Anasayfa Haber SpaceX, Hatalı 100 Starlink Uydusunu Iskartaya Çıkaracak

SpaceX, Hatalı 100 Starlink Uydusunu Iskartaya Çıkaracak

SpaceX Hatalı 100 Starlink Uydusu

SpaceX bugüne kadar 5.828 Starlink uydusu fırlattı ve Dünya yörüngesindeki açık ara en büyük uydu takımyıldızına sahip. Öte yandan SpaceX, hatalı Starlink uydularını devre dışı bırakma kararı almış durumda.

SpaceX, uydularının bir kısmını proaktif olarak ıskartaya çıkartacağına dair açıklaması şu şekilde: “Önümüzdeki haftalar ve aylarda SpaceX, yaklaşık 100 ek erken versiyon 1 Starlink uydusunun kontrollü inişini gerçekleştirecek. Bu uydular şu anda manevra kabiliyetine sahip ve kullanıcılara etkili bir şekilde hizmet veriyor ancak Starlink ekibi bu küçük uydu popülasyonunda gelecekte arıza olasılığını artırabilecek ortak bir sorun tespit etti.”

Şirket, uyduların “indirilmesi operasyonunun” çoğu araç için yaklaşık 6 ay süreceğini belirtiyor. SpaceX ayrıca diğer uydu operatörlerine bu cihazların yörüngesi hakkında bilgi verecek ve gerekirse her türlü kaçınma manevrasının sorumluluğunu üstlenecek. Şirket ayrıca, uzay sürdürülebilirliğine olan bağlılığını da vurguluyor.

Uyduları proaktif olarak ıskartaya çıkarmak önemli bir karar. SpaceX’in işaret ettiği gibi uyduları, 600 kilometrelik rakımın altındaki alçak Dünya yörüngesine yerleştiriliyor. Bu, atmosferik sürtünmenin yanıt vermeyen cihazları 5 yıl içinde çökerteceği anlamına geliyor. Ancak proaktif yörüngeden çıkarma, bu süreyi önemli ölçüde kısaltarak diğer uzay araçlarıyla çarpışma riskini önlüyor ve yeni, hatta daha güvenilir olduğunu umduğumuz yedek parçalar için yer açıyor.

Bu tarihe kadar SpaceX, 406 Starlink uydusu üzerinde kontrollü yörüngeden çıkarma işlemi gerçekleştirdi. Yalnızca 17 araç manevra kabiliyetine sahip değil ancak şirket bunların yörüngedeki diğer nesnelerle çarpışmayı önlemek için “iyi takip edildiğini” vurguluyor.

Şirket, bu eylemin müşteri deneyimi üzerinde hiçbir etkisinin olmayacağını söylüyor ve ekliyor: “SpaceX’in haftada 55’e kadar uydu oluşturma ve ayda 200’den fazla uydu fırlatma kapasitesi var; Sistemimizi sürekli olarak iyileştirmemiz ve daha dayanıklı hale getirmemiz gerekiyor.”

Şu anda konuşlandırılmış olan ikinci nesil Starlink ile SpaceX, yalnızca güvenilirliğini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni yetenekler de ekliyor. Sadece Ocak ayında şirket, akıllı telefonlar ile Starlink uyduları arasındaki doğrudan iletişimi ilk kez başarıyla test etti.