışan ve Starfield Luma Native HDR modunun geliştiricisi olan Filippo Tarpini, Nexus Mods’ta modun olumlu bir incelemesini paylaştı.

Tarpini’nin incelemesine göre mod, AutoHDR’a kıyasla görsel kaliteyi arttırıyor. İyi bir gama seviyesi sağlıyor, bu da parlaklık ve kontrastın dengeli olduğu anlamına geliyor. Mod, yükseltilmiş siyahlıkları ortadan kaldırarak daha iyi bir genel görüntü sağlıyor. Ancak renkleri hafifçe kaydırarak, özellikle daha parlak renklerde onları daha doygun hale getiriyor. Tarpini, bu renk değişimini ayarlamak için bir geçiş seçeneğinin ekleneceğini umduğunu belirtmiş. Tarpini’ye göre zirve parlaklığı 750-1000 nit arasında görünüyor.

Modun Windows 11 HDR kalibrasyon profilini takip edip etmediği belli değil. Ayrıca zamansal veya konumsal farkındalığı dikkate almadan basit bir piksel piksel yeniden haritalama gerçekleştiriyor. Kullanıcı arayüzü (UI) yapay zeka (AI) tarafından algılanmıyor gibi görünüyor, bu nedenle saf beyaz UI öğeleri 1000 nit’te görüntüleniyor.

Game Bar ekran görüntüleri ve NVIDIA ekran görüntülerinin, hile önleme yazılımına müdahaleyi önleyecek şekilde sürücü düzeyinde gerçekleşmesi nedeniyle modun etkilerini yakalayamayacağını belirtmekte fayda var. Modun devreye girmesi için oyunların Standart Dinamik Aralık (SDR) modunda başlaması gerekiyor. Oyun içinde yerel HDR’yi etkinleştirmek, modun HDR’sini bozuyor ancak SDR’ye geri dönmek, NVIDIA RTX Video HDR’nin yeniden uygulanmasına olanak tanıyor.

Oyuna başlamadan önce modun emoose’un aracı kullanılarak etkinleştirilmesi gerekiyor ve NVIDIA kontrol panelinde RTX HDR’nin etkinleştirilmesi gerekli değil. DirectX 9/10 oyunları dışında yalnızca kenarlıksız tam ekran veya tam ekrana özel modlarda çalışıyor.

Tarpini test ettiği birkaç oyunda herhangi bir şeritlenme sorunu fark etmedi. Mod, DirectX 9, 10, 11 ve 12 oyunlarıyla uyumlu, Vulkan ve OpenGL desteği test edilmemiş ancak DXGI takas zinciriyle sunulduğunda çalışması gerekiyor. Tarpini NVIDIA RTX Video HDR henüz oyun için mükemmel olmasa da, Microsoft’un AutoHDR’sinden daha iyi sonuçlar ürettiğine inanıyor. Özellikle NVIDIA’nın oyun için bu özelliği desteklememesi nedeniyle hala geliştirilecek noktalar var. Tarpini büyük güncellemeleri izlemeyi ve modun ilerleyişi hakkında daha fazla rapor sunmayı planlıyor.