Anasayfa Haber iMessage İçin Yeni Güvenlik Protokolü: PQ3

iMessage İçin Yeni Güvenlik Protokolü: PQ3

iMessage PQ3

Apple, iMessage için PQ3 adını verdiği yeni bir kuantum sonrası şifreleme protokolünü duyurdu. Şirket, bu “çığır açan” protokolün “son derece karmaşık kuantum saldırılarına karşı bile kapsamlı savunma” sağladığını iddia ediyor.

iMessage PQ3 Protokolü Neler Sunuyor?

Apple, blog gönderisine göre PQ3 protokolünün korumalarının “geniş çapta dağıtılan diğer tüm mesajlaşma uygulamalarındaki korumaları geride bıraktığına” inanıyor: “Bugün, uçtan uca güvenli mesajlaşma sanatını geliştiren, çığır açan bir kuantum sonrası şifreleme protokolü olan PQ3’ün tanıtımıyla iMessage tarihindeki en önemli şifreleme güvenliği yükseltmesini duyuruyoruz. PQ3, uzlaşmaya karşı dirençli şifreleme ve son derece karmaşık kuantum saldırılarına karşı kapsamlı savunmalarla, Seviye 3 güvenlik dediğimiz şeye ulaşan ilk mesajlaşma protokolüdür; diğer tüm yaygın olarak dağıtılan mesajlaşma uygulamalarındaki protokol korumalarını aşan protokol korumaları sağlar. Bildiğimiz kadarıyla PQ3, dünyadaki tüm ölçekli mesajlaşma protokolleri arasında en güçlü güvenlik özelliklerine sahiptir.”

PQ3, Mart ayından itibaren iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 ve watchOS 10.4’ten başlayarak desteklenen iMessage konuşmaları için kademeli olarak kullanıma sunulacak.

Apple, PQ3’ün bu yılın ilerleyen dönemlerinde desteklenen tüm konuşmalarda iMessage’ın mevcut şifreleme protokolünün tamamen yerini alacağını söyledi. iMessage görüşmesindeki tüm cihazların uygun olabilmesi için yukarıdaki yazılım sürümlerine veya daha yeni bir sürüme güncellenmesi gerekir.

Kuantum Sonrası Kriptografi Ne Anlama Geliyor?

iMessage halihazırda uçtan uca şifreleme desteklese de mesajlaşma uygulamalarının kullandığı mevcut şifreleme protokolleri gelecekteki kuantum bilgisayarlar tarafından potansiyel olarak çözülebilecek matematik problemlerine dayanıyor.

PQ3 ise kullanıcıları, kötü niyetli aktörlerin büyük miktarda şifrelenmiş veri topladığı ve gelecekte bir kuantum bilgisayarla şifresini çözebilecekleri ümidiyle sakladığı “Şimdi Hasat Et, Şifresini Sonra Çöz” saldırılarına karşı korumak için tasarlanmış durumda.

Apple, PQ3’ün Seviye 3 güvenliği olarak adlandırdığı şeye ulaştığını söylüyor. Şirket bunun “hem ilk anahtar kurulumunu hem de devam eden mesaj alışverişini” güvence altına aldığını ifade ediyor.