Anasayfa Haber NASA, Voyager 1’i Tamir Etmek İçin Uğraşıyor

NASA, Voyager 1’i Tamir Etmek İçin Uğraşıyor

Voyager 1 Aylardır Bozuk, NASA Düzeltmek İçin Uğraşıyor
Voyager 1 Kaynak: NASA

Voyager 1 sondası, Dünya’ya veri göndermesini engelleyen ciddi bir bilgisayar arızasıyla karşı karşıya. NASA sorunu çözmek için çok çalışıyor ancak yaşlanan uzay aracını yeniden canlandırmak için bir mucize gerekebileceğini kabul ediyor. Voyager 1 sondası 46 yıldır uzayı araştıran ikonik bir uzay aracı, bir bilgisayar arızasıyla karşılaştı ve NASA bunu düzeltmeye çalışıyor. Ancak durum pek umut verici görünmüyor.

Sorun tam olarak 2023’ün sonlarında başladı. Uzay aracını kapatıp açmak ya da antenini ayarlamak gibi çeşitli çözümler denenmesine rağmen sorun devam ediyor. Arıza verilerin Dünya’ya geri gönderilmesinden sorumlu olan Voyager 1’in uçuş veri sistemini (FDS) etkiliyor. Sonuç olarak ekip, sondanın mevcut durumu hakkında doğru bilgi alamıyor. Sorunun muhtemelen ters çevrilmiş veya bozuk bir bit nedeniyle FDS’de yattığına inanıyorlar.

Ne yazık ki, telemetri verileri olmadan sorunun tam olarak yerini belirlemek zor. Voyager 1’in çekirdek sistemlerini onarmak arkeolojik bir kazıya benziyor çünkü uzay aracını inşa eden insanların çoğu artık hayatta değil. Haliyle ekip de sondanın sistemlerini anlamak ve sorunları gidermek için eski kağıt belgelere güveniyor. NASA daha önceden yaşadığı çeşitli zorluklara rağmen bazı sistemlerin kalıcı olarak kapatılması gerekse bile bu sondaları her zaman çalışır durumda tutmayı başardı. Ancak bu özel sorunun çözülmesi son derece zor görünüyor.

Voyager 1 Aylardır Bozuk, NASA Düzeltmek İçin Uğraşıyor
Voyager 1 Uçuş Veri Sistemi (FDS) Kaynak: NASA

Voyager uçuş veri sistemi (FDS) inşa edildiğinde en ileri teknoloji olarak sayılabilirdi. Voyager 1 ve Voyager 2 geçici hafızayı kullanan ilk NASA görevleriydi. Güvenilirliği sağlamak için JPL (Jet Propulsion Laboratory), her uzay aracına bir yedek FDS modülü ekledi. Ne yazık ki Voyager 1’in FDS’si 1981’de çalışmayı durdurdu, bu da onun artık bir yedekleme sistemine sahip olmadığı anlamına geliyor. Ancak JPL bir çözüm bulmaya kararlı.

Genellikle bir düzineden az kişiden oluşan Voyager ekibi, NASA’nın sorunu çözmek için daha fazla mühendis görevlendirmesiyle kasım ayından bu yana büyüdü. Voyager 1, ikizi Voyager 2’den birkaç hafta sonra fırlatıldı. Voyager 1, günümüz standartlarına göre eski teknoloji kullanmasına rağmen uzun yıllar olağanüstü performans gösterdi. 2012 yılında güneş sistemimizden ayrılan ilk uzay sondası olarak kayda değer bir başarıya imza attı. Voyager 1’in görevine devam edememesi talihsizlik olurdu ancak NASA’nın elinde hâlâ 2018’de güneş sistemini terk eden Voyager 2 var. JPL yakın zamanda Voyager 2’nin operasyonel ömrünü uzatmayı umarak onu yeni yazılımla güncelledi.